Polovičný dôchodok

8. nov 2022

Dobry deň, chcem sa opýtať. Som na polovičnom dôchodku a kvoli tomu sa mi ťažšie hľadá práca. Mám nárok na nejaky príspevok od štatu kým sa mi podarí nájsť prácu? Na úrade práce vedená niesom kvoli dôchodku som sa registrovať nemusela. Prácu si hľadám ale keď poviem že mám polovičný dôchodok tak už vidím zmenu v ich postoji. Za každu odpoveď ďakujem.

alenah31
8. nov 2022

nie - ty príjem máš. Ak je výška tvojho dôchodku nízka môžeš požiadať o niektorú z dávok v hm. núdzi. A nechce sa mi veriť, že ak sa hlásiš na nejakú pozíciu na inzerát kde podmienky spĺňaš a telesne ju zvládneš - že by ťa odmietli? Za takéhoto zamestnanca má zamestnávateľ isté výhody - napr. platíte nižšie odvody, splní si tak "kvótu", ktorú určil štát pri zamestnávaní telesne znevýhodnených a nemusí tak platiť "pokutu" do fondu na ÚPSVaR.

janula94
8. nov 2022

Zaeviduj sa na úrade práce. Voľakedy to tak bolo, teraz už neviem, že keď si bola ako invalidný dôchodca evidovaná na úrade práce minimálne tuším 2 mesiace a potom si sa zamestnala, tak ten zamestnávateľ dostáva od úradu práce za teba dotáciu - čiže nestojíš ho toľko ako normálneho zamestnanca. Niektorí zamestnávatelia to využívajú veľmi radi.

zmrzlinka2021
8. nov 2022

Netreba hned oznamovat, ze mas ID. Ak si schopna pracu vykonavat, musis posobit na zamestnavatela, ze to chces robit, si motivovana a chces niečo firme dat.

autor
8. nov 2022

@alenah31 mám od narodenia problém s rukou a problem s platničkami bola som na operacii s ľavou rokou takže je trošku ťažšie sa zamestnať ako u zdravších ľudí ja som mala zamestanie od 9 mesiaca som doma po skoro ročnej pn, prekonala som kovid,chrbtica a nasledne operacia ruky, tu nejde o to zeby som sa nechcela zamestnat a poberat od statu nejaku smiesnu davku ale je fakt niekedy narocne sa zamestnat a takym stavom aky mam ja

liljana
8. nov 2022

Preco neskusit miesto namahavej manualnej prace robit nieco skor v office (spracovanie udajov,...), niekde pri okienku (informacie, recepcia, nepretrzita sluzba), s pocitacmi, ako statny uradnik...?
A preco spominat pri pohovore polovicny dochodok? Nemusia vediet. Mozes povedat neskor, ked sa zabehnes a budu spokojni.

autor
8. nov 2022

@liljana tak ci onak zistili by to ked by ma nahlasili na soc poistovnu nie?ale skusim nieco z toho co ste pisali . Dakujem 🙂

zefyra
8. nov 2022

Tak ja to nechápem, ja mam polovičný ID a chcú ma všade kam chcem ísť. Ved za teba budú platiť minimálne odvody.

autor
8. nov 2022

@zefyra ano vsade a v akej profesii pracujete?

zefyra
8. nov 2022

V obchode, no keď som si hľadala prácu tak som bola na pohovoroch aj v cukrárni, v lekárni, v pekárni, ako upratovačka, čašníčka, všade ma chceli hneď zobrať, mohla som si vybrať.