zdravim
prosim neviete co znamena
''Pozemok pod chatou patrí urbariátu.'' ?
nemate skusenost ako funguje takato nehnutelnost? tam sa plati najom ci ako.
vdaka za radu
@stella14 to znamena ze nas mozu kedykolvek vystahovat?
@mb2021 a teda asi to nie je az taka vyhodna kupa pokial pozemok nie je OV ze? dakujem
nie. Máte nájomnú zmluvu. Je tam viac chat? Aj záhradkárske oblasti bývajú na pozemkoch urbariátu kde je nájomná zmluva uzatvorená napr. na 100 rokov.
@stella14 dakujem za info
Moze to byt vyhodna kupa, vela chatiek tak funguje a nemas problem. Vsetko zavisi ako je postavena zmluva podmienky atd...
je to bežná vec, že pozemok patrí nejakému urbáru,
Ak to chcete kupovat, sice je to vacsinou lacne, ale ja by som do toho nesla, nikdy nevies ako sa mozu zmenit najomne zmluvy, ako sa pripadne zmeni zakon a pod. A tazsie to odstupis ako predas vlastne. Obcas sa v relaciach typu obcan za dverami objavi taky pripad, kde potom nariekaju.
@lelelienka ved prave tohoto sa bojim, asi naozaj ist do OV. chata vychadza dobra cena len toto ma odradilo. dakujem za rady
My sme kupovali dom na ucely chalupy a zahrada bola urbariatna. Je tak cela nasa ulica, vsetky zahtrady su urbariatne. Ale asi 4 are okolo domu boli normalne vo vlastnictve, tak my sme ten dom kupili. Zhodou nahod sa potom dva roky na to riesil odkup pozemkov od urbariatu, ale podarilo sa spojit len s niektorymi vlastnikmi (bolo ich cez 120, pomreli, podedilo sa to a dedici ziju kadekde v zahranici atd). Odkupili sme si 89% zahrady, cize teraz ma urbariat (teda ti vlastnici) uz len 11% podiel.
Ak by si enskôr chcela predať že kúpiľ budeš mať problém lebo pozemok nie je tvoj iba chata.A neda sa to nejako odkupiť.
@dilino ved to ze potom sa dohladavat nad majitelmi a ktovie ci este zijucimi, potom zas ktovie nahanat dedicov, no uz mam asi utvoreny obraz..dakujem
zväz urbarnikov oni pozemky odpredať nechcu s tým by bol problém.A keby že máš chatu a chceš predať nikto TI ju nekupi alebo predáš ju za minimum.To radšej si vyhliadni všetko aby bolo tvoje cela chata s pozemkom.Tak iba zbytočne budeš chodiť hore dole.Pôvodný majitelia si to neriešili a teraz majú problém s predajom.TY si ušetri nervy a ak niečo chceš kúpiť kúp take čo bude len tvoje alebo vaše vašej rodiny.Bez akejkoľvek ťarchy že pozemok je urbarský.
v prvom rade, keď je pozemok vo vlastníctve urbariátu, na chate nebudeš mať súpisné číslo a nemáš ani LV na katastri. Nemáš istotu stále prenajímania ani istotu rovnakej mesačnej sumy za prenájom pozemku
@dilino ved prave ze cena za chatu bola aj o 60 000 nizsia ako tie v OV tak to naozaj neni o com. dakujem
to sa TI neoplati aby TI neostali oči pre plač.
@dilino myslim tiez dakujem za rady
Akoze ak chces chatu v lese tak 90% tychto chat je postavenych na urbarskom pozemku. Niekedy to fungovalo tak, ze kto vlastnil % z urbaru mohol v "svojej" urbarskej chatovej oblasti dostat pozemok do prenajmu za smiesny peniaz a postavit si chatu. Niekedy byval prenajom na par rokov a predlzoval sa, teraz byvaju uz aj na tych 99. Tie chaty sa normalne predavaju, nie je s tym vobec problem, aspon u nas - Liptov. Ved aj domy sa bezne teraz stavaju na prenajatych pozemkoch na 99 rokov, alebo 2x99 rokov....
nemáš začo.
To je úplne bežné, ja by som sa toho nebála.
Že pozemok má vo vlastníctve urabriát, teda veľmi veľa vlastníkov a áno, zvykne sa tam platiť nejaký symbolický nájom.