Pôžička a úmrtie

16. jan 2023

Dobrý deň, viete mi poradiť ako to je v takejto situácii? Svokor zomrel, mal pôžičku -on žiadateľ, svokra spoluziadatel.
Jeho 2 deti sa dedičstva vzdajú, tretie dieťa nevieme čo urobí. Ak by sa všetci pozostalí vzdali dedičstva, čo bude s tou pôžičkou? Svokra ju bude musieť naďalej splácať, keďže je spoludlznik?

slovenka753
16. jan 2023

Áno musela by. Bez ohľadu co bude s dedičstvom. Jej povinnosť je zo zmluvy.

andreagartnerova
16. jan 2023

Je rozdiel vzdať sa dedičstva, t.j. vzdám sa v prospech iného z dedičov a ten následne nadobudne majetok a samozrejme aj dlhy. (Dedič by mal zodpovedať za dlhy len do výšky nadobudnutého majetku) alebo odmietnuť dedičstvo tam sa postupuje do ďalších dedícskych skupín.

andreagartnerova
16. jan 2023

A podľa všetkého to bude padať do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čiže polovica ide na manželku a druhá do dedičstva.

autor
16. jan 2023

@andreagartnerova svokor nič nevlastnil, iba táto pôžička pôjde do dedičského konania.

andreagartnerova
16. jan 2023

Nemôže prebehnúť pojednávanie pokiaľ tam nie je žiaden majetok, tým pádom bude konanie zastavené pre nemajetnost alebo nepatrný majetok. Tým pádom dedičia neboli poučení o možnosti odmietnutia dedičstva a jeho následkov. Veriteľom bude oznámené len kto by prichádzal do úvahy ako dedič.

slovenka753
16. jan 2023

@andreagartnerova lenže pôžička nie je len svokrova. Obaja dlžníci co podpísali zmluvu su povinný ju platiť spoločne a nerozdielne. Povinnosť svokra zanikne dedičstvom, povinnosť svokry bude ďalej existovať.

slovenka753
16. jan 2023

@andreagartnerova prosím nepíšte keď neviete. Iba metiete ľudí.

andreagartnerova
16. jan 2023

@slovenka753 to áno jej povinnosť pokračuje. Ja som sa vyjadrovala na á poručiteľa

andreagartnerova
16. jan 2023

@slovenka753 ja sa vo veci význam a vyjadrujem sa na poručiteľa, to že pozostalej manželke patrí druhá polovica dlho by malo byť jasné.

slovenka753
16. jan 2023

Manželka bude musieť zaplatiť celý dlh, nie polovicu.

autor
16. jan 2023

@slovenka753
@andreagartnerova dobre, ďakujem a teda deti, ktoré sa plánujú vzdať dedičstva budú mať pokoj?

slovenka753
16. jan 2023

Keďže nemal žiadny majetok žiadne dedičské konanie nebude a nebude sa čoho vzdať. To písala @andreagarnerova. Ale vo výsledku ak by niečo mal a vzdali sa tak majú pokoj.

diewcatqoo
16. jan 2023

Ak je manzelka spoludlznickou, bude musiet uhradit cely dlh, pretoze v zmluve sa zaviazala, ze dlh budu uhradzat spolocne a nerozdielne, tj. je jedno, kto z nich to uhradi, a to, ze jeden z dlznikov zomrel, nie je prekazkou tomu, aby ten druhy dlh nemohol dalej uhradzat.
Pokial by spoludlznickou nebola a dedicske konanie by bolo zastavene kvoli nedostatku majetku, vysporiadala by sa len polovica dlhu z titulu BSM, ktoru by musela manzelka uhradit.

autor
16. jan 2023

@diewcatqoo
@slovenka753 dobre, takže svokra nech si to naďalej platí, keď si vedeli vziať úver, tam nech ho aj spláca.
Ostatné deti ani nevedia, kde, koľko, na ako dlho. Keď to tají, nech sa stará sama.
Ďakujem vám. ❤️❤️❤️