Prečo nemajú všetky banky zrýchlenú platbu?

thunderdome
7. nov 2024

Keď sa odošlú peniaze z jednej banky do druhej tak to obvykle trvá jeden pracovný deň. Takže ak je napríklad medzi tým štátny sviatok, či víkend, tak aj viac dní. Ale čo je ten dôvod že existuje niečo ako bankový deň? Prečo to vlastne je? Prečo nemôžu platby prejsť okamžite ako to poslali? Prečo banka drží peniaze 24h prípadne viac? Čo na tom tolko trvá spracovať, keď všetko robia počítače? Čo to potvrdzuje človek?

zic
7. nov 2024

@thunderdome od buduc3ho roka ci od kedy povinne budu... historicky potrebovali cas na sprocesovanie platieb... kontrolu...

maranco
7. nov 2024

@thunderdome prečo by mali rýchlo poslať keď nemajú takú povinnosť? preto musela EÚ pritvrdiť a dať im to za povinnosť.
Tebe nič nebráni mať účet v takej banke ktorá to podporuje.
Povinnosť je do 9.1.2025 prijímať okamžité platby a do 9.10.2025 odosielať.

maranco
7. nov 2024
thunderdome
autor
7. nov 2024

@maranco prosím ťa, keď zamestnávatel pošle výplatu a ja čakám kedy mi príde to je prijímanie? Lebo banka ktorú používam ju bude mať od januára. Napríklad ak má zamestnávatel inú banku a moja bude mať len prijímanie, tak už mi príde hneď výplata?

To mi v tom bráni že v iných bankách sa platí za vedenie účtu. Ja ho mám zadarmo a bez podmienok čo málo bánk má.

maranco
7. nov 2024

@thunderdome ak máš prijímanie okamžitých platieb a odosielateľ má aj odosielanie tak ti príde okamžite
daj si FIO je bezplatná a bez podmienok, bezplatne máš aj kartu, výbery z ľubovolných bankomatov vklady/výbery na pobočke a samozrejme má okamžité platby

aby výplata prišla okamžite musia urobiť pri hromadnom príkaze úkon navyše
https://zive.aktuality.sk/clanok/pgLq2HN/mate-b...

thunderdome
autor
7. nov 2024

Ahá, takže aj keď tie zrýchlené platby budú, miezd sa to netýka lebo hromadná platba je niečo iné. Takže je mi to nanič. Ja skoro nikdy neposielam medzi súkromnými osobami. Ja som sa tešil že bude skôr chodiť výplata. Jediné riešenie je vždy mať rovnakú banku ako zamestnávatel. Len tam je roziko že budú poplatky za účet.

To Fio musela nedávno meniť podmienky. Lebo ja som kedysi pozeral aj mBank aj Fio a bola tam nejaká podmienka že museli byť platby kartou nad určitú sumu aby to bolo zdarma. Fakt nemajú žiadne skryté podmienky?

maranco
7. nov 2024

@thunderdome FIO nikdy nemalo takú podmienku, mám ju 12 rokov a odvtedy neplatím nič, skôr oni platia mne úroky zo sporenia
mBnak má podmienku vyberať nad 70€ aby bol výber bez poplatku

prečítaj si článok s porozumením, aj výplata môže prísť okamžite, len to musia zakliknúť

vieš to využiť tak, že nemusíš nosiť väčšiu hotovosť zo sebou a pošleš okamžite aj medzi súkromnými osobami

thunderdome
autor
7. nov 2024

A v článku bolo aj to že hlavne velkí zamestnávatelia to tak nerobia. A ja práve u takých väčšinou som. Že skôr menšie firmy. A tak 365 banka má to isté že zadarmo bez podmienok. Výber z hocijakých bankomatov mi nechýba lebo všade kade chodím sú 366-ové bankomaty. A keďže pri výplatách mi to ajtak nepomôže tak mi to je už jedno.

maranco
7. nov 2024

@thunderdome len neplať kartou 365.bank v Česku, Maďarsku, Poľsku lebo je najdrahšia

hellwant
7. nov 2024

@maranco V krajinach bez eura veru ten Revolut. Za mña spokojnosť.

lizatko1009
7. nov 2024

Preto ich drzia, aby ich stihli este otocit na burze.