Pomoc s vyplnením daňového priznania

andrejka1606
19. jan 2024

Môžem poprosiť o pomoc pri vyplnení daňového?
Prvá otázka.. ak je môj manžel nezamestnaný a ja si chcem uplatniť nezdaniteľnú časť čo k tomu potrebujem a či to ma vôbec nejaký zmysel keď boli jeho príjmy 0€ ?
Druha otázka.. ak mi celý rok vyplácajú daňový bonus mám si v tomto priznaní vypísať údaje dieťaťa a že chcem uplatniť nárok?
Tretia otázka k 2% .. tam stačí prilozit potvrdenia alebo ? Netuším pretože som ešte tie 2% nedávala nikomu.
Ďakujem za odpovede 🙏🏻

katarinaba
19. jan 2024

Pokial bol manzel vedeny na urade prace ako uchadzac o zamestnanie, tak ho v DP uved, ak to vyjde, uplatni ti na neho NCZD na manzela.
Ked vypisujes DP, tak ano, treba tam uviest deti, na ktore bol DB vyplacani. Dalej v DP nezabudni uviest, kolko ti bol DB vyplateny zamestnavatelom.
2% - tam len vypises sumu, ico a nazov neziskovky, nic k tomu neprikladas.

andrejka1606
autor
19. jan 2024

@katarinaba nebol vedený na úrade prace, bol dobrovoľne nezamestnaný. Tym pádom na to nárok nemám a nemám to teda ani vypisovať?
Tu v tej žiadosť mám kvôli DB vypísať údaje -meno, RČ, kal. Mesiac.. čiže keď mi bol vyplácaný celý rok, napíšem 12? Prepáčte, že sa pýtam ako debil, chcem to mať na poriadku a v práci na to nemajú čas bohužiaľ..
a čo sa týka tých 2% to píšem tam kde je ( miesto pre osobitne záznamy zamestnanca ? ) a ešte pri DB mám kolónku, uplatnenie DB na zaplatene úroky.. čo to znamená ? A ďakujem pekne za včasnú odpoveď 🙏🏻

katarinaba
19. jan 2024

@andrejka1606 tak pockaj, ty nevyplnas danove priznanie? Prosim, ked budes mat otazky, presne pis co vypisujes, je to velmi dolezite.
Vypisujes ziadost o rocne zuctovanie - ano?
takze, nie manzela nevypisujes, nesplna podmienky.
Ak ti bol DB vyplateny za kazdy mesiac, tak deti uz nevyplnas.
2% v ziadosti neuvadzas, len zaskrtnes, ze chces potvrdenie o zaplateni dane. 2% sa riesia az po zuctovani dane.

andrejka1606
autor
19. jan 2024

@katarinaba áno ospravedlňujem sa..vypisujem žiadosť o ročne zúčtovanie..
To je ten správny pojem..
Áno už tomu rozumiem. Veľmi pekne ďakujem ešte raz 💙🙏🏻

katarinaba
19. jan 2024

@andrejka1606 nemas za co

lucka_ke
19. jan 2024

uplatnenie DB na zaplatene úroky - to sa vzťahuje na hypotéku, ale je potrebné tam splniť určité podmienky