Predaj bytu na stavbu domu

13. nov 2023

Dobry den, je tu niekto kto akurat rieši že predáva byt na ktorý má hypotéku, má pozemok a ide stavať dom?
Mňa realne zaujíma ako sa to rieši. Ak realne nemate žiadne odložené peniaze, ako to funguje, tym padom nemate na to stavat dom?
Byt sa preda, hypotekou kupujuci zaplati byt, a nam by sa robila nová hypotéka na vacsiu sumu na stavbu domu?? Potrebujem realny priklad či vobec by to u nás bolo reálne.

melanta
13. nov 2023

Predáš byt. Z predaja sa vyplatí hypo, niečo zrejme zostane. Pozemok máš, potrebuješ si požičať na výstavbu. Tak môžeš žiadať o hypotéku na výstavbu, len tam to dostávaš po tranžiach, čiže najprv niečo postavíš a potom dostaneš časť peňazí. Ak nemáte peniaze na to, aby ste urobili základy, tak mi napadá založiť pozemok a zobrať si bezúčelovú hypotéku na pozemok, za to postaviť základy, potom zobrať hypo na výstavbu a zvyšok financovať z toho. V banke vám to prepočítajú, či vám to z príjmov vyjde. Alebo finančný poradca. Ale tak aj sami by ste mali vedieť, či máte na to stavať dom. Samozrejme, počítaj s tým, že výstavba sa ti môže navýšiť oproti projektu, takže pri kalkulácii počítaj aj s tým, že reálna výstavba bude o minimálne 10% drahšia, ideálne mať rezervu aspoň 20%.

tinkavvv
13. nov 2023

Toto najlepsie ries s dobrym financnym poradcom. Leno hypo na prazdny pozemok je problem, takisto v pripade schvalenia hypo na stavbu domu, nedostanete peniaze naraz.

obkladac
13. nov 2023

Záleží kde je pozemok, pokiaľ je v meste väčšom banka zoberie do zálohy aj ten, pokiaľ nie ideálne založiť inú nehnuteľnosť ideálne rodičovský dom, byt. Pokiaľ ostanú peniaze z predaja bytu na hrubú stavbu aj to je ideálny prípad možné sú aj tranže z banky ako písali vyššie.

jakubvojcik
13. nov 2023

Zdravím.

Hypotéka sa v tomto prípade rieši nasledovne:

1. Najprv si schválite hypotéku na stavbu domu nech viete, koľko môžete reálne čerpať a či vám to postačuje (na to by bolo dobré mať už postavené základy z vlastných zdrojov alebo z doplnkového úveru)
2. Do podmienok čerpania hypotéky dáte, že vaše aktuálne záväzky (hypotéka) budú pri čerpaní už vyplatené.
3. Po schválení hypotéky môžete vyriešiť predaj nehnuteľnosti, pričom kupujúci vašej nehnuteľnosti vyplatí buď z vlastných zdrojov alebo z hypotéky vašu hypotéku.
4. Po vyplatení vašej hypotéky môžete načerpať novú hypotéku na výstavbu nehnuteľnosti (väčšinou do výšky 80% z aktuálnej hodnoty rozostavanej stavby)

Výstavbu by som stále odporúčal riešiť s kvalitným finančným sprostredkovateľom aby ste sa vyhli komplikáciám, prípadne môžete napísať mne do finančnej poradne tu na modrom koníku: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...

alickapusinka
13. nov 2023

pokiaľ ja viem hypotéku na dom ak nestojí dajú vtedy ak sú potiahnuté obvodové múry ako majú byť. Podľa mňa zbytočne predáš byt ak nemáte na pozemku postavené obvodové múry podľa mňa banka hypotéku nedá.

sasa1310
13. nov 2023

ja nerozumiem. Ako môže niekto začať stavať dom bez toho, aby mal niečo našetrené. Predá sa síce byt, vyplatí hypo, niečo ostane, ale aj tak. Otázne je ešte, či ten byt máte dlhšie ako 5 rokov, lebo ešte aj daniam sa nevyhnete. Ja by som si to nedovolila a to máme našetrených celkom dosť eur a nemala by som odvahu predať najprv niečo svoje a vziať hypotéku o 4 % vyšším úrokom ako mám teraz na byt. Budem skeptická, ale za mňa absolútne nereálne s tým, že nemáte nič našetrené.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelelienka
14. nov 2023

@pe_mi presne tak

Ak ste neboli schopni vobec nic nasetrit, odporucam ani sa do stavby domu nepustat. Keby ste mali byt bez hypoteky, to by bol iny pripad, ale takto a bez uspor…
A dalsia vec, kde budete byvat ked predate byt kym postavite dom??

hellwant
14. nov 2023

@lelelienka jedine u rodicov, lebo ak v prenajme, to by zas zralo financie.
@sasa1310 - pravda, akurat 1 vec, možno uz menili na byt po fixe urok (čiže uz je vysoky)a vtedy to je za jedno, ale neuviedol to, kto vie