ahojte mamicky, ja mam jednu otazku:
V roku 2012 som si platila este stare dobrovolne nem.poistenie 44 eur do 12.10. 2012, v tom case som zistila,. ze som tehotna- viem ze ochranná doba je 8 MESIACOV, do ktorej este spadam, termin porodu mi vychádza na 6. augusta 2013, to je osem tyzdnov pred stanoveným odchodom na materskú . Mám podla vás este nárok na doplnkovu materskú, lebo v zákone som čitala, že nárok vzniká iba 6 týždnov pred odchodom na matersku dovolenku ??? alebo iba na štátnu?? neviem ako to je.. dakujem za každu radu
No zrejme si vtedy ak Ti skončilo DNP tehotná ešte nebola ... kedy si mala poslednú menštruáciu? Ak bola pred 12.10.12 tak sa to berie, že si bola tehu ... ale ak bol posledný menzes po tomto dátume, tak tehotná si určite nebola a tým pádom nárok na MD z DNP z OL nemáš.
A z ochrannej lehoty sa nastupuje 6t pred termínom pôrodu, nemôže sa skôr musí sa presne 6t nastúpiť.
A podla dátumu pôrodu 6.8.13 mi vychádza, že si tehotná od konca oktobra ( tehu trvá 40 týždnov ... čiže 280 dní a to mi vychádza dátum 30.10.12 ) takže Ti v žiadnom prípade nevýjde materská, mohla si sa spamätať trošku skôr. Mohla si to riešiť po otehu prihlásením sa na balík DNP do 6t až 8t tehu ... alebo nájdením si zamestnania na 90 dní ... a mala by si nárok na MD zo skutočného VZ.
Teraz získaš maximálne minimálnu materskú cca 255 e mesačne ak sa prihlásiš na balík DNP cca deň dva pred nástupom na MD .