Ahojte, chcem predať byt, kt som kúpila dva roky dozadu. Viem, že byt ak by som nechcela platiť daň z predaja je dobre predať až po 5 rokoch..ak by som byt predala skôr koľko by to bolo percent z predajnej ceny? Ak by som byt napr predala za 110.000eur?
Ďakujem
Predajna minus nakupna (plus prerabka)... z toho dan a odvody podla tgojho prijmu
Závisí od toho, za koľko si byt kúpila.
Nezabudni na odvody do zdravotnej poisťovne
Mal by to byť rozdiel medzi hodnotami- za ktorú predas a za ktorú si kúpila
Platí sa daň aj odvody do zdravotnej poisťovne
A vieš si odrátať zaplatené úroky, preukázateľne výdavky na rekonštrukciu, tuším aj províziu realitke , ak nemáš príjem aj odpočítateľnú pokožku na danovnika takže je to prudko individuálne
Uff...tak to asi sa oplatí počkať ešte 3 roky...kupila som za 96.000 + rekonštrukcia, ale to mi robili kamaráti a rodina. Mám len bloky za materiál. A do zdravotnej sa čo platí v prípade predaja bytu?
Z rozdielu 14 000 mas dan 19% 2660 a zdravotne neviem ci je 15% co je 2100 cize statu odvedies 4760. Ak predas znamemu vies sa dohodnut ze na zmluve bude oficialne 96 000 a vtedy neplatis....
@alantroj ďakujem za vysvetlenie
@martul
Tak som si to pozrel a zalezi od zakladu dane...
Aká je sadzba dane pri predaji nehnuteľnosti na Slovensku? Výška sadzby dane z príjmu závisí od výšky základu dane, ktorý je tvorený z čiastkového základu dane z príjmov podľa § 5, § 6 a § 8 zákona o dani z príjmov. Pri predaji nehnuteľnosti sa určuje 19% alebo 25% podľa základu dane.
Dohodneš sa s kupujúcimi,že si zmluvu urobíte za takú sumu, z aku si kúpila ty.pravnik ,ktorý v tom vie chodiť ti poradí.
Samozrejme ak chceš ísť oficiálnou cestou-platit daň , tak ako píšu vyššie.
@pe_mi akože....toto na nás skúšala realiťáčka, pôvodní majitelia kúpili za 60t, my za 79t ...keď sme sa jej spýtali, že keď my budeme chcieť predať ( neplánovali ani neplánujeme, ale človek nikdy nevie a môže motyka vystreliť), že potom budeme mať ten rozdiel väčší a ona s kľudom američana, že mozme.sa potom na ňu s predajom obrátiť...nakoniec sme to kúpili ale s kostolným poriadkom...veď predsa aj hypo sa poskytne buď podľa posudku alebo kúpnej ceny a keď je tá kúpna menšia ako posudok ide sa podľa nej ...ja neviem či sa niekde vie nájsť taký blbý kupujúci čo pôjde proti sebe
@mojvlk tak zvycajne je to nieco z nieco a kupujuci ma za to zlavu od predajcu z ceny. usetri aj predavajuci aj kupujuci. A za druhe ked mas 10 zaujemcov tak tiez vyjdu v ustrety ak nechcu prist o danu nehnutelnost. Samozrejme pokial niekto nema ziadny cash a ide cele na hypo neprichadza do uvahy
Ak ho predáš za rovnakú cenu ako si ho aj kúpila sa neplatí žiadna daň.
Daň platíš ak ho predáš za viac. A daň sa platí z rozdielu ceny, o koľko drahšie si ho predala. Príklad kúpila si byt za 80,000,-€ a predáš ho za 110,000,-€ do 5rokov, tak platíš daň z toho rozdielu 30,000,-€, Z tej sumy 30,000,-€ si vypočítaj daň.