Zijem s partnerom, som na materskej. Vydavky na byt plati on, a mne vravi ze mam co najviac usetrit. Ja kupujem veci malemu, nakupujem. Bemame spolocnu kasu. Vzdy som bola setrna, uz odkedy som zacala brigadovat. Setrim hlavne na sebe a v rodine je to o mne zname. Volala mi sestra, ze potrebuju s muzom pozicat vyssiu sumu. Chcu kupit dom beru hypoteku 100 % a potrebuju zlozit maklerovi zalohu. Vraj to maju vyplatit zajtra a chyba im. Vie ze tie peniaze mam.. teda predpoklada. Budu mat 2 hypoteky a sestra pojde v oktobri na md, neviem co mam robit. Dlhy predsa nicia vztahy v rodine, nikdy sme medzi sebou ziadne nemali. Ja tie peniaze surne nepotrebujem, su to uspory, viem ze partner by nesuhlasil ( lebo je tiez setrny, naklady na byt plati on, mal by o tom vediet nie??) Nikomu z rodiny sa zverovat nechcem. Potrebujem neake nazory. Pozicali by ste??Dakujem.
tak je to troška odveci, že riešia hypotéku, kupujú dom, čo trvalo určite niekoľko týždňov a zrazu si zmyslia, že potrebujú dozajtra hotovosť na zálohu.. to doteraz nevedeli?
O akej sume sa bavime? Polovica tvojich uspor?viac? Oni nevedeli.ze budu potrebovat zalohu? A takto zo dna na den...hm...divne.ja by som sestre pozicala kedykolvek.samozrejme s riadnym dokladom. A s datumom kedy vrati.ale to som ja a moja sestra.ktory poznam skoro ako seba.
@s_a ona mi ten dom spominala ale neake veci neboli doriesene.. nemali ich doriesene povodny majitelia.. ja som ju odhovarala, kedze nemaju nijake uspory a pojdu nadoraz
100% hypotéku dnes len tak niekto nedostane. A určite nie človek, ktorý nemá hotovosť na zálohu realitke. SestraŤa evidentne klame v tomto aj vo všetkom ostatnom. Nedala by som jej nič.
P.S. Kúp si radšej Pravidlá slovenského pravopisu
@janinah 800e ja mam o nieco vacsiu rezervu
@heleninamama ja viem ze ten pravopis je hruza ale pisala som to 2 krat... prvy raz sa to neako zmazalo.. pisem z mobilu
800 eur je nic, to by som pozicala v pohode. Ak chces mat istotu a nejaky papier chodte k notarovi a spiste splatkovy kalendar.
Nie, nie, nie nie!!!!!!!!!! Len to nie! Ani keby o tom vedel a súhlasil, nie to ešte poza chrbát! Nám sa takto vypomstilo veľmi kruto, požičať vlastnej sestre a to sme sa obaja na tom zhodli a súhlasili. Proste nie. Ako niektoré píšu, na operáciu samozrejme, ale takto nie, hlavne poza chrbát nie
najhoršie je pýtať od rodiny, ešte ty budeš za zlú, zvlášť ak ide na MD
V tomto prípade nie, tie peniaze by si podľa mňa už neuvidela, 2 hypotéky, MD no nie.
tak ale ked idem kupovať nehnuteľnosť, musím mať našetrenú nejakú sumu.. a 100% dostane len v prípade, že založí inú nehnuteľnosť.
A kedy ti to sestra plánuje vrátiť, a ako? Chcú kúpiť dom a nemajú 800? Tak nech si ich najskôr našetria a potom nech idú kupovať.
takze oni idu kupovat nehnutelnost a nemaju ani na zalohu? a tu prvu hypoteku maju naco? neviem ake maju prijmy a tak,ale to si dost trufaju 2 hypoteky,ked ide zena na matersku....
800 eur nie je az tak vela, ale urcite by som sa dohodla s partnerom a ty musis poznat sestru...mne to pride ze bud velmi nerozmyslali alebo klamu...ak idem kupovat nehnutelnost - to je zvycajne dlhsi proces, to zo dna na den zistili ze im chyba 800 eur?
800 eur nie je síce veľa. Ale je to dosť, ak Ťa o ne niekto oklame a okradne. Nech sa sestra prikryva takou perinou, na akú má.
Ešte raz, nedala by som, lebo to smrdí aj cez klávesnicu. Už jednu hypo majú, vraj im sľúbili 100 % na druhú, sestra je tehotná, nemajú pár stovák hotovosti, s domom sú nejaké bližšie neurčené problémy, tvoj priateľ je proti... Stále necítiš ten prúser???
ako sa hovori...
Ked ti nepoziciam, budes nasrata ty.
Ak ti poziciam, budem nasrata ja.
🤷♀️
Co urobis, ked ti to nevrati?
Spytaj sa jej, co urobi, ked budes ty za mesiac potrebovat tie peniaze.
A nakoniec, ak im chyba 800 eur na dom, tak asi nie je dobry napad, aby do toho sli... To nie je suma, ktora sa neda nasetrit. A ak nevedia taku sumu nasetrit sami, tak maju problem. Co ked sa im v dome nieco pokazi? Kotol na kurenie a tak? Ved nebudu mat ani na opravu...
Sestra je teda dost bezohladna a vobec mala Vas v tejto veci oslovit oboch. Ked iba Teba je to podozrive. Skor by som povedala podla toho ako jedna, ze peniaze uz viac neuvidis.
Žasnem,že niekto nemá pár stoviek v zálohe,však hocičo sa môže stať,to keby som mala polrok chleba s masťou jesť,tak fin. zálohu si nasporím.Ak máš nasporené 2tisíc a viac,tak by som požičala,ak menej,tak nie,hocičo s amôže stať aj tebe a tvojej rodine.
Nie, nepozicala by som..Neverim tomu, ze ti sestra hovori pravdu, v dnesnej dobe im nikto neda 100% hypoteku a ak nemaju ani len na zalohu maklerovi, tak na tom financne nijako extra nebudu..A urcite by som nepozicala aj skrz to, ze ona pojde na matersku, takze uz to vidim, ako by vratenie penazi odkladali a este ty by si bola za zlu, ze ako mozes od nej chuderky chciet naspat tie peniaze, ked maju na krku 2 hypoteky a ona je na materskej..800 eur zase nie je 5 korun, obzvlast, ak si ty na materskej a uskromnujes sa, aby si tie peniaze usetrila..Takze za mna proste nie, ale samozrejme je to na tebe, no kazdopadne by som urcite nerobila nic za partnerovym chrbtom..
Ako tá suma není vysoká .. ja by som jej to požičala,len si to pre istotu spíšte u notára a hlavne informuj partnera
Po mojich posledných skúsenostiach nie pekných... Aj keby partner súhlasil tak by som nepozicala maximálne pod podmienkou že si dáte všetko na papier a pred notára plus termín... Rodina nerodina už by som neverila a ani neverím co sa týka financií nikomu iba mužovi..
Človek by mal požičať len toľko peňazí, koľko je ochotný stratiť. A je známe príslovie "Ak chceš stratiť priateľa, požičaj mu peniaze.", s rodinou je to ešte horšie, lebo s tou sa človek často musí stýkať či chce či nechce.
Veľmi záleží, komu človek požičiava. Trebárs ja som bratovi kedysi požičal tuším nejakých 6000 € a problém v tom nebol. Ale druhému bratovi by som sa obával požičať aj 500. Už to, že ťa napadlo pýtať sa, značí, že v tom môže byť nejaký problém, a mne to smrdí tiež. Lebo je malá pravdepodobnosť, že by im pri vybavovaní hypotéky (v desaťtisícoch eur) chýbalo práve 800 eur (prečo trebárs nevzali hypotéku o 1000 eur vyššiu? Ak to majú tak tesne, že sa nedalo, tak to je cesta do pekla)...
z môjho pohľadu (alebo pre mňa) nie je 800€ veľa a mojej sestre by som určite požičala (aj s rizikom, že by mi ich nevrátila) ale teda okolnosti o ktorých píšeš sú viac než ... zvláštne; ísť kupovať dom na hypo (už nejakú inú mať) a nemať 800€ na zálohu a ešte čakať dieťa... no neviem, príde mi to zvláštne
@janka54321
Tie čo tu spomínate podpísanie u notára.
Prd platné len toľko k tomu.
Ak nehcetemať doma tichú domácnosť a zlú atmosféru, tak povedzte partnerovi o požiadávke vašej sestry. Nakoľko vaše úspory ste dokázali našetriť aj jeho zásluhou a mohol by to brať ako podraz z vašej strany.
Ahoj, neviem ako ste na Tom so sestrou. Či jej doverujes, alebo nie, ale: 100% ohodnotenia nedáva žiadna banka. Makléri berú 2000-3000 € väčšinou. Ďalšia vec, chcú kúpiť som na hypotéku, budú mať 2 hypotéky a pôjdu na doraz. Nehovoriac o Tom, že platovo klesnú keď bude na md a rd. Z čoho ti tých 800€ chcú splatiť? Nepozicala by som. Smrdí to zavádzaním..... Navyše keď som ja kupovala nehnuteľnosť so 100% ohodnotením tak to bolo vrátane tej zalohy, ktorú som platila realitke, len som ju musela zložiť skôr aby mi to rezervovali. Ale vyplatená mi bola v úvere späť.
Po zlých skúsenostiach by som nedala
ak to nechceš dať ako nenávratnú pôžičku, tak asi neodporúčam. ty si poznáš sestru, vieš, či je zodpovedná alebo nie, ale väčšina takto dobre mienených podaných pomocných rúk nakoniec skončí zničenými vzťahmi :( poznám veľa ľudí, čo roky splácali za svojich príbuzných, priateľov a pod.
ak si zmierená s tým, že ti to možno nevráti a ak bude manžel súhlasiť, tak požičaj, ale bez jeho vedomia isto nie a hlavne sa priprav na to, že sa fakt môže stať, že peniaze už neuvidíš alebo že sa na teba bude sestra hnevať, lebo ich pýtaš nazad "v nevhodnú chvíľu".....
800 by som požičala. S tým, že mi pidpise papier a bude vracať napr 100 mesacne. Ale ak kupuju dom a kúpa stojí a padá na 8 stovkách, tak sú pekné v riti.
Rozhodne nepoziciavaj bez vedomia partnera!!! Ak partner nebude suhlasit, sestre povies, velmi rada by som pozicala, ale partner nesuhlasi. Koniec debaty...