Pôžička s ručením nehnuteľnosťou

3marhulka3
25. jan 2016

Ahojte baby🙂 viete mi poradit ci sa da rucit aj polovicou domu ktoru manzel vlastni, jeby si chceme brat 30 000 na dom v banke? Pomohli by nam nejako keby rucime polivicou nehnutelnosti ziskat skor a isto pozicku?🙂 ak mate s tym skusenost prosim poradte dakujeem!!🙂

gabrielaslivkova
25. jan 2016

@3marhulka3 polovicu nehnuteľnosti nie je možné založiť. Záložné právo sa dáva na celú nehnuteľnosť a zmluvy o záložnom práve podpisujú všetci vlastníci nehnuteľnosti.

3marhulka3
autor
25. jan 2016

@gabrielaslivkova dakujem velmi pekne🙂

lastom
25. jan 2016

ak manzel vlastni iba polovicu domu a chceli by ste ho zalozit, musim ziskat suhlas aj zvysnych majitelov domu. Ak vam schvalia uver, zalozne zmluvy budu podpisovat vsetci majitelia domu. Moze sa to zdat trochu komplikovane, ale urok na hypoteke cca 2% je podstatne nizsi ako urok na spotrebnom uvere. Navyse na takuto sumu by si spotrebny uver nedostala. Ak budete potrebovat poradit, kludne napiste.

3marhulka3
autor
26. jan 2016

@lastom pisala som vam IP🙂

bohuslava8
2. apr 2016

dobrý deň, umrela nám svokra a švagor môjho muža chce naviesť, aby si dom po nej dal prepísať spoly na seba a spoly na dalšieho brata - alkoholika, ktoré svokra až do smrti živila. On by si nechal záhradu.
Obávam sa toho, že nás chce do niečoho navliecť. Keď si brat alkoholik naberie pôžičky a potom nebude za čo splácať, tak mudú predsa exekuovať majetok a ten bude predsa polovica domu. ... poradíte mi čo máme urobiť

oli18
2. apr 2016

@bohuslava8 píšeš nejasne. Kto zdedil dom po svokre ? Koľko bratov má tvoj muž? Každy z bratov zdedil podiel v dome?

bohuslava8
3. apr 2016

ešte sa nič nededilo, bude konanie spolu sú traja jeden je opilec a dnes sa zistilo, že má dlhy minimálne 4000 v dôvere, prišla mu upomienka, nemá príjmy a majetok tak nemá ani exekúcie

oli18
4. apr 2016

@bohuslava8 Ak celý dom vlastnila svokra, budu dediť všetci rovnakým dielom po 1/3. Aj opilec má nárok na 1/3. Ak chce niekto v dome bývať, musí vyplatiť zvyšných dvoch. Z toho môže opilec vyplatiť dlh v poisťovni. Ak nechce v dome nikto bývať, tak ho asi bratia predajú a s peniazmi sa rozdelia.

bohuslava8
4. apr 2016

@oli18 oni to chcú nejako, že jeden sa zriekne dedičstva v prospech toho druhého a také debiliny vymýšľajú, dik

oli18
5. apr 2016

@bohuslava8 to "nejako" je nejasné nielen pre nás, ktoré by sme ti chceli poradiť, ale vyzerá, že ani ty nevieš, čo to je. Vyhľadaj si na www.katasterportal.sk podľa vlastníka, kto je majiteľom domu. Zadáš tam kraj, okres, obec a meno tvojej svokry, potom písmená, ktoré ti tam naskočia a "Vyhľadať". Keď ti to naskočí, daj "Vytvoriť zostavu" a tam v liste vlastníctva uvidíš, či je vlastníčkou len sama svokra, alebo aj niektorý zo synov. Táto informácia ti možno pomôže zorientovať sa.