Poplatok za odpad

pitaya
6. feb 2023

Ahojte, chcem sa opýtať, možno mi niekto pomôže ...( podobné otázky tu boli)
Mám trvalý pobyt v meste A. Platím tam smetie a aj tam pracujem. V januári som kupovala byt v meste B. Nebývam tam momentálne a ani tam nepracujem... Ako je to s poplatkom za smetie v meste B ? Mesto A a mesto B logicky nie je to isté ... Zamestnávateľ mi dal potvrdenie, že realne pracujem v meste A ( ak by to bolo nutné dať na mestskom úrade v meste B)

martina2ve
6. feb 2023

Staci dolozit doklad o poplatku za smeti ( mesto A by malo na poziadanie vydat, resp. Sa opytat v meste B) my sme to tak robili

k1k1na
6. feb 2023

Spravca bytovky alebo mesto vyda potvrdenie ze je hradene OLO v jednom meste a to treba odovzdat do druheho mesta

aleshka_supermama
6. feb 2023

@pitaya ja aj moje 2 deti majú trvalý pobyt u mojich rodičov na dedine. Bývame v BA kde platíme aj smeti už sa môj otec 2x pýtal starostky či jej bude stačiť papier ze platím v BA smeti aby som u nich nemusela. No vraj poslanci odsúhlasili úľavy na smeti len ľuďom čo bývajú mimo SR. Takže mám smolu ročne platím 60e len tak. Skús zavolať na MÚ a popýtať.

mk1111111111
6. feb 2023

Malokedy daju vynimku, najcastejsie, ak sa vsetci, co tam maju trvaly pobyt, zdrziavajuv zahranici. Takto mesto/obec nevie, ci sa nahodou nehnutelnost nepranajima alebo ciastocne neuziva a tak smetie v skutocnosti vznika.
Ja mam 2 nehnutelnosti, 1 tvrvaly pobyt a plat dvoje smeti

viestta
6. feb 2023

@pitaya treba precitat VZN o platbach za odpad v meste B. V principe je to rovnake, ale aj tak sa to lisi obec od obce a mesto od mesta. To, ze niekde je to tak, nemusi platit v meste B. Jdine VZN ti da spravnu odpoved.

pitaya
autor
6. feb 2023

50 % názorov, čo čítam je takých, že platíš za smetie len tam, kde máš trvalý pobyt a 50 % názorov, že platíš na oboch miestach .. asi to naozaj bude záležať od konkrétneho mesta ...keď som kupovala ten byt pred 2 týždňami ( novostavba) tak ani kontajnere tam ešte neboli - tak sa mi zdalo divné, že nie sú tam ani kontajnere a mám platiť za odpad, pričom mam TP inde ..V súčasnosti už sú ... V meste A nie som vlastníkom nehnuteľnosti, v meste B už áno .. Vidím to asi tak, že sa nahlasim na prechodný pobyt v meste B ...

maryetta
6. feb 2023

Tiez mame tp na inom mieste ako byvame. Teraz sme platili smeti tu kde ich aj realne produkujeme. A potvrdenie o zaplateni sme dali na urad kde mame tp aby sme tam neplatili.

pitaya
autor
6. feb 2023

ešte snáď mi tu niekto poradí, že ak by som predsa len menila trvalý pobyt z mesta A na mesto B, tak to musim automaticky si meniť aj občianský preukaz ?

veronikaszabova
6. feb 2023

@pitaya jasne,ze musis zmenit OP

katkaseiner
6. feb 2023

nemyslim si ze nazor nie je jednotny. Tam, kde budes byvat, tam musis platit, na druhe miesto staci zobrat na mestsky urad potvrdenie o zaplateni v mieste bydliska. V pripade ze by si nahodou prenajimal, tak samozrejme najomnik musi platit svoju cast mestskemu uradu za smeti... Ja som to prednedavnom riesila, nakolko som dostala rozdielne info z Mestskeho uradu. Vyrubili mi poplatok za smeti ale nakoniec mi ho stiahli na zaklade potvrdenia ze platim v mieste bydliska a byt mam na prenajom - poskytla som im zmluvu a teda info o najomnicke a ta platila smeti uz aj predtym v meste a plati aj teraz.

akvi
6. feb 2023

@pitaya VZN ma kazde mesto/obec ine. My napr. sme doteraz neplatili smeti v nehnutelnosti na dedine, v ktorej nemame TP. Ale od tohto roka sa zmenilo VZN a platime aj tam plnu sumu. Obce proste potrebuju kazdy groš v tejto dobe, tak si proste schvalili, ze sa budu smeti platit za kazdu nehnutelnost bez ohladu na TP. Vyhodnejsie by ti bolo prehlasit TP tam, kde vlastnis nehnutelnost a mas vybavene. Budes platit smeti len raz. To, ze pracujes v inom meste, to nikoho nezaujima..

akvi
6. feb 2023

@katkaseiner tu nejde o nazor, ale o VZN kazdeho mesta/obce. Cize to, co plati v meste A, neplati v meste B.

lizardd
6. feb 2023

Smerodajne je VZN daneho mesta/obce. Ja mam dve nehnutelnosti v dvoch mestach a komunalny odpad platim v plnej vyske 2x.

deti95060810
6. feb 2023

@aleshka_supermama tiež sme sa s týmto stretli...

lubmar
6. feb 2023

Aj u nas v meste je to tak, kolegyna byva na dedine, kde ma aj trvaly pobyt, a tu v meste vlastni garsonku, ale musi platit aj tu v meste, hoci tu nebyva, byt je roky prazdny. Donedavna nemusela, ale uz ano, zevraj mesto nebude zistovat, ci ho nahodou neprenajima, proste musi zan platit smeti akoby tam byvala.

simca06022011
6. feb 2023

@pitaya vo svojom byte si nahlas trvaly pobyt a plat si vsetko tam, a tam kde byvas v nie svojom sa odhlas a neplat nic. A budu mat poriadok vo vsetkom :D inak precitat to VZN a informovat sa.

simca06022011
6. feb 2023

@akvi no ano, ale kto plati? len majitel, alebo cela rodina? lebo to sa neplati od nehnutelnosti, podla mna musia mat k otmu presne nejake pokyny. Podla coho urcia osobu na platenie? U nas uz minuly rok alebo predminuly riesili takychto byvajucich / neplatiacich, ale vyslovene to bol ten opacny pripad, ze TP inde, ale byvali tu. Z obce poznali ludi, vedeli kde kto byva, rovno im naposielali vymery...

akvi
6. feb 2023

@simca06022011 od nas chcu za tu nehnutelnost, kde nik nebyva ani nema TP platbu za jednu osobu. Neviem, ako inde.. Ja to nejak neriesim, lebo v tej dedine sa jedna o 18 ecok, to mi nestoji za to nejak sa tym zapodievat. U nas v meste je to po novom 46 za osobu a to ma fakt dost s..e. Uz sme premyslali aj o tom, ze si prehlasime TP na chalupu.. 😅