Ahoj dokončili sme dom,lenže posledný rok išli hrozne ceny hore a potrebujeme čiastku asi 8 000€ na iné auto, máme ešte malý dielik na chodníky, sokel atď.
Ide o to že máme relatívne nízku hypo 200€ mesacne na 15r.
Čo odporúčate?
Zobrať spotrebak či navýšiť hypo?
Spotrebak by vyšiel cca 150€ na 6 rokov...čiže by sme 6 rokov platili 350€
Či navýšiť hypo a platit 250€ na 15r....
Ide o psychologický moment, radi by sme sa hypo zbavili, nie ju navysovali...😬...mali sme to krásne prepočítané, no hold s takým extra zdražením sme nerátali🤔🤔🤔🤔 sme radi že máme dom dokončený.....auto vymeniť musíme, čiže je to nutnosť.... ďakujem za relevantné názory!!🙏🙏🙏
No, malo info. Ale spotrebaky mavaju extremne uroky. My sme na zaciatku stavby museli zobrat spotrebak a potom sa vyplatil hypotekou. Zbavit sa hypo je jedna vec, ale zaroven sa zbavovat hypo a spotrebaku, to moze byt dost velky mesacny naklad.
Jednoznacne hypo, podstatne nizsi urok voci SU.
Plus pri mesacnom rozdiele 100 eur vies usetrit za 6 rokov 7200 eur (viac ak ich budete zhodnocovat). A to je krasny krok k skoremu splateniu hypo. A aj tym, kolko budete mesacne platit - 150 navyse ma 6r je viac, ako 50 navyse 15r 🙂
Jednoduché pocty. Navysit hypo, ktorej splátka je nižšia a s nizsim rpmn... a ak si mozete dovolit platiť spotrebak, tak odkladajte rozdiel a raz rocne dajte mimoriadnu splatku hypo a hotovo...
Ja som vedela, že dobre urobím keď tu napíšem, financie nie sú moja parketa....a chcem sa opytat-ked navysujem hypo 1.kolko to z praxe trvá kým sa to zrealizuje?2.pisu že doba čerpania-6m,12m
...to znamená čo?že treba dokladovať kde skončili peniaze z navýšenia?....momentálne sme v ČSOB...plánujeme to riešiť tam....ešte uvažujeme že sa pôjdeme spýtať do Prima či VÚB...
Myslim, ze to je otazka par tyzdnov.
Doba cerpania v tomto kontexte neviem co znamena.
My sme mali v nasom kontexte doby cerpania 2 roky. Takze odkedy sme zacali stavat po poslednu cast co nam vyplatia 2 roky. (Pri stavani sa vypLaca postupne)
Určite hypo, teraz sú úroky super a na spotrebnom uvere oveľa viac preplatite a ma kratšiu splatnost=vyššia splátka.. Ak by ste prestali platiť hoc aj spotrebný úver, aj tak vám exekútor môže siahnuť aj na dom.. To len na margo toho, že hypo sa chcete zbaviť..
hypo.. nie je o čom
Určite navýšiť hypotéku tým ušetríte veľa peňazí, a ak sa jej chcete zbaviť tak skúste porozmýšľať nad tým, žeby ste si nastavili nejaký systém, kedy si budete z výplaty odkladať nejaké peniažky bokom a potom o pár rokov skôr hypotéku naraz vyplatíte. To je za mňa ideálne riešenie.
Napríklad keby sa vám podarilo efektívne sporiť 80€ mesačne tak hypotéku aj keď navýšite o tých 6.000€, čo predpokladaám že budete mať potom niekde o okolo 40.000€ zostatok dlhu, splatíte jednorázovo tak za 10 rokov a nebudete ju platiť 15. Dá sa všeličo vymyslieť. Každopádne vždy treba riešiť hypotéku nie spotrebný úver ak máte tú možnosť.
Doba cerpania je lehota od podpisania uverovej zmluvy po vycerpanie uveru. Uver rsa totiz nemusi cerpat ihned po podpise zmluv, ale je tam lehota, dokedy sa vycerpat musi, 6m., 12 mes. Lehota moze nat kazda banka ine. Pri vystavbe standardne 2 roky, v ostatnych pripadoch menej. Doba vybavenia v zavislosti od banky, od 1-4 tyzdnov. Hypo je mozne len v pripade, ze je dostatocna hodnota nehnutelnosti.
navýšiť jedine úver, ktorý už máte. Ak sa vám to samozrejme bude dať navýšiť. Závisí aké % úveru máte k pomeru ceny nehnuteľnosti a či vôbec máte na navýšenie príjem. Ak to budeš riešiť v inej banke, treba rátať s pokutou + pravdepodobným novým znaleckým posudkom
My sme prave tento tyzden boli v CSOB a pytali sme sa na navysenie hypoteky. Pani ma rovno v lufte zahriakla s tym, ze navysenie určite nie. V CSOB to maju tak, ze musis podpisat novu zmluvu a staru vyplatit. Je to uz druha takato moja skusenost s nimi, aj pred 2 rokmi sme to takto museli spravit. Rataj s novym posudkom od znalca, aby zistili, aku hodnotu ma dom v terajsom stave.
@modrykun666 ano, to je pravdepodobne. Len vypracovanie posudku od znalca moze trvat mesiac a je to naklad par desiatok eur naviac.
Iba k tomu posudku, my sme teraz robili refinanc, po piatich rokoch nám skončil fix a prešli sme do inej banky a posudok nechceli, ale hodnotu určovali podľa tabuliek.. je pravda, že my sme nenavyšovali, ale spájali hypo a malý spotrebák.. treba sa spýtať v banke, každá má vlastné pravidlá..
Príliš málo info. Aké je RPMN pri oboch ponukách?