Predaj domu, ktorý má dvoch majiteľov

22. apr 2024

viete niekto poradiť?
dom má dvoch majiteľov. obaja majú v dome rovnaký diel.
ak chce majiteľ č. 1 predať svoju čiastku majiteľovi č. 2 je tento povinný odkúpiť aj za prestrelenú finančnú čiastku - poriadne navýšenú ?
majiteľ č. 2 má záujem o odkúpenie, len tá čiastka je neúmerne vysoká a poriadne prestrelená.
akú má možnosť majiteľ č. 2 ?
majiteľ č. 1 je arogantný a schopný všetkého - aj predať svoju čiastku tretej osobe.

zuzana9393
22. apr 2024

Dohodni sa s treťou osobou, nech tu čiastku odkúpi od c.1 a potom ti ju predá. C.1 určite vie, že za tak prestrelenou cenu mi to nikto nekúpi, obzvlášť, keď tam máš ty svoj podiel.

melanta
22. apr 2024

Ak chce svoju časť predať, ponúkne ju tebe a ak nechceš, tak ju ponúkne tretej osobe. Avšak pozor, ak trhová hodnota je dajme tomu 100 000, nemôže ju tebe ponúkať za 140 000 a potom tretej osobe predať za 100 000. Aj tretej osobe ju musí ponúknuť za rovnakú sumu ako tebe. Ale nechám si tento názor potvrdiť právnikom. Prosím @draik

opica_skorica
22. apr 2024

@melanta a keby to spravil? Ze ponukne potom inemu za nizsiu cenu, ten to kupi, co s tym? Kataster prevod vlastn.práv zapíše, zostane iba ak riesit cez súd? Aká je vtedy šanca súdne konanie vyhrat (pre majiteľa č.2) ?

andreakotesova
22. apr 2024

Nech majiteľ č. 2 navrhne majiteľovi č. 1, že mu svoju časť domu predá za tú premrštenú (ním navrhnutú) sumu. Bude súhlasiť?

kris_tin257
22. apr 2024

Tak toto som riešila ja bola som majiteľ c. 2, odkúpila som polku domu od majiteľa c. 1 za prestrelenu sumu... Dala som urobiť znalecký posudok aj on dal a jemu znalecký navrhoval hodnotu domu o 20% vyššiu... Dalo by sa to dať na súd a súd by určil svojho znalca ale druhá strana by nemusela súhlasiť a predajom za takú sumu... Hold ostávalo mi iba zaplatiť prestrelenu sumu 😊

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
opica_skorica
22. apr 2024

@andreakotesova asi nebude suhlasit, ale je tu malá šanca, ze prehodnoti jeho premrštené nároky.

draik
22. apr 2024

Podstatné je, v akom ste štádiu. Teda, či s iniciatívou na odkúpenie prišiel majiteľ č. 2 resp. majiteľ č.1 sa chce stoj čo stoj zbaviť svojho podielu. Ak ešte neprebehli žiadne oficiálne ponuky, dá sa ísť cestou zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva (za trhovú cenu). Inak samozrejme platí, že pri predkupnom práve nemožno platne previesť podiel na tretiu osobu za nižšiu cenu ako bola požadovaná od spoluvlastníka.

kiki68
22. apr 2024

Podla mna je to najrychlejsia cesta ako mat dom cely a nebabrat sa roky. Ono to ide, ale je to na dlhe lakte.

autor
22. apr 2024

@draik majiteľ č. 1 sa chce za každú cenu zbaviť podielu ale hlavne ZAROBIŤ. Sme súrodenci ,ale správa sa ako by sme sa v živote "nepoznali"
za 60 r. dom pýta 90 tisíc - čo je neúmerné.
môžem si doviesť aj ja súdneho odhadcu? alebo je to striktne dané čo povie majiteľ č. 1 ?
majiteĺ č. 1 keby mohol tak by pýtal aj milión - je tak nenažratý že sama tomu nemôžem uveriť.
ako sa dozviem či náhodou nežiada od tretej osoby menšiu sumu ako odomňa?
riešiť všetko len písomne? alebo rovno s právnikom. ?
cítim sa ohrozená a podvedená.

opica_skorica
22. apr 2024

Máte už znalecký posudok alebo odhad/určenie ceny? Napr.z dedičského konania?

kiki68
23. apr 2024

Ten posudok je zbytocny, nakolko nakoniec v pripade dvoch odlisny hcg odhadov bude prideleny odhadca sudom. My mame tuto situaciu v Rakusku, bojuje tam svokra a jej svagrina a synovec. Jej pravnik odhaduje ten boj na 3-8 rokov. Ona uz to podala na sud, nakolko sa s nimi nedalo dohodnut.

kiki68
23. apr 2024

A poradim riesit vsetko len za asistencie pravnika. Svokra sa totiz pred rokmi dopustila prave tej chyby c ze nedali overit nejaky protokol notarom. Ved na co by to platili. Usetrilo by to tisice eur a nervy. Nakolko oni sa brania teraz tym, ze kedze to nebolo ofiko overene, tak ten dokument nema ziadnu platnost. Cize bez pravnika uz ani krok. Nakolko kazdy detail moze byt neskor zneuzity.

opica_skorica
23. apr 2024

@kiki68 čo je hcg odhad?
A aký protokol neoverili notárom? O čom?

kiki68
23. apr 2024

@opica_skorica to hcg tam zial napisal telefon 🙈😃 myslela som vyhotovenie druheho nezavisleho odhadu. Tiez daj pozor, ci je odhadca opravneny robit odhady urcene pre sudne ucely ( stoji to viac penazi), ale je to relevantne. Nakolko tu bol tiez jeden odhad, ale odhadca ho podpisal iba pre mimosudne jednanie. Co je velky rozdiel. Nakolko tam moze ist cokolvek a nikto za tym nestoji .
U nas islo o protokol z dedicskeho konania, kde malo byt urcene co s tym presne dalej. Lenze oni sa vtedy nejak spoliehali na dobre vztahy a tie skoncili smrtou svokrinho brata. Tam to zacalo a teda odvtedy sa to vlecie. Dva roky sa s nimi natahuje, nakolko pred sudom museli but preukazane pokusy o mimosudne vyrovnanie. A tie si tiez iba tak, ze musia tam byt pravnici a protokol z toho podpisany oboma stranami. Na toto velky pozor

vivuska666
23. apr 2024

Ja by som to predala cele ked to brat tiez chce predat. Rozdelite sa na polovicu. A ty zo zisku mozes zacat pozerat po inych domoch ktore netreba prerabat.

autor
23. apr 2024

@opica_skorica dom bol darovaný rodičmi pred cca 20 r.
mali tam právo dožitia.... otec sa dožil vysokého veku - doopatrovala som ho... zato brat tam chodil raz za týždeň na 20 min.
ja - 3 krát denne
áno viem že po morálnej stránke by som mala mať nárok aj na viac ako polovicu domu, len žiaľ brat je nenažratý a už sa nepamätá zrazu na nič keď bolo treba otca doopatrovať. Dohoda nie je možná.

saraxyz
23. apr 2024

Komu bol dom darovaný? Tebe a bratovi?

opica_skorica
23. apr 2024

@saraxyz maju ho ona s bratom darom 50:50 alebo ho zdedili 50:50, ved o tom doteraz nepisala. Skor asi tá prvá moznost.

soldi
23. apr 2024

tak predajte cely dom a sumu si rozdelte na polovicu, ked sa neviete dohodnut.

draik
23. apr 2024

Dajte si spraviť posudok na zistenie hodnoty podielu a podľa neho navrhnite zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva tak, že mu vyplatite cenu podielu a ten Vám prípadne. Ak nebude súhlasiť, bude nutné podať príslušný návrh na súd, čo je jednak poplatkovo drahé a jednak časovo trvá dlho.