Postup pri vybavovaní úveru

sawanta
10. aug 2014

Awoj kočky mám taku otazku chceli by sme uver či hypoteku máme vyhliadnuty byt ktory by sme chceli .Ako postupovat ??prideme do banky predlozime doklady že je priatel zamestnany ..tam sa posudzuje aj vyska prijmu???a co ak neni jeho prijem dost vysoky??a byt je drahy to by zamietli???a este jedno by som chcela vediet budeme aj niečo my platit??napr nejake papierovačky a čo tak odhadca na byt??to vsetko by sme financovali my??,Mozno blba otazka ale ja sa tomu važne nerozumiem chcela by som vediet ako to funguje..dakujemmm

slobodnabaculka
10. aug 2014

@sawanta ...a nerobíš ty prúskum pre banku o hypotekárne gramotnosti obyvatelstva? 😉

sawanta
autor
10. aug 2014

@slobodnabaculka nie ..važne potrebujem poradit

lubomirspetko
11. aug 2014

@sawanta

Dobrý deň,

kvalitné hypotéky sú dnes bez poplatku za vybavenie. Znalecký posudok si však musíte dať spraviť. Ten pri bytoch zvykne stáť do 150€.

Vždy je dobré si pozrieť ponuku viacerých bank a podľa toho sa rozhodnúť.

zuzka1008
11. aug 2014

My sme oslovili znalca, veľmi nám v tomto smere pomohol, predbežný odhad sme mali cez 138 tisíc eúr, nakoniec po všetkých papierovackach,nám dali ,len, 70 tisíc takže tie odhady predbezne sú na figu

ammellia
11. aug 2014

@sawanta prijem sa samozrejme posudzuje a moze to byt dovod na zamietnutie. Normalne chodte do banky a informujte sa.

dada1212
11. aug 2014

ja nie som fanúšik rôznych poradcov,ale pri hypotéke v takom prípade,že chcete vysoký úver a máte nižší príjem by som hypotekárneho makléra využila. ten dobre vie aké majú banky kritéria,čo je pre nich dôležité a na základe vašej situácie by vedel vybrať a vybaviť úver v banke kde je najväčšia šanca že požadovaný úver dostanete.

maznacik007
11. aug 2014

my sme uver riesili cez poradcu @rudijagi na modrej streche .. dali sme na odporucanie známych a aj my sme boli spokojni ...

miskatomy
13. aug 2014

@sawanta jednoznacne si najdite fin poradcu teraz slsp preplaca znalecky posudok aj vsetko ohladom toho mohlo by to byt super....v spolocnosti PG SK vam povedia vsetko

simca06022011
13. aug 2014

vyuzite najskor uverovu kalkulacku na strankach bank, tam uvidite ci pri danom prijme a zavazkoch nieco /kolko,pri akej mzde atd) dostanete (zhruba) a zhruba aj splatku mesacnu... potom chodte v prvom rade do svojej banky a nechajte si vypracovat nejaku ponuku, s nou sup do inych bank, pripadne aj vo svojej banke mozete potom ukazat nizsiu ponuku... Potom uz Vam vsetko povedia, posudok niekdy zabezpeci aj realitka a aj poplatky okolo toho. Vsetko zalezi na konkretnom pripade. ANo poradca moze byt fajn a hlavne ak nemate prijem a ma prehlad o bankach kde-kolko dostanete a pri akych podmienkach,ale ja by som vzdy zacala od tej svojej banky... za predbeznu ponuku nedate nic, aj keby bol nejaky poplatok (ale byva aj bez, alebo akcie zlavy atd...) moze to vykryt nizsi urok.

andreah25
13. aug 2014

@sawanta pridaj sa do skupiny ,,otázky a odpovede k úverom" sme tam všetko baby z fachu - poradíme.
Tiež odporúčam finančného sprostredkovateľa, ako vidím, si totiž úplný laik a strácaš sa v tom, čiže sama síce vieš ísť do banky, podať žiadosť a podpísať zmluvu, ale...

@lubomirspetko kvalitu hypotéku neurčujú poplatky, ale mnoho iných vecí, to isto ale viete 🙂 🙂 🙂 . napr. čo my z toho, že ušetrím na poplatku za poskytnutie v banke A, keď banke B ho síce zaplatím, ale mám nižší úrok - ktorí z týchto klientov bude mať hypo lacnejšiu? A o napr. počítaní takého štátneho príspevku pre mladých a jeho pôsobenia na istinu hypotéku už ani nehovorím - keby mám zaplatiť aj desať jednorázových poplatkov, ale budem mať umorovanie dlhu nižšie pri priamom úročení zníženého úroku pomocou ŠPM, tak radšej budem v banke A s poplatkami, ako v banke B bez poplatkov ale s umorovaním dlhu bez aplikácie ŠPM, i keď ho síce pri hypo mám, ale vracia sa mi formou refundácie - rozumieme si, či?

lubomirspetko
13. aug 2014

@andreah25

Dnes takmer každá banka ktorá ponúka výhodný úrok má hypotéku bez poplatkov 🙂 Napríklad SLSP má poplatok za poskytnutie a málo kedy poráža jej ponuka iné banky. Preto som pre zjednodušenie napísal na otázku že poplatky za vybavenie nebývajú 🙂 Nikde som netvrdil že kvalitu hypotéky určuje poplatok za poskytnutie, len že kvalitné hypotéky ho v súčastnosti neurčujú. Kvalitu hypotéky podľa môjho názoru určuje hlavne to, akým spôsobom a v akom množstve môže dávať klient mimoriadne splátky. Úrok je veľmi dôležitý ale zaujímavý faktor je aj to, koľko klient zaplatí na poplatku za vedenie účtu a to či musí mať pri danom úroku aj nejaké interné poistenia (často krát z otrasnými VPP).

Čo sa týka ŠPM, každá banka má na to individuálny systém. Jediný normálny systém pripisovania príspevku má však v súčasnosti len OTP banka a Tatra Banka. Aj keď OTP máva úrok o 1% vyšší v porovnaní s konkurenciou, po 5 rokoch v nej klient má reálne nižšiu istinu.

andreah25
14. aug 2014

@lubomirspetko to je všetko OK, no sám ste napísali, citujem: ,,kvalitné hypotéky sú dnes bez poplatku za poskytnutie" .... ja som preto napísala, že o kvalite hypotéky nerozhodujú poplatky ale niečo úplne iné.

Máte pravdu v tom, že skutočne sa kvalita posudzuje aj podľa možnosti mimoriadnych splátok - povedzme si však pravdu - koľko % klientov dáva mimoriadne splátky? Možno vo Vašej oblasti je to lepšie so ,,zvyšnými" financiami ľudí ako v tej mojej oblasti 🙂 . A áno, je rozdiel ak dá banka možnosť napr. 20% mimoriadnej splátky z celkovej poskytnutej istiny hypotéky a je rozdiel mať možnosť iba 20% mimoriadky zo zostatku istiny hypotéky.

No a čo sa toho mnou spomínaného úmoru istiny týka, tak za vzor ste dali banku, ktorá má ten úmor najhorší, takže i keby mi ponukou porážajú ostatné banky, tak si prerátam, či sa mi to skutočne aj oplatí, pretože aj ostatné poplatky má podstatne vyššie ako konkurenica. Naopak OTP a TB majú úmor skutočne najlepší.

lubomirspetko
14. aug 2014

@andreah25

V mojom regióne väčšina klientov vytvára aj rezervy z ktorých môžu v prípade neočakávaných výdavkov (strata práce, ...) čerpať. Časť rezervy z času na čas používajú ako mimoriadnu splátku. Mať hypotéku na doraz je podľa mňa veľmi nebezpečné. Poistenie nikdy nevykryje všetky možné riziká.

Tomu poslednému odstavcu som moc nerozumel, kedže som za vzor dával OTP a v poslednej vete ako keby ste si protirečili.

andreah25
14. aug 2014

@lubomirspetko mala som na mysli SLSP - tá má úmor pri ŠPM najhorší, najmenej odpisuje z istiny, no a OTP a TB majú úmor najvýraznejší, keďže pri úročení istiny úročia len zostatkovým úrokom po odčítaní ŠPM, kdežto napr. SLSP úročí istinu celým úrokom a inkasuje celú splátku a časť prislúchajúcu príspevku potom refunduje klientovi na účet. Čiže ak si napr. po piatich rokoch uplatňovania príspevku vezmeme na porovnanie zostatok istiny hypo v SLSP a napr. v TB - rozdiel môže byť v tisícoch eur v prospech TB klienta.

lubomirspetko
14. aug 2014

@andreah25

Už rozumiem ako ste to mysleli. SLSP som spomínal len v súvislosti s poplatkom za poskytnutie. Už chápem a ospravedlňujem sa 🙂

fullhd
15. aug 2014

Ak nebude dostatocny prijem tak vam ponuknu nizsiu sumu.
Poradim viac napis SS ak chces a nemusis oslovovat ziadnych poradcov ci maklerov 🙂

myska183
17. sep 2014

@andreah25 prosím môžte má pridať do tej skupiny otázky a odpovede k úverom. Ďakujem

andreah25
17. sep 2014

@myska183 je verejná, ktokoľvek môže vstúpiť - https://www.modrykonik.sk/group/6721/detail/

bpostale007
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fields
Odpoveď bola odstránená
Zobraz