Predaj bytu a daňové priznanie

6. jún 2024

Ahojte minulý rok sme kúpili byt do katastra sme boli zapísaní až tento rok v januári čiže daňové priznanie by sme mali podávať za byt až budúci rok ibaže sa nám náhle zmenila situácia a pravdepodobne budeme byt musieť predať...ako to je v tomto prípade s tým daňovým priznaním? Podáva sa keď byt predáme alebo sa len zaplatí daň za predaj do 5 rokov?

autor
6. jún 2024

Prípadne ak s tým niekto máte skúsenosti mohli by ste mi prosím napísať taký celkový postup čo treba riešiť atď. Ďakujem ♥️

thirstymonk
6. jún 2024

Ohľadom predaja bytu, domu, proste nehnuteľnosti, sa v prvom rade nepodava daňove, ale majetkove priznanie. Výpalné štátu platíš ak predáš nehnuteľnosti, ktoré vlastniš menej ako 5 rokov (výnimkou je zdedená nehnuteľnosť, možno aj darovaná - neviem).

zic
6. jún 2024

"...čiže daňové priznanie by sme mali podávať za byt až budúci rok"... tomuto nerozumiem, podla mna to nedava zmysel
1, dan z nehnutelnosti (mestu) sa plati kazdy rok... prvy krat platis tento rok, lebo ste zapisani na katastri a teda ste sa mali nahlasit a paltit dan.
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/2...

2, dan z predaja nehnutelnosti je v jednoduchosti (su kadejake vynimky na jednu aj druhu stranu) do 5 rokov od nadobudnutia... platis rozdiel medzi kupnou a predajnou cenou... nema to nic s danou z nehnutelnosti, ale z prijmu...

zuzanka.zuzu
6. jún 2024

@zic nie nemali sa zahlásiť a platiť lebo na katastri ich zapísali až tento rok, čiže majú čas do 31.1.2025 😉 ak do konca roka predajú, tak nič sa nehlási ani neplatí - to je k bodu 1, bod 2 je ako si napísal

katarinaba
6. jún 2024

Pane boze, to su rady expertov toto. Majetkove priznanie? To vazne?

AUTOR:
treba rozlisovat:
dan z nehnutelnosti a dan z prijmu (konkretne dan z prijmu z predaja nehnutelnosti).
Na dan z nehnutelnosti by ste podla zakona mali podat danove priznanie na miestny urad (obecny urad) podla miesta, kde sa nehnutelnost nachadza do 31.1.2025. Aky je presne postup pri nadobudnuti a predaji v jednom roku neviem, nestretla som sa s tym a tejto dani sa nevenujem - obrat sa na miestny urad, budes mat presne info.
Dan z prijmu z predaja nehnutelnosti - pokial nie je mozne uplatnit 5 rocne oslobodenie, tak budes musiet podat danove priznanie k dani z prijmu, typ B miestne prislusnemu danovemu uradu. Toto DP sa podava raz rocne, do 31.3. 2025 (pripadne je mozny odklad) nasledujuceho roku, v ktorom zahrnies vsetky dosiahnute prijmy za rok 2024 - aj zamestnanie, alebo zivnost, prenajom, predaj nehnutelnosti, vyhry - vsetky zdanitelne prijmy, ktore si mala (ak si mala) kde v prislusnom oddiely uvedies sumu predaja a zaroven aj vydavky (nakupnu cenu, rekonstrukciu a pod.). Rozdiel sa spolu ostatnymi ciastkovymi zakladmi dane stane zakladom pre vypocet dane a neskor aj poistneho do zdravotnej poistovne. Ak sa daniam nerozumies, obrat sa na danovaka alebo uctovnika.

tanapeta
6. jún 2024

@thirstymonk Ak si si nevšimla, ona sa pýta na daň z nehnuteľnosti. Nie na daň z predaja nehnuteľnosti

autor
6. jún 2024

@katarinaba čiže vlastne keď predáme byt tento rok tak budúci rok normálne ku klasickému daňovému priznaniu ktoré podávame zo zamestnania pridáme aj tu daň z predaja?

katarinaba
6. jún 2024

Ano. Dan z prijmu sa riesi celkovo za vsetky druhy prijmov v jednom danovom priznani. Jedine ak ma clovek IBA prijem zo zamestnania, moze poziadat o rocne zuctovanie. Akonahle mas aj iny druh zdanitelneho prijmu, musis podat danove priznanie (samozrejme si na vypracovanie mozes najst odbornika).
Zvolite danove priznanie k dani z prijmov FO typ B.

zic
6. jún 2024

@zuzanka.zuzu pisala tento rok v januari... ak by to bolo s datumom 1.2.2024, tak ano... az od 2.1. nie...

zuzanka.zuzu
6. jún 2024

@zic nieeeee 🙈 ty máš čas podať do 31.1. ale sleduje sa stav na katastri k 1.1. 😉

zic
6. jún 2024

@zuzanka.zuzu ja viem... ak na katastri bude svietit, ze vklad povoleny k 1.1.2024, tak uz spadas do tohtorocneho danoveho priznania... ak tam bude 2.1 a neskor, tak az buduci rok