Dobry den,
Prosim o radu, moja mama opatruje babku (svoju 85r mamu) a pobera opatrovatelsky prispevok. Chcela by ist po dlhom case na 5 dnovu dovolenku, ja by som sa zatial chodila o babku starat (trvale bydlisko mam inde). Je potrebne to niekde nahlasit, aby v pripade kontroly neprisli o prispevok? Ma vobec pravo na dovolenku?
Dakujem.
Z vlastnej skúsenosti viem, že pri kontrole od teba nepýtajú OP. Skôr riešia babku a pýtajú sa jej, či všetko funguje... Aj vidia samozrejme.
Kontrola rozpráva, v akých viditeľne zlých podmienkach žijú opatrovaní - hladní, špinaví a pod.
Je možnosť pri dovolenke využiť stacionár a samozrejme krátia príspevok.
Odľahčovacia služba je jednou z foriem sociálnych služieb. Poskytuje sa človeku, ktorý opatruje osobu s ťažkým zdravotným postihnutím. Jej cieľom je umožniť opatrovateľovi oddýchnuť si od opatrovania – je to teda istá forma „dovolenky“. Odľahčovacia služba sa poskytuje na celé dni, najviac 30 dní v kalendárnom roku. Nevyčerpané dni si nie je možné preniesť do ďalšieho roka. O poskytnutie odľahčovacej služby sa žiada na obecnom (mestskom) úrade, odkázanosť sa preukazuje posudkom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vypracovanom v konaní o priznanie opatrovateľského príspevku. Počas poskytovania odľahčovacej služby je obec povinná poskytnúť osobe s ťažkým zdravotným postihnutím sociálnu službu podľa jej výberu – buď opatrovanie v domácnosti, alebo v zariadení sociálnych služieb.
Ta odlahcovacia sluzba na 30 dni - to je take oficialna cesta..Ale ak ide len o tych 5 dni a opatrovatel si zabezpeci nahradu, ze sa ma kto postarat tak je to v poriadku. Ja som bola 5 dni v nemocnici napriklad a brat sa staral.. Tak si to pamatam, ze mi vravela pani na socialke, ze tych 5 dni netreba nic hlasit - tak sa mi to zdaaaa.. Ale kludne mozete zavolat pani, zo socialky ktora vas ma nastarosti a overit si. K nam chodila socialka raz za rok v lete.
@ninka297 nie, zatial sme to neriesili, nakoniec sa dovolenka presunula na neskor, takze este uvidime. Ale pravedpodobne nebudeme volat na socialku a duplom pritahovat pozornost...
Môžem sa opýtať, ako ste to nakoniec zvládli?
Kľudne aj do ip
Ja by som chcela ísť v lete s deckami k moru na 6 dní a bojím sa už teraz ako to poriesime.....
@bambulka98765 chodila som k babke cez den na par hodin alebo cely den, podla toho ako vysiel cas. Nikde som nic nehlasila
super, dakujem
Ja opatrujem starku už 5ty rok. Nikdy som nikde nehlásil keď som šiel na dovolenku. Keď som šiel starala sa o starku moja mamina. Raz počas dovolenky prišla kontrola mamina len povedala , že som šiel k lekárovi a nikto to nikdy ďalej neriesil
Tu sa pripnem ak nevadí. Tiež rodičia opatruju babku, aktuálne vybavujú všetky papiere tak som zvedavá