Práca v zahraničí a hypotéka

19. jan 2023

Prosím vás bral niekto hypo na SK z tým, že pracuje v zahraničí? Ako ste si to zariadili, ked nieste na SK? Keďže to chce aspoň pár dní vybavovania, nehovoriac o obhliadkach, v banke väčšinou dožadujú ešte doklady, atd.
Vzali ste si dlhšiu dovolenku? Ako začať? Koľko vám trvalo kým vám hypo schválili?

mirkaandrej
19. jan 2023

Ahoj, no v prvom rade nám banka dala formulár, ktorý sme museli potvrdiť v robote v Nemecku. Len nám to vybavoval jeden chlap, tuším z Partner groups alebo tak nejak, a keď niečo potreboval, my sme to poslali jemu a všetko vybavoval za nás. Na Svk sme išli potom už len podpísať papiere do banky.

autor
19. jan 2023

@mirkaandrej tomu pánovi čo to za vas vybavoval, ste aj za to zaplatili? Asi to bol finančný poradca? Nemôže ma nejako oklamat, podviest? 🙈 Ja som až prilis opatrný človek 🙊

mirkaandrej
19. jan 2023

Áno, finančný poradca som si nevedela spomenúť, ako ho pomenovať 😁 ci sme mu platili, nepamätám, ale asi nie, ved on ma potom profit, keď čosi vybaví. My sme vybavovali aj úver na dom v Nemecku, tiež cez finančného poradcu a nič sme mu neplatili.
Skus sa popýtať v banke, ako dlho trvá ten celý proces a ci musíš to vybavovať osobne alebo stačí potom len pri podpise.

autor
19. jan 2023

@mirkaandrej dakujem ,urcite zavolam aj do banky len som chcela nejake rady, ako na to, asi teda mat niekoho kto to za mňa bude riešiť je ideálne v mojom prípade.
Nehnutelnost ste mali vybratu a potom ste šli do banky a požiadali o uver? Banka vam dala znalca?

tiezjedna
19. jan 2023

obráť sa na finančného poradcu, ideálne na odporúčanie

orta
19. jan 2023

@tiezjedna presne tak. bez neho je to v takychto pripadoch tazke. tiez sme boli v takej situacii, kedze manzel ma nemecku zmluvu, no natrafili sme na dobreho financneho poradcu, ktory nam vsetko vlastne vybavil za nas a my sme boli v banke len zmluvy podpisat. znalca sme mali svojho, ale vedeli sme, ze dana banka jeho odhady v pohode akceptuje

wade
19. jan 2023

Minuly rok som riesil byt zo zahranica bez toho aby som siel na SVK. Financny poradca vyriesil banku, dolozil som prijem. Na podpis vsetkych zmluv (s bankou + zaloznych zmluv + kupno-predajnej zmluvy)som splnomocnil kamosku (podpis overeny v DE u notara + apostille). Byt som si ale nasiel sam (cez facebook 🙂 ) a vlastne som ho videl 1x az pol roka po kupe. Ale bola to novostavba v projekte, ktory poznam, takze som mal prestavu. Mam ale jednu realitacku na SVK, ktora mi zastresuje zmluvy, kataster - tak ta sa postarala o to. Vlastne myslim, ze zmluvy som tiez podpisoval priamo u notara tu + Apostille, kedze kataster neuznava splnomocnenia - ak si spravne pametam.

autor
19. jan 2023

@wade nemám už na SK nikoho koho by som splmocnila. A ako dlho ti trval tento celý proces?
Nehnuteľnosť si kupoval cez realitku? Finančný poradca bol od realitky, alebo si si našiel iného?

A neviete aké vydavky berie banka do uvahy? Úvery nemám žiadne ,len bežné výdavky

wade
19. jan 2023

Nie, mam svojho dlhodobeho financneho poradcu (riesim cez neho len hypoteky). Process trval cca 6 tyzdnov (2-3 tyzdne schvalovanie hypoteky), potom posta hore dole, atd. Realitka riesila iba zmluvy, ako som pisal, nasiel som si byt sam (chcel som konkretnu budovu - a vedel som ze sa na SVK nedostanem). Ak hladas nehnutelnost v BA, mam tam skvelku realitacku, s ktorou spolupracujem uz niekolko rokov. Vies ju teoreticky aj splnomocnit. A vie pre teba aj teoreticky hladat byt, ale nie je to najlacnejsie. Napis pripadne spravu.

autor
19. jan 2023

@wade ďakujem, uvažujem nad kupou v inom kraji. Ako tak čítam najideálnejšie riešiť to z niekým ,kto mi z tým pomôže. Ty si to vyriešil veľmi sikovne 😁

wade
19. jan 2023

Oslov nejaku lokalnu realitku, urcite ti budu vediet pomoct. Drzim palce.

lakyk18
20. jan 2023

Ahoj, mám šikovného poradcu, vybavoval aj mne veci aj mojej známej z Nemecka, len prišla na podpisy do banky a podpisy Kúpnych zmlúv. Obehal všetko za nich. Poradcom neplatíš, keď sa všetko úspešne dokončí tak im banky dávajú nejaký podiel ale Teba to nevyjde ani o cent naviac ako keby si si veci vybavoval sám.
Dám Ti na neho kontakt?

autor
20. jan 2023

@lakyk18 ahoj a odkial je?

lakyk18
23. jan 2023

Z Bratislavy, ale riešil jej hypotéku v Topoľčanoch, má klientov po celom Slovensku.

wetsel
23. jan 2023

A tak si myslím, že v tejto dobe by takýto prípad mal zvládnuť každý jeden poradca, keďže ľudí pracujúcich vonku, je čoraz viacej. Len mňa by napríklad zaujímalo, či každá banka akceptuje napríklad takýto príjem

lakyk18
25. jan 2023

@wetsel tak to Ti povedať neviem či každá banka akceptuje takýto príjem. Ako určite sú aj šikovní poradcovia ja som napríklad mal najprv zlú skúsenosť s bývalým poradcom a prišiel som cca o 1500€ a potom som poradcu vymenil. S týmto som spokojný. Takže radšej choď na odporúčanie niekoho 😉.