Ahoj , chcem sa spýtať , či Vám finančne občas pomôžu rodičia alebo svokrovci ? Moje kamarátky , ktoré majú takisto už založenú rodinu ako ja , úplne bežné dostávajú od rodičov peniaze len tak navyše , napr na opravu auta , pri prerábke nehnuteľnosti , nejde o veľké sumy ale pri neočakávanej situácii mi vždy povedia že im to zaplatili rodičia alebo svokrovci , my s manželom si platíme všetko sami ... minule kamoške nabúrali auto, samozrejme vinníka nenašli, a auto mala o mesiac spravené , škoda cca 1000€ , zaplatili svokrovci... preto chcem vedieť , čo aj u Vás je to bežné ? Ja som takúto pomoc v živote nezažila a to moji rodičia aj svokrovci si na tom finančne veľmi dobre.Všetko si platíme sami a potom mi je občas ľúto že aj ja by som rada chodila na nejakú dovolenku alebo výlet , keby za mňa niekto platil takéto vysoké položky .
Nepomáhajú vôbec, ako som sa v 23rokoch odsťahovala starali sme sa a mužom sami o seba a teraz aj o naše deti, takže nie si v tom sama🙂
Nie. Raz mi dala babka malu sumu, ze nasetrila vsetkym vnucatam a deli. Sem-tam nam da "na benzin", ked precestujeme polku Slovenska a prideme /ale je to tak 1/4 z ceny benzinu co minieme/. Citila by som sa trapne ako pes a to sme zacinali s partnerom z uplnej nuly. Sme dospeli, my by sme uz mali pomahat nasim starsim a nie naopak. Peniaze dostavame ako darcek max k nejakemu sviatku
dostavam obcas peniaze k narodeninam al meninam .. ked idem k nasim cez prazdniny platia dcere vylety a darceky - vidia ju raz za rok ale len tak mi peniaze nedavaju ..som dospela osoba a viem sa postarat
U nas ano pomahaju rodicia a dost, hlavne davaju vela na deti ze, tu mas 300 e kup im sanky alebo zimne kombinezy atd…alebo ako pises na veci okolo domu ze vidim ze to este nemate opravene , urobene… tak poslu nech si dokoncime, aj na vylety ked ideme spolu platia ubytko, obedy, cestu…( nie dovolenky len take vikendovky) ako uprimne neni mi to nijak prijemne, ale ani som nikdy neodmietla… su to moji rodicia, viem , ze na to maju, inak by som to neprijala, ale vzdy mi je to tak trosku trapne, aj ked pomoze to velmi a som im za to neskutocne vdacna a tak samozrejme davaju aj na sviatky ako vianoce, narodky a meniny…
Pomáhajú , dáme na šetrenie deťom vždy
Moji rodicia ano aj ked si nepytame oni tak chcu. Totiz mame rodicovsky dom ktory je napisany na sestru a nas 2 dalsich surodencov nevyplatila sestra ale rodicia to beru tak ,,ze nase dedicstvo" proste nam nedali jednorazovo nejaku hotovost ked sa vsetko delilo ale nam to davaju postupne tiez vzdy ked sa do nieco ho chceme pustit urobit. Je to ich rozhodnutie.
Moja mama mi pomáha aj finančne,ale nie s takými vysokými čiastkami....rozumej max 100 eur.Sem tam nákup v hodnote 30 eur. Je to možno 3 až 4 krát ročne. Svokra NIČ. Tá má sama málo chudera. Robí v Rakúsku a berie ešte aj dôchodok. Ale to už je o inom.
Svokor, zvykol mesacne, ked mohol a moj otec mesacne nam da gastro kartu nech si ideme nakupit potraviny
Nam nie ale nevidim na tom nic zle. Ja ako rodic tiez chcem pre svoje deti to najlepsie a viem si predstavit, ze ked budu dospele, im budem chciet dopriat😊
A este som zabudla svokrovci nam nedali nikdy nic ani cent a su na tom ovela lepsie financne ako moji. Dokonca manzel ani nic nebude dedid. Vsetko predavaju a peniaze si uzivaju. Dokonca este od manzela vzali co boli jeho nemale nasetrene peniaze u nich odlozene. 🤷♀️
takže asi je to ozaj bežné ... keď viaceré píšete že aj u Vás to takto funguje ... som s tejto situácie troška smutná, ja mám " problém dostať z rodičov / svokrovcov " nejaké peniaze na darčeky pre deti k Vianociam , počas roka od nich nevidím absolútne nič ,ani pre deti ...(a to mám malé deti ) Keď spomeniem blížiace sa Vianoce tak sú radšej ticho alebo povedia že aj tak majú hračiek dosť že nepotrebujú nič také , že každému dajú maximálne nejaké pyžamo ...deti majú 2 a 4 roky ...
Uz som to pisala opakovane, ja pomaham im.
Nie, ze by na to nemali, ale ja im stale hovorim, nech si tie peniaze uzivaju, precestuju, ked aj v las vegas oplieskaju. Pozyvame ich my, nedovolim im platit.
Ja som dospela, zarabame, bolo by mi trapne od rodicov brat peniaze.
Moja svokra robí v obchode, sem tam nam nakraja šunku salamu, kupi chlieb, deťom ovocie. Tak isto keď nás ona niekam pošle do obchodu jej kúpiť v akcii napr prach na pranie, tak nepytame peniaze. Moja mama nam takto kupuje syr a maslo od dodavatela z roboty. Na revanš jej tiež kúpim niečo čo potrebuje. Deťom dávajú klasicky peniaze, nech im niečo kúpime čo potrebujú ma sviatok a vianoce. Naši nám raz kúpili gauč, keď sme prerabali. Svokrovci nám tento rok prispeli na dovolenku.
Ale to si z toho nic nerob, to je proste o ludoch, nam napr svokor este v zivote nedal darceky pre deti na jediny sviatok ako narodky, meniny, vianoce a to mam uz 10 ricneho a 6 rocnu, nikdy od neho nic nedostali nikdy, max im kolace z cukrarne kupi ked dojde a on sa si so zenou uzivaju luxusne dovolenky, ale je mi to u prdele, absolutne to neriesim🙂 svokra zije skromne, ale na svatok da detom vzdy darcek…
rodicov nemam, svokrovci davaju na narodeniny/meniny/vianoce nam dospelakom po 50€, detom darcek v hodnote cca 70€. ale nielen nam, ale kazdemu v rodine rovnako- synom/nevestam/vsetkym vnucatam, nerobia rozdiely. ale take, ze prispievat na nejake opravy, dovolenky, to vobec, to si ani neviem predstavit.
@bielavila niekedy som z toho na nervy poviem ti pravdu ...dávnejšie sa nám pokazilo tiež auto a na opravu sme dali naše všetky úspory ...a teraz šetriť zas od začiatku .. keby to aspoň nepočujem z každej strany kto komu čo dal ... 😔
Mas divne okolie (ze sa chvalia ako dostavaju peniaze) alebo ty to nejako extra selektujes, lebo ti chybaju peniaze a myslis si ze to tak maju vsetci
Mať tvoje problémy že také somariny riešiš. Nám rodičia aj svokrovci dosť pomáhajú čo finančne alebo nákupom do domácnosti. Neziadame ich o to ale poteší. Synovi na narodeniny dali dokopy 600€ mne na narodky 300€ žene rodičia každý mesiac posielajú po 50€ ono ked by som to spočítal do roka to pár tisíc bude
@hederamonstera nechýbajú mi peniaze , nám teda ako rodine vôbec , skôr mi ide o to že každého by potešila nejaká pomoc občas , a to teraz nemyslím len materiálna , ja o finančnej môžem len snívať , nemám žiadnu pomoc ani z jednej ani druhej strany , ani čo sa týka postráženia detí, nič
@michal711 tak sú to až také somariny není ,tak ste taktiež finančne podporovaní
Tak to ma mrzi ale budes mat lahsi zivot ked sa s tym zmieris a nebudes sa porovnavat s ostatnymi. A potom to ty mozes vynahradit detom ked oni budu dospele a mat rodiny😊
Jasne, velmi nam pomaha rodina ked ich o to poziadame. Napr kupa auta a pod. No naco draho splacat lizing a pod. Aj vnucata dostavaju aj na narodky, pod stromcek, aj na svadbu sme dostali. Aj vzdy donesu jedla a sladkosti ako mikulas. U nas v rodine to je bezne. Mame velke stastie a sme za to vdacni. Tiez nam nechyba ale stari rodicia maju radost, ze vedia pomoct, ze sa vnucata tesia a pod. Zaroven pomahame aj my im. Je to taka symbioza. Ako to v rodine ma byt. Skor tie vnucata nevedia moc postrazit ale tak robia co mozu a vedia inym sposobom.
Nie nepomáhajú ..
Bezne,nebezne. To je strasne individualne. Niekto da svojim detom na narodeniny cokoladu a niekto dovolenku. A bohuzial niekto uz rodicov vobec nema. Neries s kamoskami financie ak ta to pali. Ja osobne si stav rodinnych financii nechavam pre seba,lebo si myslim,ze je to sukromna zalezitost kazdej rodiny.
Nie nik nám nepomáha. Všetko čo máme sme si nadobudli my dvaja. Poviem pravdu, že niekedy je mi to ľúto. Aspoň pomôcť s vnúčatami zabaviť atď.
Nie, a ak by aj chceli, nevezmem to, radšej budem bez ( akurát sme včera kvôli tomu mali hádku, ja si odmietam brat peniaze od niekoho). Ja by som sa pod zem prepadla. 20r+ bývam bez rodičov a nikdy som nič nedostala, na začiatku to bolo hardcore, ale potom taka tvrdohlavosť, že ani nič nechcem :D a som spokojna
Mňa skôr zamrzí, keď sa so všetkým montujem sama a známym mama, otec, ten a onen chodia pomôcť. Pri veľkých veciach. Aj malých🙂 sťahovanie, prerábať, choroby, všetko... nikde nikoho:D ale ak niečo im treba :D
pomahaju a velmi ale nie financne - investuju cas a pozornost 🤷♀️ nejake peniaze nam davaju na sviatky a Vianoce, aby sme si nieco kupili a doniesli pod strom - my im to ale xnasobne vratime, prave preto, ze oni si zasluzia a obcas aj potrebuju pomoct, hoc svokrovci by si nikdy nevypytali, ani ak by mali byt o hlade, tak kupime co spomenu, ze potrebuju, prispievame na dovolenku, na ktoru chodia s nami, opat obrovska pomoc
takze asi tak - nie je to povinnost rodica pomahat financne svojim detom, financovali nas tak minimalne do 18tich ze ano, takze my by sme to ani nechceli
Nie, nerátam na sviatok. To buď prinesú niečo malé, alebo 20-30€. Ja tomuto nerozumiem ak sa takto správajú rodičia. To akoby tie deti nikdy nedospeli a neboli za seba zodpovedné. A potom, keď rodičia prestanú dávať € je zrazu problém výjsť s peniazmi. 🤔
Ja som samozivitelka a nik mi peniaze nedáva a v živote by som to ani nechcela,aby mi rodičia dávali. Samozrejme na sviatok mne či dcére dajú peniaze, to áno, ale na bežný chod nie. Požičali mi nejaké peniaze,keď som kúpila byt,ale to som im všetko vrátila.
Je to aj tak zvláštne,že furt sa omiela,ako dôchodcovia majú malé dôchodky a zrazu polovici MK posielajú peniaze. Chápem,že niektorí aj pracujú,ale aj tak. Veď keď je človek dospelý a má rodinu,má sa vedieť o ňu postarať a nie rátať s peniazmi rodičov. Ak je to obojstranné,ešte ok, ale ak len niekto čaká a druhej strane nič nedá,je to čudné. To je môj subjektívny názor.
Nepomahaju, sme davno dospeli a ked aj chceli, tak sme odmietli.