Ahojte. Tie čo ste si brali hypotéku niekedy v tomto alebo minulom roku, posudzovali vašu mzdu z pracovnej zmluvy (resp. výpisu
od zamestnávateľa) alebo posudzovali priemer príjmu ktorý vám prišiel na účet za posledných x mesiacov? Myslím pre účel výpočtu najvyššej možnej hypotéky, resp. najvyššej možnej splátky hypotéky.
Ide o to, že ako základ mzdy mám určitú sumu, vymyslím si 1200€ v hrubom. Zamestnávateľ nám však dáva rôzne odmeny - kvartálne, ročné, zo zisku, osobné ohodnotenie, špeciálne odmeny, bonus za manažérske poverenie atď, ktoré sú prakticky nenárokovateľné, ale kopec z nich dostávame napriek tomu pravidelne a výrazne mi zvyšujú sumu, ktorá mi príde na účet. Takisto stravné mi chodí na účet už spoločne s výplatou.
Teda aby som to zhrnula, môj hrubý základ mzdy, ktorý je uvedený v zmluve, je cca 930€ v čistom. No so všetkými bonusmi, odmenami a stravným mi v priemere príde na účet 1500€. Zohľadnia mi pri výpočte hypotéky túto sumu alebo budú hľadieť na základ mzdy?
Ak máte skúsenosť s konkrétnou bankou, ako to prebiehalo tam, prosím napíšte aj nazov banky.
Ďakujem 😊
@som_realistka Ďakujem. Áno, sú samozrejme na páske, nie je to načierno. A príjem mám iba zo zamestnania.
Ak mám už účet v banke, v ktorej by som si pravdepodobne hypotéku brala, tak by im ale malo stačiť pozrieť na môj účet a príjmy na ňom, však?
Aby som uviedla ešte pár detailov, ktoré neviem aký majú vplyv, ale vynechala som ich v príspevku:
Aktuálne mám účet a hypotéku v Prima banke. Byt na ktorý mám hypotéku v tejto chvíli inzerujem na predaj. Ak sa predá, hypotéku vyplatím a na čas sa sťahujem inde, kým si nevyhliadnem novú nehnuteľnosť. Účet mi stále ostane v Prima banke. A ideálne by som o novú hypotéku žiadala znova tam. Snažím sa zistiť takto vopred, či budú posudzovať to, čo mi reálne príde na účet, kedže kamarátka ma včera presviedčala, že jej zohľadňovali príjem podľa jej pracovnej zmluvy, čo sa mi úplne nezdá.
U nas posielali dopyt do soc.poistovne - odvodilo sa to podla zaplatenych odvodov. Dohoda sa neratala, musel byt TPP
Ano pokial viem (urcite sa k tomu vyjadria zeny co vedia naisto), tak budu dopytovat socialnu poistovnu a riesit podla odvodov. Tj nerobi sa to tak ako si Ty predstavujes, ze "pozru na Tvoj ucet kolko Ti tam chodi".
Nikto nebude verit pracovnej zmluve ako tvrdi kamoska, co keby si im dala falosny dokument a pod? Oni si to overia tam, kde maju najvacsiu istotu - podla odvodov.
Ahoj my berieme teraz hypo včera sme žiadosť podpisovali. Ja som na RD čiže ja som doniesla z úradu papier že poberám RD. Priateľovi dali z banky (ČSOB) papier ktorý dal účtovnícke v práci a viem že tam písala priemerný plat za posledných 6 a aj 3 mesiace (cistu mzdu). Čo mal na zmluve nikoho netrápilo.
Potvrdzuje sa prijem na tlacive banky (tak by ti mali vycislit aj tie bonusy...) a zaroven sa posiela dopyt do Socialnej poistovne.
Ahoj, ako tu už bolo spomínané, banka vychádza z príjmu, z ktorého sú odvádzané odvody do SP. Vždy sa robí dopyt. Plus k tomu každá banka už podľa svojich interných predpisov, rôzne akceptuje aj rôzne odmeny, bonusy, diéty, ale väčšinou iba do určitej výšky. (pracujem už pár rokov v bankovníctve tak mám info)
@janulka155 Túto verziu som už počula, hádam to bude tak teda.
Ďakujem všetkým za reakcie 🙂
Ak máš príjem iba zo zamestnania, banka bude požadovať potvrdenie o príjme za posledných x mesiacov ( 3 alebo 6 alebo viac, záleží od banky), ak sú tieto odmeny na páske za posudzované obdobie tak budú uvedené v potvrdeni (budú zahrnuté do príjmu za posudzované obdobie.)