Ahoj baby 🙂 ak mate iste skusenosti, co sa tyka materskej a pod. z UK, tak Vas chcem poprosit o radu. Pracujem v UK, no rodit a zostat zit chcem na SR. O matersku poziadam urcite v UK, kedze mam na to narok a na SR by mi to ratali z minima. Iste nejasnosti vsak mam ohladom zdravotneho poistenia. Viete mi poradit ako to je, ked pridem na SR? Ak chcem byt osetrena a pokracovat v prehliadkach, musim mat slovenske poistenie. To vsak mozem naspat ziskat len vtedy, ked prinesiem z UK zmluvu o ukonceni pracovneho pomeru. Avsak obavam sa, ze ak tu ukoncim pracovny pomer, zastavia mi matersku. Alebo to tak nefunguje? Mozem v praci uz pred odchodom na SR povedat, ze sa neplanujem vratit? Teda mozem byt poistena na SR a z Anglicka mi matersku daju, ked na nu mam narok? Dakujem velmi pekne za vsetky rady...
Ahoj, skús si prečítať tu https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/ako-po-navrate-na-sk-poberat-matersku-z-uk/ . Neviem, či Ti to pomôže, ale je pravdepodobné, že keď sa vrátiš na SR a budeš mať ukončenie pracovného pomeru z UK nebudeš môcť poberať materskú z UK, po návrate Ti ju pravdepodobne zastavia. Po návrate na SR by si sa mala do 8 dní nahlásiť na pobočke zdravotnej poisťovne a taktiež na sociálnej poisťovni. Ak Ti nepriznajú materské , po narodení dieťaťa môžeš požiadať úrad práce o rodičovský príspevok+prídavok na dieťa (momentálne na 1 dieťa 222,70 €) a jednorázový príspevok pri narodení. Skús sa opýtať priamo na sociálnej a zdravotnej poisťovni, tam Ti určite povedia viac.