Povolené prečerpanie v Slovenskej sporiteľni

bartaloska
30. okt 2014

ahoj máte niekto povolené prečerpanie do 300eur v slsp? ako to funguje?

amanta5
30. okt 2014

Povolene precerpanie (PP) je v podstate uver. Banka ti poziciava peniaze, samozrejme za uroky. Tie byvaju pri PP vcelku vysoke, v SLSP je to 18,9% p.a.. Vo vseobecnosti to funguje tak, ze ked uz nemas na ucte svoje vlastne peniaze, umozni ti ist banka do minusu, v tvojom pripade 300 eur. Za kazdy den, ktory budes v minuse platis uroky (za sumu ktorou si v minuse) az kym to nevratis spat (tj. nevlozis peniaze na svoj ucet).
PP je kvoli vysokum urokovym sadzbam jeden z najnevyhodnejsich uverov, ake clovek moze v banke cerpat. K jeho vyhadom patri, ze ak surne potrebujes peniaze mas ich na ucte hned a nemusis uz nic vybavovat (samozrejme do vysky aku ti schvali banka)

bartaloska
autor
30. okt 2014

@amanta5 Dakujem takže sa nemusia vracať ten istý mesiac ked sa prečerpáva, či?

amanta5
30. okt 2014

@bartaloska nemusia. Ale uroky platis za kazdy den, co si vprecerpani. Ale banka ti moze kedykolvek zrusit alebo zmenit vysku PP. Oznami ti to dopredu a v pripade zrusenia, resp. znizenia vysky PP to ty to musis vtedy splatit. Ak nie, potom platis este dalsie poplatky navyse a zacinas byt defakto neplatic.

bartaloska
autor
30. okt 2014

@amanta5 bože a pritom to vypadá tak nevinne.....

simca06022011
30. okt 2014

@bartaloska Nie je to take katastroficke ako sa zda.. napr. staci ak ti chodi napr. vyplata/prijem nejaky v tej hodnote na ucet, aby sa ti to kazdy mesiac vyrovnalo na 0EUR.. a potom ides zase do minusu a rata sa znovu... v podstate z 300EUR mas za mesiac urok 26EUR, co sa moze zdat dost.. ale zase ked treba... (predpoklad, ze vyberies celych 300EUR a cely mesiac tam nie su...)
Kontokorent je vyborny na "kratkodobe" vyrovnavanie... cize ak naaahodou potrebujes urobit nakup a nemas dost svojich penazi, alebo potrebujes zaplatit nieco vacsie 10teho, lebo peniaze pridu 15teho.. urcite nie je vhodny na dlhodobe cerpanie uveru, to sa fakt viac oplati potom vziat uver 🙂 Ja som spokojny uzivatel kontokorentu dlheeee roky, je ale nutne aby ten ucet mal prijem... este si to zvyknu ludia vylepsovat posielanim penazi hore - dole z jedneho na druhy ucet (napr. vramci rodiny)

bartaloska
autor
30. okt 2014

@simca06022011 aha mne prídu na účet až 15.peniaze tak dovtedy nemusím vzožiť peniaze? zoberú si to toho pätnásteho?

zelmirka1
30. okt 2014

@bartaloska @simca06022011- prečerpanie je určené na prekrytie prechodného nedostatku peňazí, málokto je v mínuse celú sumu, nato sa prečerpanie nemá využívať. Za mesiac nemôže byť úrok 26,- Eur, lebo ak platí 18,9 % p.a. to je znamená ročne.
Treba to chápať tak, že človek môže byť v mínuse napr. len 50, 100 Eur alebo inú sumu a to len určitý počet dní, to znamená napr. pred výplatou chýba 50,- Eur, ktoré vyčerpáš a do výplaty je 7 dní tak potom by si zaplatila úrok 0,18 Eur. Ak by si bola v mínuse celý mesiac a celých 300,- Eur zaplatila by si úrok 4,66 Eur.

bartaloska
autor
30. okt 2014

@zelmirka1 dakujem za info 😉

nataliaslivkova
30. okt 2014

@bartaloska ja tiež nad tym rozmylam... neviem-.. vaham :D bojim sa :P

simca06022011
30. okt 2014

@zelmirka1 ups, prepac, mas pravdu....... ja som si to hodila do uverovej kalkulacky, ale zabudla som ten urok uz zmenit na mesacny :P mne sa to tiez nezdalo, veru take uroky mi este nikdy neodratali 🙂))

A ja pouzivam kludne kontokorent aj ccely... nemam s tym vobec ziadny problem 🙂)cize na co sa ma a nema pouzivat je tiez diskutabilne 🙂 ked sa to doplni prijmom na ucet (ja to vyrovnavam casto a pravidelne), tak su to podla mna v podstete lacno/lahko ziskane financie na normalnu prevadzku. Ale ano, nie je to na to aby clovek bol stale v minuse. JE VELMIII DOLEZITE mat to cim vyrovnat,.

amanta5
30. okt 2014

@bartaloska na kratkodobe vykrytie vypadku je vhodnejsia kreditna karta 🙂 Ak to vratis napr. do mesiaca, tak neplatis ziadny urok. Kreditka sice mava mesacne polatky, ale v sucasnosti banky boskytuju aj akcie - bez mesacnych poplatkov. Treba pozriet trh 🙂
Samozrejme vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, zalezi ako by si tie peniaze pouzivala 🙂

86alenka
30. okt 2014

@bartaloska Ahoj, ja mám v SLSP povolené prečerpanie 1000 eur...niekedy sa stane, že na konci mesiaca som v mínuse len pár eur, vtedy sú úroky zanedbateľné, pri najvyššej sume keď som mala mínus 600 eur, tak boli úroky 5 eur...Je to dobré mať stále takto k dispozícii peniaze, ak náhle na niečo potrebuješ vyššiu sumu...

zelmirka1
30. okt 2014

@simca06022011 jasné, ľudia to bežne využívajú aj celý mesiac, v podstate je kontokorent super vec ak si to človek vie ustriehnuť. Ja som to skôr myslela tak, že nie je dobré to vyčerpať nadoraz ak nie je akútna potreba, lebo potom keď príde výplata sa len vyrovná mínus a zostane menej peňazí z výplaty a zase človek potrebuje čerpať, ale už nemôže vybrať navyše ak by náhodou potreboval niečo kúpiť, zariadiť s čím nepočítal. Presne ako píšeš je dôležité aby sa to malo s čím vyrovnať. 🙂 lebo niektoré banky poskytujú kontokorent aj do trojnásobku príjmu a to potom keď človek vyčerpá celé sa ťažšie vyrovnáva. Inak myslím, že dnes je to bežná vec a ľudia to využívajú, nie je to drahé.

shania31
3. nov 2014

@amanta5
Ahoj, pracujes v SLSP, ked mas take detailne info?? 🙂 Vdaka

amanta5
4. nov 2014

@shania31 nie, nepracujem 🙂 Ale mam dobru znalost bankovych produktov 🙂

daduska2009
13. mar 2015

ahojte prosim vas da sa zrusit povolene precerpanie aj cez IB? akosi to neviem najst dakujem

andreah25
18. mar 2015

@daduska2009 Nie, je potrebné podať žiadosť o zrušenie v banke na pobočke.

daduska2009
19. mar 2015

@andreah25 a ako sa to da cez IB neviem akosi na to prist dakujem za radu 🙂

andreah25
19. mar 2015

@daduska2009 nedá sa to cez IB, iba na pobočke.

daduska2009
19. mar 2015

@andreah25 aha dakujem

zdenka307
25. máj 2015

viem mi niekto poradit?V internetbankingu som si nasla disponibilny zostatok.Co to znamena?Dakujem

denyadodo
25. máj 2015

@zdenka307 ahoj...to znamena sumu s ktorou mozes disponovat.....lebo mas tam aj aktualny zostatok...a to je zostatok na.ucte ba aktualny...napriklad :aktualny zostatok je 100 eur..ale.disponibilny je 80 eur...to znamena,ze si niekde nieco platila kartou a este ti to neodislo...hadam som to zrozumitelne napisala 🙂

zdenka307
26. máj 2015

@denyadodo dakujem vam velmi pekne.porozumela som.

lilimoni
26. máj 2015

Ja som v SLSP pracovala a radsej kreditka ako PP 🙂 mas tam bezurocne obdobie, pocas ktorych mozes peniaze vratit bez poplatku alebo zaplatis uroky popripade pri tej stedrej karte poplatok za komfort 🙂

zdenka307
26. máj 2015

@lilimoni ano to viem tu stedru kartu mam a som s nou spokojna.

dodo2211
17. mar 2016

dobry den mam teraz zostatok na ucte 0 eur a prvikrat mi naskocilo ze disponibilny zostatok
minus 320 eur co to znamena nedavno som si urobil ucet v mbank a este som ani nevkladal peniaze
lebo mam strach s tej sumy aby mi to nestiahli co to znamena ten disponibilny zostatok nieje to debet nahodou????

denyadodo
17. mar 2016

@dodo2211 moze to byt exekutor...☹

dodo2211
18. mar 2016

ale ved ja nemam ziadneho exekutora

denyadodo
18. mar 2016

Tak potom jedine zajst do banky....

cisko39
19. mar 2016

@bartaloska ak máte povolené prečerpanie (debet) 300,-eur a vy ho vyčerpáte,tak by ste ho mali do 30 dní vynulovať ( v tom prípade to je bez poplatkov a môžete ho využívať dalej). ale ak to do 30 dní nevyrovnáte na 0,- tak presne ako píšu hore.platíte vysoké úroky za každý začatý den.