Prosím vás žienky neodcudzujte ma, ale bohužiaľ prišla som si po nejaké rady keďže finančné som na Tom veľmi zle. Mám 5 detičiek - dcérka má 10, synček 8, ďalší synček 5, dcérka 3 a najmladší synček má 3 mesiace. Ja mám len nižšiu materskú keďže dcérka sa mi narodila v 18 rokoch hneď po škole, potom prišli ďalšie detičky ktoré sme ale chceli. Muž mi zomrel keď som bola v 7 mesiaci tehotenstva - skoro som predčasne porodila ale podarilo sa mi synčeka udržať až do 8 mesiaca - je zdravý. Jedine čo vôbec nemám mlieko nezačalo sa mi tvoriť zrejme od stresu z mužovej smrti takže malý je na UM ktoré je hrozne drahé. Keď všetko poplatim z materskej a prídavkov tak mi zostane tak 20 € niekedy ani to nie som na nule a len čakám kým pipnu peniaze. Neodcudzujte prosím s mužom sme chceli toľko detí a bohužiaľ osud sa s nami zahral a muž spadol zo strechy bol tam smrteľný úraz. Ako si to lepšie zmanažovať alebo čo robiť?? Ja už rodičov nemám, muž mal len mamu ktorá je sama už stará a ledva chodí. Za každú radu ohľadom financií ďakujem.
Vdovský sirotský.
A mas vybavicku pre synceka?? Vyradujem co je nasmu male- mozno by sa nieco hodilo. Ak potrebujes napis.
v prvom rade príjmi úprimnú sústrasť.
muž nemal životnú poistku?
Ale ako píše
@zuzinka888 máš ešte +vdovský a sirotský keďže píšešo mužovi? Pri toľkom počte detí by som sa veru bála byť bez predošlej rezervy,presne z dôvodu, že sa môže niečo stať. Nuž, môžeš sa ešte u vás obrátiť na charitu,sledovať stránky, kde veľa žien daruje oblečenie, veľa krát aj mlieko.
Skús nejako optimalizovať, napríklad sama si vyrábaj mydlo alebo predávaj na internete ručne vyrábané náramky a podobne.
@judrpravnik kto by jej to kupoval? Blbosti je plny internet. Ak je to real tema, tak je to smutne. Zaroven aj nezodpovedne.
Je mi ľúto co sa ti stalo ale bohužiaľ je to aj nezodpovedné veľmi z tvojej strany lebo človek musí rátať zo všetkým v dnešnej dobe a je síce pekne ze ste chceli toľko deti ale treba si najskôr urobiť nejakú rezervu a co to odrobit aby si nemusela žiť z mesiaca na mesiac.
@stanulienkat tiež som mi nezdá že je to reál. téma...
treba si pobehať úrady a pýtať sa. pokiaľ sa nepýtaš nič nemáš to je jasné v tomto štáte že ti nikto nič len tak nedá.
@judrpravnik načo také blbosti, to kde akože bude predávať pred zš?
@judrpravnik z čoho si kúpi materiál ?
A druhá vec je, že je plný internet kadečoho hand made, home made.
Máš vdovský, sirotský ?
Skús požiadať Čk, charitu- peniaze ti sice nedajú, ale hádam aspoň potraviny ,nejaký základný balíček.
Obec/mesto skús osloviť.
Pridaj sa do sk.tvojho mesta/obce, často na fb vidím že ľudia darujú oblečenie , hračky, prebytky zo záhrady.
Este ma napadlo obratit sa na obec, skolu- u nas raz vyhorela jedna rodina a viem ze v skole urobili projekt/ zbierku- cokoladka pre Anicku- kde sa deti akoze zriekli jednej cokoladky a penizky za colokadku sa vyzbierali Anicke na novy pisaci stol+ nabytok do detskej izby.- viem ze toto je nieco ine, ale skola moze usporiadat beneficny koncert ored vianocami, popripade detske vianocne trhy a vytazik moze pomoct.
@autorka akoze prepac, ale bolo treba najskôr šetriť, a nie si robit deti ako na bežiacom páse, keď nie ste schopní ich uživiť. Toto je nonsens, chudata deti 🤦♀️
Cize mas asi 30 rokov, nikdy si nikde nerobila, teda iba deti... co mienis robiť do buducna? Ďalšie 3 roky zobrať o peniaze??? gratulujem ti k absolútnej nezodpovednosti 👎
Inak neverím, že toto je reálny príspevok, lebo takto by žiadna pricetna žena nerozmýšľala.
Obrať sa na charitu a na rodinu. Alebo na rodinu manžela. Nemyslím mamu, ktorá je už stará ale určite mali vaši rodičia aj ďalšie deti (a ak nie, tak ste asi niečo dedili).
Ak to bol muž a nie frajer máš nárok na vdovský, deti sirotský, možno aj ďalšie veci ale to si musíš obehať sama a zisťovať. Nemali ste žiadnu rezervu? Chcieť deti je pekné ale občas treba zapojiť aj rozum. Nehanbi sa pýtať pomoc aj medzi kamarátmi a známymi.
Rada okolo financií jediná taká, vybaviť sirotský, vdovský. Prípadne osloviť charitu, mesto ti ti možno nedajú financie ale možno nejaký základný potravinový balíček. A síce je to smutné ale veľmi nezodpovedné čo ste s mužom urobili. A ešte píšeš že nikoho nemáš ale kde boli štyri deti kým si bola s piatim v nemocnici?
Nemáš ani ty ani muž súrodencov? Obaja ste boli jedinacikovia?
A je síce pekné že ste chceli toľko detí ale ani jeden z vás nemyslel na to z čoho ich užívate ak sa jednému z vás niečo stane
Ved na mužovu mamu si vybav opatrovanie, ked ledva chodí, vybav vdovsky a sirotský, zober ďalšie dieťa opatrovať k tomu svojmu.. iné "pomoci" sú krátkodobé a nevytrhne ta to nijako.. tiež mame 5 deti a tu na koni som vždy za blbú,co šla od 1.5 roka veku deti do prace, ale proste nedovolím si stavať budúcnosť našich deti len na manzelovi, lebo bohužiaľ presne toto, stane sa mu niečo a celú rodinu ti položí;( Od roka do prace ak by neopatrujes. Proste na výber nemáš, zatat zuby a ťahať aj za hranice tvojich možnosti, lebo mama proste musí..
Toto je finančná gramotnosť Slovákov v praxi. Nemať nič našetrené, nemať životnú poistku, urobiť do toho 5 detí, ideálne hneď po škole, aby človek nemal ani len pracovnú prax. Smutné 🫤
@anjelicek26 tak ale už ju vidíš ako sa o ňu budú trhať v nejakej robote s deťmi na krku a keď nemá žiadne skúsenosti lebo keď v 18 si spravili dieťa nemala sa kedy zamestnať. Bohužiaľ vyznie to hnusne ale treba myslieť dopredu než si spraví niekto dieťa a vieš je iné keď sa vraciaš do práce po materskej lebo ju máš "podrzanu" ja tiež keď sa vrátim po MD tak mam ísť kam lebo som si to "zariadila" aby som sa mala kde vrátiť lebo na SVK je to žiaľ ťažké s prácou a hlavne pre mamičky s deťmi
@zuzinka888 ved to ma uz 5. dieta, tak asi veci ma
Vymyslená téma na vykrkanie peňazí.
Úprimnú sústrasť.
Umelé mlieko by ti mohla pediatricka dávať na predpis s minimálnym doplatkom. Skus ju poprosiť.
Asi vykrik do tmy ale presna situacia kde by mali pomahat vsetky organizacie co sa podielaju na organizovani pochodu za zivot. Tu je 5 zivych deti zrejme blizko chudoby a este len idu roky co ich vrstovnici budu chodit na dovolenky, vylety, tabory...
@vler ono ten pochod za život je presne taký výkrik do tmy
@liz_lemon no neviem,neviem. Ja mam 4 ale tomu poslednenu sme vsetko kupovali " nove". Po troch detich tie veci boli hodne akurat tak do piesku. Kocik rozladnuty- kazdy den v zaprahu. Postielka ohlodana- ked detom rastli zubky hryzli ju ako take mysky. A hracky? Ktora hracka vydrzi najazdy 4 deti= 10 rokov v plnej funkcii?
@mimuska328 ved vravím pre toto som šla po každom dieťati do prace... lebo zamestnávateľ sa o ženu, co je 10 rokov doma a to hneď po škole fakt nepotrha...teraz už cas nevráti, len je to pre mňa nepochopiteľné žiť s takým rizikom.
@anjelicek26 to je pre každého normálne zmýšľajúceho človeka nepochopiteľné.
Je to veľká nezodpovednosť.
Ešte pochopím , ak sa stane " nehoda" ( schválne to dávam do úvodzoviek")ešte na Sš, tesne po Sš, počas Vš, a dieťa si chcú nechať.
Ale mať 5 detí, žiadnu pracovnú minulosť..
🙈
Mas vybaveny vdovsky sirotsky.... navstivila so UPSVR- mizno mas narok na nejaky prispevok- byvanie....