Prečo nie som evidovaná v dlžníkoch?

6. aug 2022

Mám 22 po skončení strednej som nikde nepracovala ani mesiac dokopy a ani si neplatila zdravotku. Bola som možno pár x evidovaná ako tpp ale to trvalo naozaj len chvíľku. Raz mi prišlo ročné zúčtovanie a bol tam preplatok cca 1euro. Nerozumiem pretože za mňa zdravotku nikto neplatí neviem o tom, nikde nie som ani na tpp ani nič. Už to je pár rokov, napriek tomu nie som na zozname dlžníkov. Kamarát mi povedal že ak mám zdravotnú kartu od detstva vraj to neriešia, je to pravda? Napríklad moja kamoška ktorá na tom bola podobne a je v inej poisťovni bola na zozname dlžníkov. Nevie niekto či to naozaj neriešia ak niekto nikdy nebol evidovaný ako pracujúci? Alebo ako to je, bojím sa že keď sa ozvem sama začnú to riešiť. Preplatí mi poisťovna teraz niečo? Napríklad keď budem chcieť preplatiť zubára alebo iných špecialistov?

tahomi
6. aug 2022

Cize nepracujes, nie si evidovana na urade prace, dobrovolne si zdravotne poistenie neplatis, nevies aky mas dlh - lebo urcite mas, ale chces vediet ci ti poistovna preplati zubara 😳😁 ja zasnem.
A neboj, nemusis sa ty ozyvat a riesit problemy, lepsie strcit hlavu do piesku a cakat na exekutora

hylary
6. aug 2022

Ak to raz praskne, tento tvoj stav, myslím že ti to všetko dajú spätne zaplatiť 🤔

viestta
6. aug 2022

Ako dlžníkovi zdravotného poistenia ti ZP preplatí len neodkladnu zdravotnú starostlivosť. Zubár tam nepatrí, ani množstvo iných úkonov.
Koľko máš dlh a ako ho doplatiť zistíš u svojej ZP, treba sa tam ísť informovat

patka06
6. aug 2022

To to je otázka na tvoju zdravotnú poisťovňu, zájdi tam a zisti ako to je s tvojím poistením - všetko ti vysvetlia.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bimbambom
6. aug 2022

No ja som raz prechádzala z jednej roboty do druhej a cez víkend - dva dni za mňa nikto neplatil odvody , a veru poisťovňa na to nezabudla , takže určite nezabudne na nikoho. Avšak nebola som v zozname dlžníkov.

valeria_h
6. aug 2022

Moja zlatá, začni to riešiť a čím skôr, tým lepšie. Neboj sa, oni nezabudli a ak to necháš tak, jedného dňa Ti príde taká pálka, že sa z toho nespamätáš. Prečo nepracuješ? Máš nejaké zdravotné dôvody? Ak len z lenivosti, tak Ti radím zamestnaj sa a čím skôr choď a rieš to.

zmrzlinka2021
6. aug 2022

Uprimne, prečo takto zijes?
To fakt nemas ziadne ocakavania od zivota?
A pytas sa či ti MY preplatime z nasich odvodov? No, kedze nezijeme v kapitalizme, tak ano, zaplatime, minimalne aby ta nenechali umriet. A u zubara si pravdaze platis vsetko.

sasa1310
6. aug 2022

si stiahni aplikáciu tvojej poisťovne a tam máš tvoje preplatky či nedoplatky.

autor
6. aug 2022

@tahomi exekútora budem čakať, ale až keď budem na zozname dlžníkov a nie keď mi bude chodiť preplatok aj keď nič neplatím🙂

tahomi
6. aug 2022

@anonym
Nemam co dodat, komu niet rady 🤷🏻‍♀️

valeria_h
6. aug 2022

@autorka Pri tomto Tvojom postoji skončíš zle. To chceš nechať zájsť až do exekúcie? Oni kľudne môžu čakať niekoľko rokov kým pošlú upomienku + penále a ak to nezaplatíš, posunú to exekútorovi. A exekútor to sú ďalšie poplatky. Nechápem ako môžeš takto premýšľať.

patka06
6. aug 2022

Autorka: Nie si evidovaná ani na úrade práce? Si len tak doma bez všetkého? Predpokladám, že nie si na rodičáku

valeria_h
6. aug 2022

Si evidovaná na Úrade práce?

20erika07
6. aug 2022

Určite nie si evidovana na UP?

autor
6. aug 2022

chodím normálne na preventívne prehliadky, zubárovi tiež.. to že to zdravotná poisťovna nerieši za nejakých podmienok mi povedal dosť vážený a vzdelaný človek len sa mi tomu nechce veriť, tak som chcela napísať na nejaké fórum či o tom niekto nemá podobné info. lebo načo budem platiť ked nemusím🙂 sorry not sorry

autor
6. aug 2022

@patka06 nie som na úrade práce určite

autor
6. aug 2022

@valeria_h nie vôbec, bola som pred pár rokmi chvíľu ale nechcela som pracovať v nejakom pajzli a nechodila som na tie ich skupinové hodiny, tak mi prišlo vylúčenie:D

autor
6. aug 2022
autor
6. aug 2022

ale tak ozvem sa im, určite to nejako vyriešim, keď bude čo. len ma zaujíma táto záhada...

patka06
6. aug 2022

Každý musí platiť, len za niektorých platí štát, iní pllatia odvody z platu alebo podnikania.
Tí, ktorí sedia doma bez všetkého, dokonca aj evidencie na ÚP, si to musia zaplatiť z vlastného vrecka.
Ak je tvoja situácia, taká ako popisuješ, dlh na poistení určite máš a nie malý, len ti na to ešte /z nejakých záhadných dôvodov/ neprišli
Dobre si si pozrela ten zoznam dlžníkov, občas tam mávajú skomolená mená alebo zlé usporiadanie podľa abecedy,

janickacrazy
6. aug 2022

proste ťa tam asi ešte nestihli dať, ale určite sa tam raz objavíš, toho sa neboja možem sa oz čoho žiješ? živia ťa rodičia?

zaba21
6. aug 2022

A z čoho teda žiješ, keď nikde nerobíš?

lalenka33
6. aug 2022

Čo má to, že máš zdravotnú kartu od detstva spoločné s tým, že si neplatíš zdravotné poistenie? Až taký vzdelaný ten, čo ti túto sprostosť povedal asi nebude.. Zdravotnu kartu od detstva ma každý človek. Aj tí, čo sú neplatiči. Neplatia za teba rodičia a ani o tom nevieš? Očividne ťa živia keď nikde roky nerobíš. V el.pobočke si vieš pozrieť ako si v ZP evidovaná a keď to poisťovňa zistí, že za teba nikto neplatí zaplatíš všetko spätne, každý 1 výkon, každú preventívku. Vtedy ťa srandy prejdú.

autor
6. aug 2022

@patka06 teraz som to tam pozerala a nič, no je to záhada

lindous
6. aug 2022

Môže sa to objaviť kedykoľvek, keď som menila VŠ a bola som dobrovľne nezamestatná - teda platila som si sama, tak som tam mala nejakých pár dní mala nevyposporiadaných a netušila som o tom ... vysokčilo to na mňa teraz po 5 rokoch, keď ma po skončení VŠ nahlasoval zamestnávateľ ...

viestta
6. aug 2022

Systém ta raz vyhodí a nebudeš sa stačiť čudovať. A ten vzdelaný pan ma asi dosť veľké medzery vo vzdelaní.

patka06
6. aug 2022

daj potom vedieť čo si vyriešila
Zoznamy dlžníkov sa momentálne už aktualizujú každý mesiac, počítam že neplatíš tak cca 3 roky, že tam nie si je fakt záhada

autor
6. aug 2022

@lalenka33 aj to ma napadlo, pýtala som sa ich a nie neplatia to rodičia🙂 kamarát mal v sebe pár pohárikov bavili sme sa o tom len tak okrajovo, myslel tým asi to že som vedená síce u nich od detstva ale ak som vživote nepracovala alebo nejaký dlhší čas a nie som niekde vedená tak to neriešia. také niečo. ja sa v týchto veciach nevyznám ale spýtam sa ho ešte raz, keď s ním budem. a pozná sa dobre aj s ľuďmi z min. zdravotníctva..nebudem sem písať na akých inštitúciach robil ale hlúpy človek teda určite nie je, tak niečo na tom pravdy byť môže, len sa o tom možno takto verejne nevie..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz