Predaj alebo prenájom nehnuteľnosti v zahraničí pri návrate na Slovensko

niki35
23. okt 2024

Ahojte

Napadlo ma že sa skúsim opýtať tu

Mám dom v zahraničí a keďže sa plánujem vrátiť domov tak uvažujem buď nad predajom alebo prenájmom

Je tu niekto kto sa rozhodol prenajať a odišiel naspäť domov? Zaujímalo by ma či s tým neboli problémy a či to fungovalo

emka530
23. okt 2024

@niki35 v akej krajine?

niki35
autor
23. okt 2024

@emka530 Anglicko

tundra
23. okt 2024

Pokial najdes serioznu agenturu,ktora sa bude o nehnutelnost starat a bude to mat ekonomicky zmysel,tak to skus.Pokial sa tam nechces, uz vratit,ja osobne, by som to predal a kupil nieco doma.Z vlastnej skusenosti,ako spravca 6-bytovky,ti môzem napisat,ze nie je mesiac,aby som nieco neriesil s majitelom, ohladne udrzby.
Od prasknuteho tesnenie v sifone,vyhodeny el. istic,porucha pracky,zapchaty odpad,pokazeny zamok na vchodovych dverach,atd.

fido69
23. okt 2024

@niki35 Dá sa, ale nie je to šťastné riešenie.
1.) Moji priatelia bývali v Británii a dom mali v Španielsku. Pravidelne sa im tam podľa správcu niečo "pokazilo" (chladnička, práčka,...) a to ho ani neprenajimali. Chodila tam len blízka rodina. Takže je to veľmi o dôvere a spoľahlivosti spravcu.
2.) Jednoducho nemáš na nehnuteľnosť žiadny dosah. Nevieš ju skontrolovať, posúdiť,... a ani nepoznáš svojich nájomnikov. Takto podnikanie s prenájmom fungovať nebude. Teda ty budeš vždy ťahať za kratší koniec.
Radím nehnuteľnosť predať a kupiť si niečo bližšie. Aj keď na tvojom mieste, keby som nemusel, tak by som sa na Slovensko nevracal. 🤔

emka530
23. okt 2024

@niki35 veľa záleží od viacerých faktorov. Napríklad či tam máš niekoho kto by sa ti o to staral, bol "po ruke" keby čosi.. či je to oblasť vhodná na dlhodobý prenájom, alebo len krátkodobý pre turistov (najviac prínosné) alebo to je domček niekde na samote, kde nikto ísť nechce...malo vieme informácií..
ďalej ako sa aktuálne pohybujú ceny nehnuteľností v danej krajine, či nebudeš stratová pri predaji atd

sisaka
23. okt 2024

Záleží, komu to prenajmete. Ak nejakým dobrým známym, o ktorých viete, že sa postarajú a v prípade potreby zabezpečia opravy a podobne, tak bez problémov. Ak cudzím, tak s tým, že tam máte niekoho, kto sa bude o dom starať. Ak je to nejaká pochybnejšia lokalita, kde sa bude dom dať prenajať len nejakým socialne slabším, tak by som radšej predala a neriskovala.
My mame niekoľko nehnuteľnosti a tiež nás takéto rozhodovanie bude čakať , na staré kolená by sme sa presťahovali radšej do menšieho mesta a nevylučujeme, že aj mimo krajiny, tak uvidíme, ako to budeme riešiť (Nežijeme na Slovensku)

niki35
autor
23. okt 2024

@fido69 nevracal by si sa kvôli politickej a ekonomickej situácii?
Ohľadom prenájmu som komunikovala tak informačne s agentúrou už, že ako to chodí. Tak som mala na výber, že buď by mi našli nájomníkov, ale problémy by som riešila sama alebo za mesačný poplatok (ktorý by sa stiahol z nájmu) sa mi o všetko bude starať agentúra a mňa by kontaktovali len vo veľmi vážnych situáciách. Z toho čo vraveli by som mala po zaplatení všetkého cca 200£ mesačne vo vrecku čo nie je žiadna sláva síce a záväzok na krku, ale rozmýšľala som čisto len z finančného hľadiska, že v budúcnosti by som to predala za viac. Ale asi to nebude dobrý nápad veľmi takto na diaľku.

niki35
autor
23. okt 2024

@emka530 pri predaji by som bola niečo v pluse . Dom je v dobrej lokalite, školy, škôlky, obchody, práca, je to malé bezpečné mestečko. Ale inak nemám nikoho kto by mi na to dohliadal keby niečo. Jedine agentúra. Známych čo tu mám nejakých s tým otravovať asi nebudem :/

niki35
autor
23. okt 2024

@sisaka držím palce a myslím že to budete mať jednoduchšie trošku 🙂 ja som na všetko sama

amelie2017
24. okt 2024

Urcite predat, 200£ nestoji za tie nervy..to mozes akurat tak odkladat na pripadne opravy po najomnikoch.