Ahojte vie mi niekto poradiť aké papiere si vybaviť alebo co robiť? Minulý rok som bola dobrovoľne poistená, keďze som brigadovala v Taliansku. Cez zimu som 2mesiace robila na zmluvu na Slovensku. Od januára poberam dávku v nezamestnanosti na pol roka. Teraz v máji sme zistili ze som tehotná s dvojickami, dávka mi pomaly končí a keďze som tehotna už nechcem ísť do práce a riskovať. Žijem iba s partnerom aj keď trvalé bydlisko mam na adrese iba ja on je stále u rodičov. Viete mi poradiť co robíš? Alebo aké papiere si vybaviť, aby som neostala úplne bez príjmu a ci vo EC mam na niečo nárok? Ďakujem
@buzz5 Tak pocas tehotenstva ak uz vycerpas davku v nezamestnanosti, tak nebudes mat narok pravdepodobne na nic. Teoreticky davka v hmotnej nudzi, prispevok na byvanie - to netusim ci by si splnila podmienky, popozeraj ake su a ci splnas.
Potom zalezi na tom ci budes mat narok na matersku - na to by si musela napisat presne datumy od kedy do kedy si si platila dobrovolne poistenie a kedy presne si bola zamestnana tu na Slovensku. Tiez vypocitany termin porodu. Tam by si mozno este mola dalsim dobrovolnym poistenim (alebo zamestnanim sa, co nechces) zachranit matersku.
Ak nebudes mat narok na matersku, tak potom od narodenia deti budes poberat rodicovsky prispevok a pridavky.