Predaj bytu verzus jeho prenajímanie

11. jún 2021

Ahojte dievčatá, prosím máte niektorá osobnú skúsenosť s prenájmom nehnuteľnosti? Zvažujem či byt predať alebo ísť do prenajímania. Zo začiatku som si hovorila, že s tým nechcem mať zbytočné starosti, ale tak sa zamýšľam, že by to bola dobrá investícia, nechať si byt vo vlastníctve. O rok sa sťahujeme do novostavby. Vopred ďakujem za Vaše skúsenosti.

kkovacovak
11. jún 2021

Ak je taká možnosť tak by som si byt určite nechala a prenajímala. Ako píšeš, je to dobrá investícia a do budúcna sa to môže oplatiť

marseillefan
11. jún 2021

Ak ťa netlačí ten byt predať, tak rozhodne prenajímať. Medziročne ceny bytov vzrástli o 15 percent, je to dobrá ochrana pred infláciou, ktorá nás asi v najbližších rokoch neminie. Áno, sú to aj zbytočné starosti niekedy...

pribinak
11. jún 2021

Ak nepotrebuješ ultra súrne peniaze, určite by som si ho nechala a prenajímala

syslik81
11. jún 2021

tiez som za prenajom .. v buducnosti mozes prepisat na deti .. nikdy nevies ako na tom bude financne neskor -predat sa da vzdy a ceny bytov neklesaju ... takze by som si ho nechala ak nepotrebujes surne peniaze

nafka0483
11. jún 2021

Urcite prenajimat. Na hodnote nestrati, bude len rast, do buducna sa da kedykolvek predat, ale nehnutelnost je jedna z najlepsich investicii. V pripade, ze najdes dobreho podnajomnika na dlhodoby najom, tak ani vela starosti s tym nebude. Mne by tie starosti za to stali, ze sa mi v byte peniaze v podstate zhodnocuju.

amelie2017
11. jún 2021

Ak vam netreba peniaze na dokoncenie novostavby, tak urcite prenajat. Byt bude na cene len stupat, peniaze z jeho predaja, ak by ste ich naozaj dobre neinvestovali, v com sa obycajny clovek moc nevyzna, by sa len rozkotulali alebo stratili na hodnote.

78787878
11. jún 2021

Zalezi aj od inych kriterii. Napr. od velkosti bytu, 3-4-5- izbovy byt sa prenajima horsie. Vek bytu, nad 10 rokov uz bude treba pocitat s investiciami na obnovu. Plus ako sa meni okolie, parkovanie a pod., to moze znehodnotit predajnu cenu. Susedia... Ja som sa cerstvo rozhodla pre predaj. Taku sumu, ako aktualne dostanem za predaj v pomere k obstaravacej cene, asi v buducnosti nedostanem.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
11. jún 2021

dnes je velka rozvodovost .. samozrejme ti to nezelam ale ako to tu tak citam a vy ste este mlady tak je dobre mat byt aj pre pripad rozvodu - vzdy sa mas kam vratit ak by nahodou ... a tiez peniaze z podnajmu sa zidu -za predaj by sa rozflakly rychlejsie

zuvelyn
11. jún 2021

4 roky som prenajímala potom som predala. Nemala som na to čas ani nervy úprimne a to sme mali viac menej bezproblémových nájomníkov. Ale inak ak mas cas tak by som prenajímala, ked ti to pôjde na nervy, predať ho môžeš hocikedy

autor
11. jún 2021

Ďakujem Vám za názor. S manželom sme ešte pomerne mladí a prvú hypotéku na 15r. sme splatili za 7 rokov. Na nový byt by sme si museli zasa vziať ďalšiu. Vidina života bez dlhov sa mi páčila, ale možno predsa treba trošku oživiť podnikateľského ducha. Trocha ste ma v tom nakopli. Vďaka všetkým.

savanna
11. jún 2021

@zuvelyn to je zaujimavy postreh, naozaj ti prisiel prenajom bytu az taky casovo narocny? Pytam sa zo zaujmu, keby som nad tym do buducna uvazovala

elenkaba
11. jún 2021

@savanna my prenajimame byt v Ba, tiez mi to pride casovo narocne, ale ako investicia do buducnosti stoji za to. Ked su obhliadky pre novych najomnikov, potom vybrat niekoho zodpovedneho, podpisat zmluvu, byt k dispozicii ze napr.nedali sa zavriet poriadne dvere na balkon alebo tiekla umyvacka, treba hned ist opravit, a to mame novostavbu cize este vsetko relativne nove. Stoji to viac casu ako sa na prvy pohlad zda

zuvelyn
12. jún 2021

@savanna tak ako píše
@elenkaba my sme prenajímali v Ke, ale bývame na dedine, cize kym sa človek dotrepe do mesta, je to len 30minut ale keď chces mať kľud aj to je veľa, ale o keď utekas od rozrobenej roboty, návštevy etc... Stalo sa ze sme sa vracali z výletu, alebo sme ani nedošli lebo trebalo riešiť niečo. Na dovolenke som bola v kŕči aby sa "nieco nestalo". Určite je investícia do bytu aj za mna asi to najlepšie co sa dá, ale ja som na to fakt nemala nervy, lepsie spím od kedy som ho predala 🙂

kristiii
12. jún 2021

@savanna ono prenájom dosť závisí od toho, na akého nájomcu natrafíš. Ja čo mám napríklad teraz kočku, tak o nej ani neviem, zas predtým baba mala stále nejaký problém, každú chvíľu sa vybuchla tak vyvolávala, niečo "sa pokazilo" alebo čosi špekulovala a pod.

saskia_98
12. jún 2021

Kupili sme byt cisto na prenajom a s najomcami som maximalne spokojna. Problem bol len raz aj to ho nemali oni ale suseda pod nimi, cize ja som spokojná. 🙂 všetko je od toho akych ludi tam vpustiš.

lenuska9999
12. jún 2021

Podľa mňa určite prenájom. Je to síce zodpovednosť, ale ak ti netreba súrne peniaze, tak sa oplatí skôr prenájom. Ceny nehnuteľností stúpajú a keby si sa rozhodla nehnuteľnosť o 20 rokov predať tak cena môže byť možno aj raz taká. Príklad zo života : mama kupovala byt este za čias kedy boli slovenské koruny. Kúpila ho v prepočte na eurá za približne 30 000. Dnes má ten byt hodnotu vyše 100 000. Takže sa určite oplatí si nehnuteľnosť nechať. Nehovoriac o Tom, že to môžeš v budúcnosti uľahčiť tvojim deťom s bývaním . Ak máš alebo budeš mať

jaroe
12. jún 2021

Život bez dlhu je super, ale keď máš ten dlh poistený ešte inou nehnuteľnosťou, tak to je takmer rovnako bezpečné. V prípade núdze predáte a splatíte.

leskovael
12. jún 2021

Určite prenajímať.

ajka0207
12. jún 2021

@zuvelyn ak sa môžem opýtať, v čom ti to bralo čas. My máme podnájomnikov a idem tam raz do roka "na kontrolu".

slecnazkosic
12. jún 2021

@ajka0207 ja som tiež 3roky prenajímala byt a 2x za rok som chodila na "kontrolu". Peniaze posielali ako sme sa dohodli, nebol žiadny problém, žiadne starosti

zuvelyn
12. jún 2021

@ajka0207 obhliadky boli mega otravene, mali sme zmluvy vzdy na rok s možnosťou predĺženia ale nikto nechcel ostat,bud si dievčatá nasli frajerov a išli bývať s nimi, alebo sle mali vyslovene pár len kym dostávajú dom, alebo sa im u nechcelo chodiť pešo na 4te bez výťahu. Isty čas rekonštruovali bytovku zvonku, trebalo chodiť podpisovať veci, lebo stále niečo menili, potom na odpocty musel byť majitelov podpis, raz sa vymkli nemali kľúče, potom pretekal radiátor, nešla voda, nesla elektrina... Suseda im nedala pokoj ževraj si robia párty ale ony spali (to bolo o 2 v noci ked sme sa tam trepali!) Nie su to žiadne výnimočné veci, ale ja som bola lenivá na to 🙂

tinka349
13. jún 2021

@zuvelyn ja prenajimam byt v Ke uz6 rokov a teda spim uuuplne kludne, nikdy som nemusela od nicoho utekat do bytu, vsetko zatial pockalo. Pokazila sa im raz telka, tak do 2 tyzdnov mali novu, isto som neutekala v ten den kupovat novu 😁 vela zavisi aj od toho, ake si nastavis podmienky od zaciatku ;)

rainee
13. jún 2021

Ja podobne zvažujem co s bytom. Už rok mi leží neobyvany a teda neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane by som ho predala a kúpila zaňho dáky víkendový domček kde by sme s rodinou chodili, no ten tiež bude potrebovať čas a investície a keď tam pôjdem raz do mesiaca neviem ci ho tak využijeme. Co sa týka prenájmu, prenajala by som iba cez realitku, nemala by som nervy na tie obhliadky a dohadovacky. Lenže je to malý byt, zisk z prenájmu by bol do 200e a keby mi tam náhodou niečo poničili, aby som ešte nebola v strate keď ho budem musieť po najomnikoch renovovat. 🙄 Plus riešiť každy problém, vymáhať nedoplatky, náhodou budú robiť bordel tak ešte susedov... . Nechce sa mi ani to toho prenájmu. Ten byt by som rada nechala pre dceru lebo je v dobrej lokalite blízko nás, no ešte kým bude dospelá to roky potrvá. No niečo s tým musím robiť nech nemám náklady navyše.

zuvelyn
13. jún 2021

@tinka349 hlavne to záleží od toho kto ti v byte býva a ake sú vonkajšie okolnosti - napríklad u nas nemohli odpočet vody alebo radiatorov podpísať najomcovia ale majiteľ bytu 🤷🏼‍♀️ pricom vodu odpocitavali kazde 3 mesiace 🙄 Prenajimanie nie je určite ziadna kvantová fyzika, len ja som aj na to málo roboty bola lenivá 🙂

tinka349
13. jún 2021

@zuvelyn a tiez podpisy - so spravcom bytovky som sa dohodla, ze pre rocne vyuctovanie si pojdem ja osobne za nim , ostatne podpisy pri odpoctoch energii riesili stale podnajomnici. Ak nesla
Voda tak s tym vela nenarobis 😁 to isto nesla voda celej bytovke, popripade celej ulici. Pri elektrine vacsinou poistky a to vedia nahodit aj sami bez toho aby som tam ja chodila. Jedine pri odvzdusnovami radiatorov tam siel moj otec, inak nemame aaaaabsolutne ziadne problemy a ani na kontrolu bytu 1x rocne nechodim, kedze mam serioznych (hoc mladych) podnajomnikov

zuvelyn
13. jún 2021

@tinka349 A však ved super ked to tak máš. Každý to ma inak, nemozes paušalizovať 🙂

dadka_bb
13. jún 2021

Riesim nieco podobne. Koncom roka sa stahujeme do novostavby. A tento byt kde sme teraz, v nom som vyrastla.je to moj domov. Luto mi je predat,a pardon za vyraz,hnusi sa mi ho prenajat cudzim ludom . 🤷‍♀️zrejme ostane prazdny, a budeme ho vyuzivat na prenocovanie rodine,a priatelom co dojdu do bb. A casom uvidime.
Pod nami je byt, ktory zdedili 2 sestry. Nevedeli sa dohodnut ci predat,ci prenajat. Nakoniec prenajali. Prisla sem rodina s malym dietatom, nonstop fajcia, buchaju v noci dvermi az sa panel trasie,hadaju sa,nadavaju si. Hruza. A tu najom ide tak 400eur, 200 naklady. Ak "zarobia" 2 sestry po 100 eur mesacne , z toho opotrebenie casom riesit. Ale odhliadnuc od toho , tak ak by aj mali 100 eur mesacne, to je 1200 rocne, 10 rokov 12 000 , 20 rokov 24 000 (dobre pocitam?) 30 rokov 36 000 , 40 rokov 48 000 (to uz prehanam) . Keby ho teraz predali za 110 000 tak si kazda uzije dosyta. Sak o rok tu uz nikto z nas nemusi byt.
No ja neviem. Ja som jedinacik, ale som tiez nerozhodna.ani predat, ani prenajat😂😂😂

mabenn
13. jún 2021

Mám osobnú skúsenosť, byt v ktorom som 5 rokov bývala som ďalších 5 rokov prenajímala, nájom pokryl náklad vrátane hypotéky aj daní. Potom som sa to rozhodla predať, už som toho mala dosť, zisk bol pekný po 10 rokoch a vyplatení hypo.

rainee
13. jún 2021

@dadka_bb ja to mam presne tak isto. Ono sa oplatí prenajať väčší byt ak je zisk aspoň 400-500€. Moj zisk 200€, z toho ešte daň, no o ničom. Iné je keby tam aspoň mohol bývať niekto známy normálny. Tiež mám k tomu bytu citový vzťah, dedí sa už 2 generácie.