Poplatok za správcu v nájme

xjakubikovak
21. feb 2022

Ahojte, tie ktoré prenajímate byty, je bežné že vaši nájomcovia platia nejaký poplatok za správcu?

petruldo
21. feb 2022

@xjakubikovak ak myslíš bytového dôverníka, teda po starom domovníka, tak to platia u nás aj majitelia bytov čo v nich bývajú

patka06
21. feb 2022

áno, tento poplatok je zahrnutý v nájomnom, ktoré majiteľ platí správcovi spolu s ostatnými zálohovými platbami /kúrenie, tepla a studená voda, výťah, osvetlenie spol. priestorov... atď/

patka06
21. feb 2022

správca nie je to isté ako domovník či bytový dôverník, ten sa teraz volá zástupca vlastníkov bytov a nie všade je to platená funkcia
@petruldo

xjakubikovak
autor
21. feb 2022

@patka06 no my sne to zrejme zahrnuté nemali lebo nám prišli vyúčtovanie za energie plus tento poplatok za správcu- 350€, za dva roky síce ale takto naraz to je dosť

patka06
21. feb 2022

@xjakubikovak malo by to byť uvedené aj v nájomnej zmluve, pýtaj od majiteľov vyúčtovanie alebo doklad podľa ktorého poplatok od teba pýtajú

xjakubikovak
autor
21. feb 2022

@patka06 o žiadnom taktomto poplatku som ešte nepočula ale do zmluvy sa určite ešte pozriem či to tam predsa niekde nieje. Jasné vyúčtovanie chceme vidieť, dnes ráno nám len poslali mail tak som aspoň zatiaľ chcela zistiť ako to majú ostatní

eeffka
21. feb 2022

@xjakubikovak ja byt prenajimam a mesacne platim spravcovskej spolocnosti, obycajny panelakovy byt. Najomnici to maju v cene, nechapem preco mas doplacat 2r spatne, minulotocne vyuctovanie ste si ako uzatvorili?

xjakubikovak
autor
21. feb 2022

@eeffka no akosi nijako, ja som čakala kedy pošlú a stále akosi nič, tak si hovorím že teda asi sa to všetko vyučtuje až keď nám skončí až druhý rok nájmu.

patka06
21. feb 2022

@xjakubikovak náhodou mám kalkuláciu svojho bytu, je to bežný poplatok, zvyčajne ho majiteľ automaticky zahrnie do nájmu, preto ma udivuje, že žiadajú 2 roky spätne

eeffka
21. feb 2022

@xjakubikovak a elektrika,plyn, kurenie? Kazdotocne v maji je zuctovanie

xjakubikovak
autor
21. feb 2022

@eeffka všetko nám poslali len teraz, teda voda tam este nie je 🤷

eeffka
21. feb 2022

@xjakubikovak len poriadne precitajte za co idete platit, ja som najomnikkm uz avizovala nech si zacnu chystat nejaku rezervu na nedoplatky a to bude zuctovanie o 3mesiace, minulorocne sme riesili davno.

patka06
21. feb 2022

@xjakubikovak ako dlho tam bývate? vyúčtovanie za byt /kúrenie, SV, TÚV / je v máji, ostatné je síce individuálne / napr. my máme plyn vo februári a elektriku v apríli/ určite 1x za rok

xjakubikovak
autor
21. feb 2022

@eeffka určite prečítame, super že si im dala vedieť dopredu 🙂

petruldo
21. feb 2022

@xjakubikovak ja to mám takto

sonnenshein
21. feb 2022

@xjakubikovak Tiez v poplatku, co platim spravcovi je polozka odmeny za spravu.
S najomcami to ale mam tak, ze mam presne v zmluve rozdelene co ide kam, a teda im potom v aprili/maji predlozim vyuctovanie, preplatok aj nedoplatok je v ich rezii.
Je mi to takto jednoduchsie aj kvoli danovemu uradu, radila som sa s danovackou a takto mi poradila.

hellwant
22. feb 2022

autor - chapem spravne, ze ti to vyuctovanie, co za byty chodieva raz rocne poslali tvoji najomci za 2 roky?
Ak ano kdesi mas chybu, mail od bytu s vyuctovanim ma tebe chodit kazdy rok a nie najomcovi. Tiez ma mat zastupca, ci spravca tvoj mail a nie riesit toto cez najomnika. Ak mu nedas splnomocnenie ani pravo hlasovat nema na schodzach sa mi zda, inak toto povolit najomcovi, neviem, pre mna je to doverna info o mojom byte, a on ma moznost hliadnut, ak si to vyziada,ale nie aby to chodilo jemu. Potom on veci neriesi a toto ti vznikne.
Mne pekne zastupca spol. vlastnikov posiela na mail info o zmene platby za jeho sluzby- odhlasuva sa to majitelmi bytov, ci sa ide nieco opravovat, vymienat, atd...

xjakubikovak
autor
22. feb 2022

@hellwant my sme tí nájomcovia, majiteľka bytu nam vyúčtovanie poslala len teraz za 2 roky. Len som bola zvedavá ako majú iní poriesene tie platby za správcu ale vidím že ostatní to majú v normálne zahrnuté v nájomnom

xjakubikovak
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
xjakubikovak
autor
22. feb 2022

Ďakujem všetkým 🙂

hellwant
22. feb 2022

@xjakubikovak jaj taaak, zle som pochopil a ja to tiez nam zahrnute v najme pre podnajomnika.