Ahojte,
chcela by som sa opýtať na podanie daňového priznania za rok 2023 v takomto prípade: priteľ je zamestnaný na trvalý pracovný pomer v rovnakej spoločnosti už od roku 2018, no od 17.02.2023 si vybavil aj živnosť (rozvážanie jedál), ktorej sa venuje sporadicky.
Moja otázka znie, či mu môže firma v ktorej pracuje na TPP urobiť daňové priznanie ako doteraz stále, alebo sa tým, že sa stal aj živnostník, musí podávať daňove inak.
Ďakujem krásne za pomoc
ďakujem pekne za rýchlu odpoveď. Môžem sa ešte opýtať, či k elelektronickej komunikácií patrí aj vybavenie OP s čipom? -.-
a ešte ma napadla jedna vec. Zamestnávateľ nemusí vedieť o tom, že je priateľ aj živnostník, však? Ďakujem
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
oznámenie zam. - podľa toho o akú prácu sa jedná, či to nemá v pracovnej zmluve... ťažko povedať
ďakujem naozaj veľmi pekne 🙂
@barbara9456 k otázke, či zamestnávateľ musí vedieť, že má živnosť. Podľa zákona, ak ide o konkurenčné odvetvie, potrebuje súhlas zamestnávateľa. Ak nejde o konkurenčné odvetvie, tak záleží čo majú v interných smerniciach. Niektoré firmy to neriešia, niektoré firmy to povoľujú len so súhlasom, niektoré to nepovoľujú.
aha, už pozeráme zmluvu, ďakujem pekne 🙂
@barbara9456 pozor, nielen zmluvu. Aj pracovný poriadok. Ak je to v pracovnom poriadku alebo v kolektívnej zmluve alebo v inom internom dokumente, tak v zmluve to mať uvedené nemusí mať.
firma robí ročné zúčtovanie dane, ale len ak má príjmy z TPP
v tomto prípade si on sám musí podať daňové priznanie typu B, pozor s daňovým úradom komunikuje povinne elektronicky čiže aj vybaviť el. komunikáciu