som SZCO od 1.1.2013, tym padom mi od 1.7.2014 vznika povinnost platit povinne soc. poistenie. Mam vsak problem, od 30.12.2013 si platim dobrovolne soc.poistenie (jednak kvoli vyske materskej a aj zapoctu dni - do konca juna budem mat zapocitanych 208 dni, vratane 25 dni este z konca r.2012 z TPP). Termin porodu mam 6.12., poistenie si musim platit,avsak ak by som sa odhlasila z DNPO a prihlasila na povinne od 1.7., vraj mi akoby dobrovolne poistenie zanika a materska sa vypocia z posledneho pistneho vztahu, co je pre mna urcite nevyhodne. Preto, aby som sa vyhla dvojitemu plateniu poistneho, neostava mi nic len od 1.7. zrusit zivnost, platit nadalej dobrovolne poistenie a ist na PN - co si vobec nedokazem predstavit. Viete mi poradit ake mam ine moznosti? Povodne som planovala pracovat minim. do oktobra a ak, tak potom sa vypisat PN. Na socialke mi povedali, ze ak by som sla po zivnosti na dohodu, tak sa mi potom materska vypocita z dohody a to sa mi vobec neoplati. Prosim poradte mi, som z tohto systemu dost zufala :(
Oslov "zalka" v tejto diskusii:
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/dobrovolne-nemocenske-poistenie/
Skus napisat p. Lubici navratilovej na blog etrend pod jej clanky do diskusie