Predaj bytu po dvoch rokoch

6. nov 2024

Ahojte, chcem predať byt, kt som kúpila dva roky dozadu. Viem, že byt ak by som nechcela platiť daň z predaja je dobre predať až po 5 rokoch..ak by som byt predala skôr koľko by to bolo percent z predajnej ceny? Ak by som byt napr predala za 110.000eur?
Ďakujem

nic0le
6. nov 2024

Ak ho predáš za rovnakú cenu ako si ho aj kúpila sa neplatí žiadna daň.
Daň platíš ak ho predáš za viac. A daň sa platí z rozdielu ceny, o koľko drahšie si ho predala. Príklad kúpila si byt za 80,000,-€ a predáš ho za 110,000,-€ do 5rokov, tak platíš daň z toho rozdielu 30,000,-€, Z tej sumy 30,000,-€ si vypočítaj daň.

zic
6. nov 2024

Predajna minus nakupna (plus prerabka)... z toho dan a odvody podla tgojho prijmu

vladi4444
6. nov 2024

Závisí od toho, za koľko si byt kúpila.

martinka13
6. nov 2024

Nezabudni na odvody do zdravotnej poisťovne

mojvlk
6. nov 2024

Mal by to byť rozdiel medzi hodnotami- za ktorú predas a za ktorú si kúpila
Platí sa daň aj odvody do zdravotnej poisťovne
A vieš si odrátať zaplatené úroky, preukázateľne výdavky na rekonštrukciu, tuším aj províziu realitke , ak nemáš príjem aj odpočítateľnú pokožku na danovnika takže je to prudko individuálne

autor
6. nov 2024

Uff...tak to asi sa oplatí počkať ešte 3 roky...kupila som za 96.000 + rekonštrukcia, ale to mi robili kamaráti a rodina. Mám len bloky za materiál. A do zdravotnej sa čo platí v prípade predaja bytu?

alantroj
6. nov 2024

Z rozdielu 14 000 mas dan 19% 2660 a zdravotne neviem ci je 15% co je 2100 cize statu odvedies 4760. Ak predas znamemu vies sa dohodnut ze na zmluve bude oficialne 96 000 a vtedy neplatis....

autor
6. nov 2024

@alantroj ďakujem za vysvetlenie

zic
6. nov 2024

@alantroj a dan nezalezi od celkoveho prijmu? Teda 19 alebo 23 ci kolko? Nepamatam si presne...

martul
6. nov 2024

@zic kladný rozdiel medzi predajnou a nakupnou cenou.

zic
6. nov 2024

@martul
Tak som si to pozrel a zalezi od zakladu dane...
Aká je sadzba dane pri predaji nehnuteľnosti na Slovensku? Výška sadzby dane z príjmu závisí od výšky základu dane, ktorý je tvorený z čiastkového základu dane z príjmov podľa § 5, § 6 a § 8 zákona o dani z príjmov. Pri predaji nehnuteľnosti sa určuje 19% alebo 25% podľa základu dane.

martul
6. nov 2024

@zic áno ale v prvom príspevku píšeš o celkovom príjme a v druhom o základe dane a to je sakra rozdiel, zato som ti napísala.

zic
6. nov 2024

@martul nerozumiem... proste nie je to vzdy 19%. Zalezi od celkoveho prijmu autorky... praca plus zisk z predaja bytu, nie? Samozrejme, ze zisk z predaja je nakup minus predaj (amo som pisal v uplne prvom svojom prispevku). Len tu ludia pisu, ze dan je 19%, co nemusi byt pravda...

pe_mi
6. nov 2024

Dohodneš sa s kupujúcimi,že si zmluvu urobíte za takú sumu, z aku si kúpila ty.pravnik ,ktorý v tom vie chodiť ti poradí.
Samozrejme ak chceš ísť oficiálnou cestou-platit daň , tak ako píšu vyššie.

mojvlk
7. nov 2024

@pe_mi akože....toto na nás skúšala realiťáčka, pôvodní majitelia kúpili za 60t, my za 79t ...keď sme sa jej spýtali, že keď my budeme chcieť predať ( neplánovali ani neplánujeme, ale človek nikdy nevie a môže motyka vystreliť), že potom budeme mať ten rozdiel väčší a ona s kľudom američana, že mozme.sa potom na ňu s predajom obrátiť...nakoniec sme to kúpili ale s kostolným poriadkom...veď predsa aj hypo sa poskytne buď podľa posudku alebo kúpnej ceny a keď je tá kúpna menšia ako posudok ide sa podľa nej ...ja neviem či sa niekde vie nájsť taký blbý kupujúci čo pôjde proti sebe

alantroj
7. nov 2024

@mojvlk tak zvycajne je to nieco z nieco a kupujuci ma za to zlavu od predajcu z ceny. usetri aj predavajuci aj kupujuci. A za druhe ked mas 10 zaujemcov tak tiez vyjdu v ustrety ak nechcu prist o danu nehnutelnost. Samozrejme pokial niekto nema ziadny cash a ide cele na hypo neprichadza do uvahy