Portál jaspravim a odvody

4. nov 2023

chcela som predavat svoje texty,clanky, pre jedneho pana, do roka by to nepresiahlo sumu 2000€ ani, ale nemozem mat zivnost, a ani autorske zmluvy, nakolko roky uz nezijem na slovensku a odvody si neplatim a nechcem platit. Ak by prislo k tomu, zaplatim si iba dane, kedze tu mam trvaly pobyt. ja som si myslela, ze jaspravim je taky portal, ze nemusim si odvadzat dane do tej spodnej hranice 2000e pokial prijem nepresiahne, ale oni mi tvrdia, ze niektore sluzby, ktore predavam, ze na tie sa vztahove odvodove povinnosti. ako mam zistit, ktore sluzby sa na to vztahuju? Chcem len predavat svoje clanky panovi jednemu. Nejaka ekonomka ? Dakujem

maranco
4. nov 2023

Ak nežiješ na slovensku tak neplatíš odvody ani zdravotnú na slovensku. Ako môžeš podnikať treba zistiť v tvojej domácej krajine.

lelelienka
4. nov 2023

Vsetky portaly typu jaspravim, sashe a pod. su len sprostredkovatelia tvojho podnikania, cize tam platia presne rovnake povinnosti ake by si mala, keby si podnikala a ponukala svoj tovar alebo sluzby sama. Nie je to “len predavat clanky”, je to podnikanie.
Co napisem teraz si radsej over ale myslim si, ze toto by mohlo spadat pod aktivne autorske prijmy, pises clanky v podstate na objednavku pana (vydavatela). Ak ti on zdani prijem zrazkovou danou, mas to uplne bez starosti, pretoze uz dalej neplatis ziadne odvody zdrav. ani soc.. Druha moznost je podpisat vyhlasenie o nezdaneni (neviem ako presne sa to vola) a vtedy ti prijem nezdani on, ale podas sama danove priznanie a vtedy musis este platit aj odvody do zp a sp.

jarka_black
4. nov 2023

Odporúčam články a poradenstvo p. Peter Furmaník, ludskourecou.sk . Ja som na ňom fičala pred začatím podnikania.

autor
5. nov 2023

@lelelienka ale nie,ved .....to je len inzertny portal, ako mozem platit odvody do zdravotnej a socialnej? plus - moj prijem nebude vyssi ako 2000 e rocne, to ustriehnem, ale dalsia vec, ze to nie je podnikanie, ja nepodnikam, lebo zivnost nie je nutna tam, ako mi bolo povedane nimi, tou strankou, len vraj niekde sa platia odvody, nie je to ale nahodou tak, ze zrazkova dan to su len dane, ale nie odvody do zdravotnej a socialnej? plus cez ten portal nemoze byt zmluva nijaka urobena,

@maranco ale cez ja spravim to nie je podnikanie, zivnost tam netreba a zmluvu s panom vydavatelom tiez mat nemozem, to portal nepovoluje.

autor
5. nov 2023

@jarka_black ale ja nepodnikam 🙂 a kde najdem toho pana ? aj na fb odpise mi ci nie?

jarka_black
5. nov 2023

Ja nie som na fb, čítala som hlavne jeho web, čo som uviedla vyššie. Tam je naňho aj kontakt. Ale osobne som s ním nepreberala nič, stačili mi jeho články.
Či podnikáte, sa tiež dozviete 😀 z tých článkov.

jarka_black
5. nov 2023
lelelienka
5. nov 2023

To, ze nepotrebujes zivnost, ale este neznamena, ze nepodnikas 😉 Podnikat sa totiz da aj bez zivnosti, na zaklade inych pravnych predpisov. Podnikanie je vo vseobecnosti sustavna cinnost zamerana na zarobenie penazi, cize ak pises pravidelne za fin. odmenu = podnikas. Ostatne si uz musis zistit sama, nie som uctovnik ci pravnik, len som ti napisala co som si sama zistovala a zdalo sa mi to relevantne.