Pomoc pri daňovom priznaní TPP + živnostník

barbara9456
19. feb 2024

Ahojte,
chcela by som sa opýtať na podanie daňového priznania za rok 2023 v takomto prípade: priteľ je zamestnaný na trvalý pracovný pomer v rovnakej spoločnosti už od roku 2018, no od 17.02.2023 si vybavil aj živnosť (rozvážanie jedál), ktorej sa venuje sporadicky.
Moja otázka znie, či mu môže firma v ktorej pracuje na TPP urobiť daňové priznanie ako doteraz stále, alebo sa tým, že sa stal aj živnostník, musí podávať daňove inak.

Ďakujem krásne za pomoc

lucka_ke
19. feb 2024

firma robí ročné zúčtovanie dane, ale len ak má príjmy z TPP
v tomto prípade si on sám musí podať daňové priznanie typu B, pozor s daňovým úradom komunikuje povinne elektronicky čiže aj vybaviť el. komunikáciu

barbara9456
autor
19. feb 2024

ďakujem pekne za rýchlu odpoveď. Môžem sa ešte opýtať, či k elelektronickej komunikácií patrí aj vybavenie OP s čipom? -.-

barbara9456
autor
19. feb 2024

a ešte ma napadla jedna vec. Zamestnávateľ nemusí vedieť o tom, že je priateľ aj živnostník, však? Ďakujem

lucka_ke
19. feb 2024

https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
oznámenie zam. - podľa toho o akú prácu sa jedná, či to nemá v pracovnej zmluve... ťažko povedať

barbara9456
autor
19. feb 2024

ďakujem naozaj veľmi pekne 🙂

melanta
19. feb 2024

@barbara9456 k otázke, či zamestnávateľ musí vedieť, že má živnosť. Podľa zákona, ak ide o konkurenčné odvetvie, potrebuje súhlas zamestnávateľa. Ak nejde o konkurenčné odvetvie, tak záleží čo majú v interných smerniciach. Niektoré firmy to neriešia, niektoré firmy to povoľujú len so súhlasom, niektoré to nepovoľujú.

barbara9456
autor
19. feb 2024

aha, už pozeráme zmluvu, ďakujem pekne 🙂

melanta
19. feb 2024

@barbara9456 pozor, nielen zmluvu. Aj pracovný poriadok. Ak je to v pracovnom poriadku alebo v kolektívnej zmluve alebo v inom internom dokumente, tak v zmluve to mať uvedené nemusí mať.