Ahojte potrebujem sa poradiť ohľadom predaja bytu. Máte niekto skúsenosť s predajom bytu bez makléra, a teda že ste to riešili na vlastnú päsť? Kde všade je potrebné ísť a aké poplatky z toho vyplývajú?
Je tam nejaký rozdiel keď predáva byt vlastník bytu a osoba s generálnou plnou mocou?
Ďakujem za každú radu a skúsenosť.
Generálna plná moc? Aj vieš, čo to je? Prečo by si niekomu dávala generálnu plnú moc? Stačí splnomocnenie na predaj, ak ho nemôžeš predať sama. Ak však bude kupujúci financovať kúpu cez hypotéku, záložné zmluvy budeš musieť tak či tak podpísať ty. Na to splnomocnenie neexistuje. Výhoda realitky je, že nemusíš platiť inzerciu, nemusíš chodiť na obhliadky, vybavia ti znalca, kataster. Ak ti toto nevadí, urob si to sama. Odporúčam však investovať do advokáta, ktorý ti vypracuje kúpnu zmluvu. Môžeš si ju síce urobiť sama podľa rôznych vzorov na webe, ale nikdy by som to nerobila. Lepšie zaplatiť pár stoviek za zmluvu, ako potom tisícky za nejaké prípadné problémy.
@melanta ja ju dávať nikomu nechcem, ale vlastník bytu je osoba, ktorá kvôli chorobe nie je svojprávna a teda v jej mene koná ohľadom všetkého osoba s generálnou plnou mocou, preto sa na to pýtam…
Osoba s gen.plnou mocou nemôže predať nehnutelnosť
Ak to má v dokladoch ,musí mať poručníka a v splnomocnení musia byť všetky údaje o nehnuteľnosti/čo v gener.moci určite nemá/
Ak je vlastník nehnuteľnosti nesvojprávny, predaj nehnuteľnosti musí byť schválený súdom.
Nepotrebuješ na to nikoho. Zmluvu si môžeš napísať aj sama. ALE!!! ako vkladár ti silno odporúčam sa niekým sa poradiť. Zmluvu za nesvojprávnu osobu musí podpísať opatrovník a konkrétny právny úkon musí byť schválený súdom. Bez toho to proste nejde. Na kataster sa dáva návrh na vklad, ktorý musí spĺňať náležitosti katastrálneho zákona (paragraf 24). Prílohou sú dve zmluvy s overeným podpisom predávajúceho. Ďalej zmluva o prevode bytu musí obsahovať okrem presného označenia nehnuteľnosti vyplývajúce z katastrálneho zákona (paragraf 42) aj presne určené veci vyplývajúce zo zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestoroch (paragraf 5). Prílohou je potvrdenie o nedoplatkoch. Poplatok za vklad je 100e, lehota na vybavenie 30dní. Pri zrýchlenom konaní do 15 dní je poplatok za návrh 300e.
My sme to zvladli bez realitky a bola to dokonca vymena bytov. Ale zmluvy mi vypracovak syn advokat, to uznavam. Zmluvy sme isli overit a potom na kataster.
@la_dolce_vita tu je ale malý háčik, že vlastník bytu je nesvojprávny
Je osoba súdne obmedzená na právnych úkonoch? Ak áno, má stanoveného poručníka (zákonného zástupcu) a ten môže za ňu nehnuteľnosť predať, avšak iba so súhlasom súdu. Ten s tým bude súhlasiť iba za predpokladu výhod pre danú osobu - napríklad kúpa inej vhodnejšej nehnuteľnosti na meno dotyčného a podobne. Ak toto nie je, čiže nebolo súdom obmedzené právo na právne úkony - iba je podpísaná plná moc, nepredá s ňou nehnuteľnosť.
Ak Je osoba ako píšeš chorá a zbavena svojpravnosti tak ma poručníka A ak ta osoba ma tam doživotne uživacie právo to môže len súd dovoliť . Ináč sa to bez súdu neda.Lenže musiš si zistiť pri kúpe že či tam nemá vecne bremeno že dožitia.Taký byt kúpuješ na vlastne riziko že toho človeka tam budeš musieť strpieť.Toto si treba overiť.
my sme tak kupovali byt,ale veru už si nepamatám, všetko nám povedal správca bytového domu, kde sa byt nachádzal.