Povinnosti voči poisťovni a úradu práce pri odchode do zahraničia

4lulu
6. jún 2017

Ahojte, som na úrade práce. Na leto odchádzam do Anglicka na brigádu. Potrebujem na úrad prace doniesť zmluvu alebo niečo ak sa pojdem odhlasit ? V anglicku si budem platit riadne Insurence, kedze som tam uz bola a mám pridelené Insurence Number. Zatial žiadne potrvrdenie pre poiťovnu nemam, stačí ak sa po 3 mesiacoch vrátim a zdokladujem im, že som si poistenie platila tam? (napr. zmluvou alebo vyplatnou paskou)

9lf9
6. jún 2017

@4lulu pred odchodom sa treba ist odhlasit z evidencie na zaklade odchodu do cudziny na viac ako 15 dni, vypise sa cestne prehlasenie a hotovo

4lulu
autor
6. jún 2017

@9lf9 jaj, že stačí len to. Tak dakujem. A s poistovnou je to ako ?

tana85
7. jún 2017

tam mas 8 dni pokial viem na oznamenie akejkolvek zmeny. lebo nemozes platit zdravotne poistenie v dvoch krajinach naraz, takze odkedy ti zacne to v druhej krajine, tak tu by v tom case malo byt ukoncene

ksebejka
7. jún 2017

@4lulu
A. V prípade, že idete brigádovať do krajín EÚ a zamestnávateľ vás neprihlási do systému zdravotného poistenia v danej krajine, v takom prípade, vám bude poskytnutá zdravotná starostlivosť na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia. V prípade, že ho nemáte, môžete zdravotnú poisťovňu požiadať o bezplatné vystavenie tohto preukazu. Poistenci Union ZP môžu svoju zdravotnú poisťovňu požiadať o vystavenie EPZP bezplatne prostredníctvom Online pobočky.

B. V prípade, že idete brigádovať do krajín EÚ a zamestnávateľ vás prihlási do systému verejného zdravotného poistenia, ste povinný sa zo systému slovenského verejného zdravotného poistenia pred odchodom do zahraničia odhlásiť. Zdravotnú starostlivosť budete čerpať na základe rovnakých podmienok ako domáci občania. Odporúčame, aby ste si skutočnosť, či budete prihlásený v systéme zdravotného poistenia danej krajiny overili pred odchodom. Aj tu platí 8-dňová oznamovacia povinnosť.
Aj tu odporúčame komerčné cestovné poistenie, ktoré okrem liečebných nákladov kryje aj škody na batožine, odcudzenie batožiny, zodpovednosť za škodu na zdraví a majetku a ďalšie riziká.

C. V prípade, že idete brigádovať do krajín mimo EÚ, odporúčame si uzatvoriť komerčné cestovné poistenie, keďže EPZP mimo EÚ neplatí. V prípade, že vás zamestnávateľ prihlási do systému verejného zdravotného poistenia v danej krajine, odporúčame si vopred zistiť, čo dané zdravotné poistenia v krajine kryje a aj do akej výšky, či sú nejaké doplatky za lieky alebo vyšetrenie a pod. V opačnom prípade, odporúčame sa komerčne dopoistiť v rámci cestovného poistenia.