Pomoc s hypotékou

1. dec 2023

Vie mi tu niekto prosím (po lopate) vysvetlit co a ako bude?
Pre koho to je, kde to žiadať, ako sa berie do úvahy prijem, co všetko sa tam počíta a pod.
Prosím o konštruktívnu diskusiu bez urážok a pod.
Ďakujem kazdej jednej za odpoved a čas.
Verím, že to pomôže viacerým

ariannazara
1. dec 2023

Napíš mi správu co chceš konkrétne vedieť. My sme brali nedávno poradim

vanilkovazmrzka
1. dec 2023

Zistis cenu nehnutelnosti, nasetris si 20% z tejto ceny v hotovosti, pojdes do banky a poziadas o uver vo vyske max 80% z ceny nehnutelnosti. Banka si vyziada milion dokladov papierov potvrdeni, ty to vsetko dolozis, oni to na zaklade toho posudia, a ak ti uver schvalia, daju ti rozpis splatok, prevedu uver na tvoj ucet, a z tvojho uctu sa potom presunu dalej k predavajucemu. A potom uz len do konca zivota platis a platis a platis banke 😂

Najlepsie je si to prejst cele v banke, kazda moze mat trosku ine podmienky. Ale v zasade potrebujes mat nieco, cim rucis vo vyssej hodnote, nez brany uver (v pripade kupy nehnutelnosti je to obvykle ta nehnutelnost), musis vydokladovat prijem, idealne nemat zaznam v uverovom registri (tj nemat uz iny uver, nemat kreditnu kartu, nemat ine pozicky - resp mozes mat, ale ma to vplyv na to, aku vysku uveru ti schvalia).

baskustek
1. dec 2023

@ariannazara
@vanilkovazmrzka dievčatá, ale ona myslí tú štátnu pomoc, čo teraz schválila vláda a všade o tom hovoria...nie vedieť, ako vybaviť hypo

ariannazara
1. dec 2023

@baskustek ta potom nič. 😅 toto neviem

ariannazara
1. dec 2023

@baskustek nesledujem správy takže o takom dacom vôbec neviem ;)

vulka
1. dec 2023

Myslíš toto?
Pomoc za rok 2023 (do 31.12.2023)

Pre ľudí, ktorým v roku 2023 po refixácii hypotéky skokovo narástli úroky a tak aj splátka, pomôže ministerstvo financií formou daňového bonusu. Štát klientovi preplatí 75 % z nárastu splátky a to až do maximálnej výšky 150 € mesačne (1 800 eur ročne).

Žiadateľ však musí splniť podmienky:

Maximálny príjem môže dosahovať maximálne 1,6 násobok priemernej mzdy. V tomto prípade ide o nominálnu sumu hrubého príjmu maximálne 2 086,40 € (za rok 2022).
V prípade, ak je na úverovej zmluve spoludlžnik (napríklad manželia), táto hranica sa zdvojnásobuje. Ich spoločný hrubý príjem nesmie presiahnuť sumu 4 172,80 €.
Pomoc si môže osoba uplatniť len na jednu úverovú zmluvu a jednu nehnuteľnosť.
V prípade, ak je na nehnuteľnosť viacero úverov, pomoc je možné uplatniť len na jeden úver.
Zároveň platí, že daná nehnuteľnosť musí slúžiť na bývanie a nesmie sa prenajímať.
Pomoc nie je možné čerpať pri refinancovaní hypotéky v inej banke.
Akú formu bude mať pomoc?

Pomoc dostane žiadateľ vo forme daňového bonusu.

hiro
1. dec 2023

Jedine co treba vediet z tohto ako pise vyssie je ze: "z nárastu splátky"
Teda ludom ak narastla splatka tak nebudu platit plny narast ale len o kusok viac.

autor
1. dec 2023

@vulka ano, toto, ďakujem ti veľmi pekne 🙏
Ten prijem sa posudzuje aktuálny co mam na páske alebo z roku 2022 aký som mala na paske? Lebo tomu nerozumiem.
A este prosim ta kde a odkedy sa to ma žiadať? Na danovy úrad treba ísť?

brloh
1. dec 2023

Neuveriteľné. Takže daňový poplatníci budú platiť ferovi z hornej dolnej úrok na hypotéke? 😅🙈

mimicka2013
1. dec 2023

@brloh nie len Ferovi z hornej dolnej...lebo ten Fero zaraba minimalku a dajme tomu je to pre neho existencne....ale aj Jurovi z Ba ktory zaraba v hrubom 2000€ 🙈

vulka
1. dec 2023

5 sekún na google. Neovládaš ho? Smutné.
https://www.mfsr.sk/sk/media/tlacove-spravy/pom...

tahomi
1. dec 2023

@brloh tyka sa to pomerne vela ludi, hruba mzda 2086 eur. Vsak idu prezidentske volby.

autor
1. dec 2023

@mimicka2013 myslím sú, ze ceny za byty v BA sú diametrálne odlišné od cien bytov v nejakej HD. Ci teraz sa bude kvôli tomu BA diskriminovat?

mimicka2013
1. dec 2023

Ale aj platy v Ba su diametralne odlisne ako platy v HD takze ziadna diskriminacia Ba sa nekona...tie ceny nehnutelnosti su vsade tak prestrelene, ale ludi vo vacsich mestach si aspon na to dokazu zo rat hypo...ti ludia z HD si bohuzial za minimalku ani len tych 20% na zobratie hypo nenasporia...

kikuska83_
2. dec 2023

@vulka ahoj, vieš prosím poradiť, nám od 1/2024 zvýši splátka zo 189 na 270€, máme hypotéku v slsp, čiže keď ostaneme refinancovať tam, tak máme pomoc od štátu? Lebo práve slsp ma teraz momentálne najvyšší úrok, tak rozmýšľame nad prechodom do inej banky... Ešte sme to nekonzultovali s našou finančnou poradkyňou a na nete som nenašla žiadne info.. ďakujem

katka533
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. dec 2023

@kikuska83_ mne sa zdá, že som niekde citala/počula, že pri refincovani to neplatí.

life123
2. dec 2023

Ahojte, a žiadosť si podám asi na úrade však ?

pupava_lucna
2. dec 2023

Aha takze keď refinancujeme tak mame smolu. Skvele. 😀 vždy tam musí byt podmienka aby tu pomoc dostalo co najmenej ľudí

majka99999
2. dec 2023

@kikuska83_ zvysi sa vam to o 81 eur, stat zaplati 60 eur, tak ja by som zvazila ostat, ak nenajdete hypo v banke, co bude vasa splatka mensia ako 210.

majka99999
2. dec 2023

@pupava_lucna my sme zas bohati, samozrejme. Ale tak prezili sme hypo 500+ eur na rodicaku 200 eur, prezijeme aj ked ked mam prijem nad ten limit (muz tiez). Mala som chvilu neprijemny pocit, ze danovy bonus a pridavky su dost vysoke, kedze biedu netrieme, ale uz nevadi, ked mam prispievat ostatnym na hypo, tak pocit zmizol. 🤣

pupava_lucna
2. dec 2023

@majka99999 Ja kebyze nie som na rodicaku tak tiež by sme boli na to príliš bohatí 😀 ale má to teraz nahnevalo, lebo akurát sme doriešili refinanc. Vo vub nám zvýšili splátku o 250 eur tak sme šli do prima banky, kde bude vyššia o 200 eur. Takze keby sme nerefinancovái tak by sme dostali tuto pomoc a oplatilo by sa nám to viac ak dobre počítam. No na hlavu postavené. Hlavne, že budú môcť vykrikovať ako pomohli ľuďom s hypotékami.

life123
2. dec 2023

Baby a tomu komu nenarastli úroky, tomu štát nepomôže chápem tomu dobre ??

iv007
2. dec 2023

@life123 ako si predstavujes pomoc? Budeme ti posielat rovno nase vyplaty? Btw.uroky stupli kazdemu, nepoznam cloveka ktoremu by mohol v tejto dobe klesnut.

majka99999
2. dec 2023

@pupava_lucna no, my zvazime refinancovanie asi konecne, vzdy pozeram, ked nam konci viazanost, zatial slo o par eur, co sa mi nechcelo cely ucet premiestnovat kvoli tomu, lebo vsak nebudem platit VUB za ucet, ked tam nemam hypo. Uvidime co nam ponuknu v januari/februari. Uz som aj pozerala online, mimoriadna splatka ci by nam to neznizila, ale dame im 3000 eur a budeme mat o 20 eur mesacne nizsiu splatku, to radsej ideme na tyzden k moru. 🤣 U nas pojde asi o 100 eur mesacne plus a urcite nam v novej banke budu chciet zvysit to povinne poistenie, co platime raz rocne, keby nam na panelak padlo lietadlo, vybuchla sopka alebo lavina nas zasypala v Petrzalke... Sa mi nechce platit viac za nic, lebo hodnota nehnutelnosti je 2x taka ako pri kupe.
Tak snad to pomoze niekomu, a my, kym budeme zdravi a zamestnani, tak si uz pomozeme sami.

pupava_lucna
2. dec 2023

@majka99999 Veď jasne, akože tiež to beriem tak, že tých 200 eur mesačne nás na kolena nepoloží, len niektorých ľudí tie vyššie úroky môžu dosť zaboliet. A myslím, že veľa ľudí refinancovalo do inej banky. Hlavne takí, čo im slsp alebo vub dávajú 4,5 alebo skoro 5 percent. Mna len to nasiera s prepáčením, ako tu zase budú vykrikovať, ako pomohli ľuďom 😂 a pri všetkom dajú take podmienky, aby to čo najviac ľudí vylúčilo.

hiro
2. dec 2023

No, tak pomoc s hypotekami sa odhaduje na 80 mil - a teda najviac na tom ziskaju ludia s nizsimi hypotekami mimo BA - lebo v BA maju vysoke hypoteky a pomozu im len s max 150€ aj ked sa im zvysi o 300 ci kolko.
A ked hovorime o nakladoch tak na dotovanie plynu na buduci rok sa odhaduju na 800 mil ci miliardu a tato dotacia zase pojde iba ludom co plynom kuria - vacsinou mimo BA - co nebyvaju v bytovkach. V bytovke co len varia tak im je jedno ci zaplatia 5€ ci 2x viac pri 100% naraste - 10€ mesacne.

iv007
3. dec 2023

Mne konci fix buduci rok v lete a uz teraz viem, ze splatka o cca 140€ mesacne. Sama vsak nesuhlasim s takymto populistickym dotovanim hypotek. Preco by mi mali prispievat z dani napr.moji rodicia alebo ini ludia co hypoteky nemaju? Bude to stat miliony eur a 300 uradnikov to bude schvalovat a procesovat 😶

hiro
3. dec 2023

@iv007 Rovnako populisticke ako by malo ist / pojde 900-1000 milionov eur ludom ktori kuria plynom z dani ludi ktori plynom nekuria...