Prečo ľudia nevedia šetriť?

4. aug 2024

Zaujíma ma otázka prečo ľudia nevedia šetriť,prečo veľa ľudí žije od výplaty do výplaty?
Moja najlepšia kamarátka mali sme narovnako deti,každý mesiac sa ma pýtala či mi už piplo rodičak.Ja som mala prvá a po mne ona.Pocas RD chodili sme len do parku a domov raz ja k nej a potom ona k nám.Proste na také miesta čo bolo zadarmo.Teraz už obe pracujeme.Par krát som ju už volala na pizzu alebo posedieť si vonku.Odmietla,ani raz na to nemala peniaze.Chcela som ju pozvať no tiež odmietla,že by jej to prišlo blbé keby mi to nevedela odplatiť.Alebo hneď po výplate si kupuje blbosti a potom koncom mesiaca už nemá ani na jedlo.A musí sa prosikat manželovi o peniaze.
Toto bol len príklad no poznám veľa ľudí čo nevedia šetriť.Nechapem prečo.Ja by som nevedela kľudne spávať keby nemám "niečo" našetrené.

subartic
4. aug 2024

musí prosíkať manželovi o peniaze ? To ti príde normálne u tej tvojej kamarátky ?

olimuc
4. aug 2024

No problem tvojej kamaratky nie je, ze nevie setrit … ale asi to u nich v manzelstve nebude uplne ok … nevies, co musi platit sama aj ked v manzelstve su peniaze spolocne … skor nez niekoho zacnes sudit, rozmyslaj trochu dalej … aj sa Ti nepochvali, ze ma manzela drzgrosa a debila …

niekto2hy
4. aug 2024

A mozno nezaraba tak vela,ako ty.

suzitok
4. aug 2024

Poznám jednu, ktorá tiež nemá nikdy peniaze, lebo otrieska všetko za týždeň a vždy povie, že veď ďalšia výplata pípne...tam musel muž radikálne zasiahnuť a vyslovene jej nadeľuje...ona by minula komplet všetko, bez ohľadu na výšku príjmu...nie všetky ženy vedia šetriť...

ckocka
4. aug 2024

jednoducho preto že všetci ludia nie sú ako ty.

lindous
4. aug 2024

Ty by si nevedela kľudne spávať, keby nemáš našetrené, oni zas nevedia tie peniaze nerozbiť a niekto ďalší si ich zas nevie užiť a šetrí až chorobne.. každý sme proste iný 😅 sme z rôznych pomerov, mali sme rôznu výchovu, máme rôzne povahy a prístup k životu... nie všetko musíme chápať a kým tie peniaze neprosíka od teba, tak je to ich vec doma

luccija
4. aug 2024

Veď nemôžeš vedieť aké majú výdavky a možno má muža gemblera🙂dôležité je, že ty si vieš zadelit peniaze mňa vôbec nezaujíma ako hospodária ostatní.Nechce sa mi veriť, že nenájde 10 eur na pizzu možno sa nechce stretávať?

lenkasarka
4. aug 2024

@lindous za tento komentár máš u mna jedno obrovské plus. Tlieskam ti👍🏻

danyelia
4. aug 2024

Tak hádam nevieš na 100% presnú sumu jej výplaty, ani jej muža, ich platby za nájom, hypotéku, ,,šeky,,...Každý človek je iný, ja sa tiež snažím šetriť, aj si niečo doprajem, no poznám ľudí (aj z našej rodiny 🙄) ktorí za 3 dni minú celú výplatu na blbosti a potom plačú, že nemajú na chleba...

sisska96
4. aug 2024

Čoooooooooooo prosíkať manželovi o peniaze?????? 😅😅😅😅🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️Odpadnem

dominikamacakova
4. aug 2024

Tak niektorí ľudia sú psychicky slabší a rozbijú to na nákupoch a na hovadinách. V dnešnej dobe je extrémne ľahké minúť peniaze úplne hocikde a na hocičo.

maminkadeticiek
4. aug 2024

Preco ta trapia ini ludia?Staraj sa o seba a hotovo.

cukroska
4. aug 2024

Presne si si aj odpovedala...kupuje blbosti Veľa ľudí si nevie zadeliť peniaze.A žijú od výplaty pp výplatu. Keď majú sú schopní do týždňa minút a potom majú hlboko do vrecka. Ale nie všetci to by som krivdila.Su aj taký co fakt majú lrn na nevyhnutné veci a vedia si zadeliť .

minenkak
4. aug 2024

Ja som tiež nikdy nevedela šetriť a ani neviem

autor
5. aug 2024

@subartic Práveže mne to nepríde normálne.
@olimuc Viem že majú každý svoj účet a zvlášť peniaze.Ona platí len stravu, všetko ostatné uhrádza manžel.
@niekto2hy Ani ja nezarabam tak veľa,no treba si aj šetriť.
@lindous Aj tak už bolo že pýtala si odo mňa pôžičku.Ale to je jedno,aj tak nechápem.Casto tu čítam že manžel ostal bez práce alebo choroba a ľudia nemali nič našetrené.Pytam sa prečo nešetria,to vážne nemyslia na budúcnosť čo keď príde niečo neočakávané?
@luccija Stretávať sa chce o to nejde.Ani nemá muža gemblera.To len taká úvaha že prečo niektoré nešetria vôbec.
@danyelia Práveže viem všetko presne veď sme kamarátky.Ale to je jedno ja píšem o šetrení.Aj ona otrieska peniaze za blbosti a potom vyplakava že nič nemá.
@maminkadeticiek Netrápia,ale zaujíma ma táto otázka ohľadom šetrenia.

esmey
5. aug 2024

Vďaka takým ľudom sa točí ekonomika. Nebyť konzumnej spoločnosti tak by sme na tom boli ekonomicky velmi zle, bola by obmedzená výroba, rušili by sa pracovné miesta. Nie všetci môžu byť finančne uvedomelí. Keby každý šetril, to by bola pohroma. Takže odomňa vďaka takým ľudom, vďaka ním sa iní ľudia môžu mať lepšie ;)

veselo_neveselo
5. aug 2024

Lebo im to nik neukazal, alebo nechapu co robia zle, alebo si proste myslia ze setrenie nie je potrebne...dovodov mnoho, a ani do jedneho ta nic 🙂

tiezjedna
5. aug 2024

Neviem, aký má tvoja kamoška rodičák, ale viem určite, že nám by na stravu na 100 % nestačil, nie tak ešte na posedenia. Neviem, či je kamarátka tak finančne negramotná, ako ju tu popisuješ... Ja skôr vidím veľký problém v tom, ako to majú s manželom ohľadom financií doma nastavené.

la_dolce_vita
5. aug 2024

Ja zasa poznam aj takych ludi, co setria praveze vela a potom si stazuju, ze su bez penazi, hoci maju uspory. Celkovo su najviac stazuju taki, co maju dostatok.

earlgrey
5. aug 2024

@la_dolce_vita Súhlasím. Poznám osobu, ktorá má našetrené skoro 50tisíc a vyplakáva, lebo všetko je drahé, peniaze idú na jedlo, bývanie, ošatenie, že z čoho má žiť, keď momentálne nepracuje 🤣🤣🤣 no z čoho? z toho, čo si našetrila predsa pre prípad núdze...deti nemá, muža nemá a plače, sťažuje sa...

walentina7
5. aug 2024

Celý život šetrím. Tak som naučená od mojej mamy. Ona extrémne šetrila. Aj moje deti som to naučila. Ani neviem či je to dobre, ale mňa ani nikam nebaví chodiť a nemám rada konzum, takže by som to ani nevedela kde minúť.