Ahojte. Potrebovala by som radu. Už dlhšiu dobu túžim po nejakom autíčko a teraz som si našla niečo čo sa mi veľmi páči a veľmi by som chcela. Problém je, že iba od začiatku januára pracujem opäť po materskej a všade kde žiadam o pôžičku odmietnu ma lebo že treba byť zamestnaná aspoň 3 mesiace. Čo nechápem, lebo ja som zamestnaná od augusta 2020 a skúšobnú dobu som mala od 8.2020 do 11.2020 (čiže 3 mesiace. Akurát že od marca do decembra som bola na materskej. V Cetelem mi dnes predbežne schválili pôžičku, len neviem, či im tiež nebude vadiť že po návrate z MD neuplynuli 3 mesiace. Samozrejme z vypisu účtu bude jasné, že som nepracovala ale bola na MD. Už som zúfalá, lebo veľmi by som to auto chcela kúpiť a neviem sa bez pôžičky ďalej pohnúť.
@bebe91 a aj si si spočítala, koľko preplatíš na úrokoch? Porovnala si si to s bankou? Lebo ak po autíčku už dlho len túžiš a nie je to pre teba nutnosť (napríklad žiješ na lazoch bez dopravného spojenia a treba ti denne do práce dochádzať), tak ešte pár mesiacov počkaj, kým sa vieš dostať k normálnemu úroku. Vieš, aby ti popri splátkach za autíčko ostalo aj na servis autíčka (pri staršom aute to určite nebude len raz ročne prehliadka), benzín, poistky, sezónne prezutie a hlavne bežné náklady na život…
Žijem na dedine a každé ráno potrebujem sa dostať do mesta s dcérou do škôlky a potom cez polku mesta do práce. Nebaví ma budiť dieťa o 5:30 len zato, že neviem si zabezpečiť auto. To auto čo som si vyhliadla nie je drahé ale keď mi ani cent nedaju do konca budúceho mesiaca tak by som mohla chcieť aj auto za 300 eur a ani to by mi nepožičali. A keď si už kúpim auto tak chcem také čo mi aj vyhovuje. A toto je to. Ale ja by som chcela vedieť či aj Cetelem ma tú 3 mesačnú lehotu po materskej.
@bebe91 veď si bola na materskej/rodičovskej dávke, tak čo čakáš, že ti teraz schvália úver? Jasne že nie, hoci si zamestnaná, bola si poberateľom dávky od štátu, ak chceš môžeme to nazvať aj dávkou "sociálnou", v takomto prípade ti nikto nedá na pôžičku nič, pokiaľ nebudeš mať príjem minimálne 3 mesiace, ale príjem so zamestnania, nie od štátu. Tak isto ak sa dostaneš na PN/Očr kde budeš takisto poberať peniaze od štátu, môže sa stať že ti 3 mesiace nikto nič neschválil. Je to úplne bežné, robím s úvermi a toto je bežná prax.
@sigma510 nechápte ma zle, ale načo je toto dobre? Nestačí, že pri materskej si žena vôbec nemôže brať úver, ešte ani potom minimálne 3 mesiace. A nebola som na rodičáku ale na materskej, rodičáku by nasledoval až potom, ale musela som sa vrátiť do práce. Ja osobne si myslím, že ak v danom zamestnaní niekto už dlhšiu dobu pracuje tak by banky nemali robiť taký cirkus. Veď práveže po PN a pod. má človek menej peňazí a potrebuje sa dať dokopy a práve tá pôžička by niektorým pomohla.
@bebe91 Ľudia na sociálnych dávkach majú problém so splácaním - to je celé. Nevychádza im to a potom sa sťažujú, že predsa musia jesť a platiť iné veci ako pôžičky. A robia dlhy, exekúcie...
Veď, keď si pracovala, mohla si si na auto našetriť. Ale Ty si pracovala dosť krátku dobu - pracovný pomer síce trval, ale nezarábala si. Čiže reálne si odrobila pár mesiacov, šla na RD a pôsobíš tak dosť nedôveryhodne . Teraz máš navyše dieťa, ktoré treba živiť a chceš popri ňom šetriť a splácať auto. Tak sa nečuduj bankám. Ty by si požičala samej sebe?
Ak si si istá, že to dokážeš splatiť, oslov radšej rodinu, nech Ti požičajú. Na tom neprerobíš. Alebo, nech auto rieši chlap - otec.
@bebe91 tak ja neviem, ešte raz a pomaly. Materská aj rodičovská sú vyplácané sociálnou poisťovňou, je tak? Je úplne jedno aká výška je materskej, vypláca ju sociálna poisťovňa, tá poisťovňa, cez ktorú sa overuje váš príjem pri žiadosti o úver. Pre hocaku banku ste jednoducho rizikový klient, mate malé dieťa, plus ste na dávke od štátu, z ktorej ste chceli splácať úver "súkromnej firme". Takže bohužiaľ, treba si pekne zarábať, vydržať a potom žiadať o úver, ktorý schváliť môžu a nemusia, posudzuje sa tam kopa aspektov a nie len to, že pracujem a mam príjem, ale aj to aká výška príjmu, koľko detí, výdavky na domácnosť, či je nehnuteľnosť vaša alebo ste v najme, či máte iný úver na seba ci už spotrebný alebo hypo.. To sú všetko veci, ktoré si jednoducho preklepnu a zistia, banky a ani nebankovky nepotrebuju potenciálnych neplatičov, tak ako je pre nich rizikový klient dôchodca od určitého veku alebo invalidný dôchodca, tak ste aktuálne aj vy, neviem co je na tom nepochopiteľné ale zbytočne sa rozčuľujete, alebo si to najskôr nastudujte skorej ako pôjdete o niečo žiadať, neviem totiz ci aj takto zamietnuté žiadosti sa neeviduju niekde v uverovom registri, takže len si do budúcna na robíte problémy a neznalosť neospravedlňuje.
A to auto nutné potrebuješ alebo po ňom "iba" túžiš? Ak to nie je nevyhnutnosť, tak by som s nákupom auta počkala a nebrala pozicku alebo by som si kúpila tak auto na ktoré mám peniaze. Ak ti pôžičku zamietnu tak asi nie je o čom.