Co vsetko si banka overuje pri hypotekarnom uvere konkr. prima banka..rozdiel v schvalovani pri spotrebnom uvere a hypotekarnom..dakujem
Aby som a dotyčneh zastala my sme boli v primabanke a milá pani bola tak ochotná, že nás odbila tým, že všetko máme na internete takže toľko k prima banke a ich radam a pomoci.
primabanka poskytuje iba 85% z ceny bytu či domu
Riadia sa iba podľa ceny bytu ako takmer každá banka. Preverujú úverový register, firmu v ktorej pracuješ, sociálku, chcú vypisy z účtu kt máš momentálne, výpis z výplat, ak žiadate o štátny príspevok tak aj ročné vyúčtovanie, ak máte debet musíte si ho zrušiť, ak ste mali nejaké pôžičky potrebujete doklad a potvrdenie, že ich máte vyplatené, potrebujete lvcko daneho objektu kt kupujete, znalecký posudok.
toto všetko treba pri hypotekárnom. Pri spotrebnom skúmajú firmu, plat, register
Teraz Vám už 100% z ceny nehnuteľnosti nedá zrejme nik, je to myslím už aj v zákone tak..
Ja som debet rusit nemusela,pri hypoteke na dom som davala zo socialky potvrdenie o materskej,z uradu o rodicovskom prispevku a mam este stavebny uver na zariadenie bytu,čo sme kupovali pred 5 rokmi a to tiez nevadilo. Asi je problem dostat 100% uver vseobecne,my sme prefinancovavali aj uver na byt do Primi. Ale vsetko preslo hladko,manzel je zamestnany ja na materskej.
Kazda banka si overuje pri hypoteke tvoj prijem, uverovy register a potom hodnotu zakladanej nehutelnosti. Pri spotrebnom uvere len tie prve dve veci, kedze tam nic nezakladas. Banky poskytuju uvery na 100% stale, ale hranica kde vyrazne rastu urokove sadzby je niekde 90%, inde 85% ale moze to byt aj menej. Takze plati pravidlo, cim viac mas vlastnych prostriedkov, tym lepsie pre teba a nakoniec aj lacnejsie.
Pri schvaľovaní Su - pokiaľ je klient v štandardnom pracovnom pomere nedokalduje nič - výšku príjmu si overuje banka v sociálnej poisťovni + kontroluje úverový register.
Pri HU musíš preukázaťa hodnotu nehnuteľnosti (znalecký posudok alebo cenová mapa), svoju bonitu (výška príjmu podľa Sociálnej poisťovni), úverový register - splácanie iných úverov (či splácate úver načas alebo v omeškaní - to sa týka aj PP, kreditiek a všetkých typov bankových úverov). Výplatné pásky vôbec, výpis z účtu - len ak je príjem zo zahraničia.
Ročné zúčtovanie, prípadne potvrdenie o príjme len ak sa žiada o HU so ŠPM - ide o zákonom uloženú povinnosť preukázať nárok na ŠPM.
Doklady o zrušení pôžičiek alebo povoleného prečerpania len v prípade, že boli zrušené v mesiaci, keď žiadate o HU, pretože toto splatenie nie je vidieť v úverovom registri a to len vtedy, ak to klientovi z jeho príjmu nevychádza. Ak je však príjem dostatočný, klient môže mať PP alebo pôžičky naďalej v akejkoľvek výške či počte.
Kedže sa jedná o hypotéku schvaľovaniu podlieha aj nehnuteľnosť, byt Vám PB ohodnotí aj tabuľkovo zdarma. Max. percentá sú 85% ako bolo už písané, potvrdenie o príjme nemusíte nosiť, príjem sa overí cez SP. V banke Vám momentálne žiaľ až po podaní žiadosti vedia povedať či sa kvalifikujete na úver / či stačí príjem / orientačne sa to ale dá určiť vopred. Ak chcete mať 0 poplatok za poskytnutie s podpisom úverovej zmluvy podpíšete aj zmluvu o bežnom účte, z ktorého sa bude úver splácať.
A čo tak zavolať priamo do Prima banky?? Inak overujú klasika príjem a úverový register ako každá banka...