Ahojte,
Ideme kupovať dom a odsúhlasili nám hypotéku v banke ale teraz sme dostali aj ponuku od PSS. V PSS sľubujú fix úrok počas splácania úveru, v banke dajú fix 5 rokov a potom nikto nevie čo bude s úrokmi. Čítala som všeobecne obchodne podmienky PSS:
Pri Úročení medziúveru píšu v bode 3: „Veriteľ nie je oprávnený počas doby fixácie jednostranne zmeniť výšku úrokovej sadzby medziúveru.“ V ďalšom bode 4 zase píšu: „Ak je úroková sadzba fixná pre jednotlivé doby fixácie, je pre prvé obdobie fixácie úroková sadzba dohodnutá priamo v zmluve o úvere. Po uplynutí doby fixácie úrokovej sadzby medziúveru má veriteľ právo jednostranne určiť ďalšiu dobu, resp. doby fixácie úrokovej sadzby a výšku úrokovej sadzby medziúveru platnú počas takto určenej doby fixácie úrokovej sadzby. Veriteľ je oprávnený meniť úrokovú sadzbu medziúveru z vážneho objektívneho dôvodu.“
Čiže ten „vážny objektívny dôvod“ môže byť napríklad, že úroky sa po rokoch zvýšia centrálne v každej banke napr. v priemere na 5% a tak aj PSS má nárok na zvýšenie i keď píšu, že úroky sa nebudú meniť? Alebo ako budú kompenzovať zvyšovanie úrokov?
Aké máte názory?
@beabea88 uver vam, ale nedaju do takej vysky ako hypo.. ci?
@zlatkapaps bolo by to so zakladnim nehnutelnosti, takze mali by 80% tak ako pri hypo v banke
@beabea88 jasne, no ja by som nehnutelnost nezakladala, ked skonci fix v banke na hypo tak si tu hypo mozes kludne zobrat a preniest do banky kde budu nizsie uroky alebo uvidis ake vam ponuknu, uroky by som neriesila v tomto pripade, ten fix ponuka banka s nizkym urokom na to aby si udrzala klienta, ked vam da hypo musia vam dat poistenie, pripadne si vacsinou ludia prehodia aj osobne ucty ak to beru v inej ako v tej ktoru pouzivaju aktualne, aby to mali pokope a na tom banka profituje, ked skonci fix bud daju dobre podmienky alebo pojdes inde...
@zlatkapaps a preco by si nezakladala nehnutelnost pri stavebnom uvere?
@beabea88 pretoze si myslim, ze je to vzdy riziko, zakladat aky kolvek majetok, bez ohladu na to ci to budes alebo nebudes platit 🙂 fakt nieco sa stane, co sa moze a na ten dom maju pravo...
@zlatkapaps keď nebude platiť či úver alebo hypotéku, vždy bude exekútor siahať na majetok, takže je úplne jedno či je založený dom alebo nie 😊
@zlatkapaps ale vsak aj na hypo treba zalozit nehnutelnost
a co si myslite ohladom tych vseobecnych podmienok?
@beabea88 volil by som skôr hypotéku, nie PSS, pri stavebkach je vyššie predpokladané preplatenie. Úrok zďaleka nie je všetko, treba porovnať celkovú preplatenosť pri PSS a predpokladanú preplatenosť pri rôznych scenároch vývoja úroku pri úvere. Aby si sa vedela rozhodnúť na základe čísiel.
@katarinnna ešte kde všade budeš spamovať s tým tvojim nabíjačom?
Pri medziuvere kym sa dostanes do stavebneho uveru platis hlavne uroky. Odporucam radsej banku, rychlejsie klesanie istiny, skor to splatis