Myslíte že pôjdu ešte dole? Čo sledujem tak byty išli aj o 15-20% dole a to sa tu niektorí pred rokom dušovali že nehnuteľnosti nikdy nejdú dole.
Má zmysel ešte čakať pred kúpou?
mám záujem o jeden byt v ba, minulý rok bol za 400 000 a teraz je za 500 000 ☹ majiteľ asi o zlacňovani nečítal ... ceny starých nešli dole ale znormalnili sa (neexist aby staré byty stali toľko čo nové pričom v minulosti to tak bolo), novostavby sa držia. žiaľ ja som si pokles nevšimla v tých ponukách ktoré ja pozerám... paneláky sa sídlisku dole išli. ale tie ma fakt nezaujímali ani minulý rok 😀 čiže pre mňa ceny dole nešli
My sme kupovali pred letom. Cakali sme od začiatku roka, vtedy boli ceny vysoké a nic sa vobec nepredávalo na jar. Tak sme tlacili cenu dole a aj sme stlačili. A to chcel povodne o 12000 viac za neho. Nepredal a potom ho uz musel predať. Všetky sli dolu cca o 5000 minimim. Ale sme stihli ešte dobrý urok. Teraz idu uroky stále hore,ale ceny neklesajú, ako vidim. Su na tej cene z pred leta. Najlepšie sledovať ponuky par mesiacov a pozerať, kto jw dlhšie, vtedy viete stlačiť. Nove ponuky dolu nepôjdu
Áno, možno ešte pôjdu trošku dole, ale úroky budú stúpať, ak nekupuješ byt v hotovosti, kde ti odpadnú “úroky” veľa toho nevymyslis.
U nás v meste šli ceny v priemere dole tak o 5 až 12tis eur, to je úplne nič 😀
Byty idu... ja chcem domy! :D
@ivangeline tak domy kupujú iba prachaci. Ti to neriesia
pôjdu max. staré byty. A starý byt by som ja už teda nekupovala.
O 15-20%????? To kde? V Sabinove? Tu v Ba teda urcite nie. Mozno o 5-7%.
@sasa1310 ja zas nemusim novostavby. Teraz vsetko developeri stavaju na rychlo a male. Z materialov kde pocujes aj ked sused zapne mixer.
Len velmi ojedinele dostanes kvalitu a dostatocny priestor v top lokalite v novostavbe.
Pre mna byt v starom meste v super lokalite ma vzdy najvyssiu cenu. A teda pochybujem, ze takym cena klesne. Nebavime sa o par tisicoch, ktore by ludia prelatili na vyssich urokoch cize cca je bezny clovek stale na tom istom.
@missdiva treba v novostavbe aj žiť, nie len počuť. Nikoho nepočujem, žiadneho suseda či už vedľa nás alebo nad nami. Či ideme k našim alebo k svokrovcom, nikdy som ešte v novostavbe suseda nepočula. Treba si to vyskúšať. U nás v rodine sme všetci vymenili za novostavby, práve preto lebo staré byty už budú hodnotou klesať a o ich životnosti môžeme debatovať potom opäť v inej téme. Nič lepšie sme nemohli urobiť ako sa zbaviť starého 40ročného bytu. Mne stačia už len vízie do budúcna. Od 2035 budú na predaj len elektromily. No chcem vidieť, kde v starom paneláku budú všetci potom nabíjať autá.
dúfam, že nie, za 1-1,5 roka budem dva byty predávať🙂
ja som teda nepostrehla že by išli dolu. Aspoň tu u nás nie. Stále si držia cenu príp. stoja o pár tisíc viac.
@missdiva my sme boli pozerať pár novostávb. Ale nakoniec som sa rozhodla pre 40 ročný byt a som spokojná. Poznám pár ľudí v nových domoch. Niektorí sú spokojní, niektorí stále riešia nejaké reklamácie. V bytoch - sesternicina dcéra počuje každého kto ide po chodbe. Majú dlhé chodby a všetko sa tam ozýva. Ona vyučuje aj online a zase keď má hodinu, tak ju počujú susedia a keď majú susedia pustený TV, počuje ho aj ona. Kamarátkin syn má v inej novostavbe byt a tiež nadáva, že sa všetko počuť od susedov ale ďalšej kamarátky má syn v inej novostavbe a ten je spokojný. ale nie sú tam ešte všetci nasťahovaný, tak ktožvie ako to bude. väčšinou čo som počula sťažnosti, tak na tenké steny so susedmi - že všetko počuť, ak susedia hlasnejšie rozprávajú, deti keď sa jašia, TV keď je hlasnejšie pustený. Ale to aj v niektorých starých bytoch. A niektoré tie byty boli také stiesnené, malé izby, kuchyňa s obývačkou spojená a také malé stiesnené to bolo. A väčšie mali zase o dosť vysoké ceny a ja zase nie som ochotná zaplatiť 50tis. navyše iba preto, že je to novostavba. Tých pár rokov dožijem aj v 40 ročnom byte.
Pozerala som Zvolen včera, dole išli ceny, konečne nik nepýta za dvojizbak v pôvodnom stave 170 000. Ale bytov je strašne veľa v ponuke, zjavne ani to zníženie nesposobilo nárast dopytu, teda podľa mňa dole ešte pôjdú.
@zmrzlinka2021 ja by som zase nový nekupovala, mám dve kolegyne, ktoré si kúpili nové byty a neriešia nič iné iba plesne a praskliny. Aj jeden známy architekt, ktorý sa mimochodom pozná s viacerými developermi v Bratislave mi vravel, že by si nekúpil byt stavaný od 2010 (neviem prečo práve od tohto roku, asi o stavbách pred nemá úplný prehľad 😃). Dosť sa šetrí na materiáloch a práci a potom to aj tak vyzerá... Sama som zvedavá či tie novostavby vydržia dlhšie ako staré byty stavané za socializmu...
a kde sli byty dole o 15-20%??? lebo v KE byty teda dole nesli a ak ano, tak mozno nejake stariny na periferii, ktore nikto nechce. na jar sme pocuvali a rapidnom znizovani a nejako sa nekona.
@mell27 mne toto isté povedala kamarátka. Jej otec bol celý život stavbár a keď sa občas chodieval prechádzať okolo novostavieb a keď videl, ako to stavajú... očami prevracal. Ale tak človek musí niekde bývať. U nás sa v poslednej dobe veľa toho postavilo - paneláky aj domy. Inak by ľudia nemali kde bývať. Uvidia, čo bude o 10-15 rokov.
@sasa1310 @kvetinka75
Mala som aj novostavbu - neskore odovzdanie a dlhe dokoncovanie okolia, vsetko bolo od susedov pocut, zle spravena kanalizacia pre bytovku (nastastie ja som nebola na spodku takze som nemusela riesit tie problemy co susedia dole) a dalej od centra.
Teraz mam byt v starom meste v top lokalite, v starej bytovke, 50cm hrube mury z tehal, ani neviem, ze mam nejakych susedov. Obity na tehlu a prerobeny dispozicne podla mojich predstav. Vsade je to pesi blizko. Nemenila by som za ziadnu novostavbu.
Nemyslim si, ze vsetky novostavby su zle a vsetky stare byty dobre. Je to urcite individualne a zlezi od konkretneho bytu, vie sa najst aj super novostavba a aj otrasny stary byt.
Ale pri velkom mnozstve novostavieb suhlasim s otcom tvojej kamosky, otras ako to dnes stavaju...
@missdiva hlavne, ak novostavba stojí aj o 100 000€ viac, tak jednoznačne vyhráva starý tehlový byt
@jaroslav81 za mna to nie je pravda. Menej ma stala novostavba ako stary byt. Cena zalezi vzdy hlavne od lokality a vymery.
V starom byte musis vela vrazit do rekonstrukcie ak ho chces mat ako novy.
@sasa1310 a co sa tyka tych elektromobilov, ak tu budu tak rozhodne bude na to prisposobena vybavenost. Ani teraz nemam v garazi pumpu na diesel. Des je, ze sa na tom neda dojst ani do tatier 🙈. Najhorsie je, ze je dokazene, ze vobec nie su ekologicke. Je totizto jedno, ci kyslicnik uhlicity ide z vyfuku auta alebo z komina elektrarne, kde sa vyraba elektrina...
@sasa1310 vlastne jedine kedy by mali elektromobily zmysel je ked by byval kazdy v dome v krajine kde je cely rok teplo a nabijal sa zo solaru.
Aj to by potreboval aj baterku na solar ak by si nebol cez den doma a chcel by sa nabijat v noci a ta je zas draha a rychlo sa opotrebuje...
ceny idu mozno dole len z toho dovodu, lebo predavajuci vie, ze pokial si kupujuci ma vziat hypoteku, tak to v tejto dobe nie je take lahke, ako to mozno bolo pred nejakym rokom dvoma
@kvetinka75 lebo paneláky sa stavali kvalitne. Teda fakt. Ono stačí pozrieť v Petržalke na terasy ako sa tam rúcajú. Len blázon zaplatí za byt tam cez 200 000 eur
@missdiva áno, 12 poschodový panelák so 100 bytmi bude mať prispôsobené parkovisko na nabíjanie. Hlavne, keď teraz má parkovisko spred 40 rokov, kde má parkovanie pre cca 20 áut.
elektromobily budú mať zmysel, keď ohľaduplnosť voči zemeguli budú mať všetky štáty sveta. Nie, že ja tu budem musieť kúpiť krpaté auto za 30 000 eur, nabíjať a vedľa budú bomby padať
U nás som si teda vôbec nevšimla, že by šli nehnuteľnosti dole, ba priam naopak. Vídam také pálky, že fakt nechápem, ako a kde má na to človek vziať peniaze
potvrdzujem - novostavba vyzera dobre, ale tak prve 3 roky pocas zaruky. My sme sa stali obetou novostavby - napisem jednoducho (neviem ci to plati vsade ale pre vacsinou asi ano, ako aj mi potvrili znami) : pri novostavbe sme si mysleli, ze obyvatelia budu solventni ludia, ktori ked si mozu,, dovolit,, novostabvu nebudu ,, zumpy,, - realita je taka, ze 70% su najmocovia, totalne neprisposobivi, a zbytok su podivni majitelia, ktori tam realne byvaju. Dalsou vecou bolo, ze novostavba je super nizknakladova z modernych materialov - realita je taka, ze sa vsetko zacina rucat - vsetko praska, lebo novostavba ,,sada,, , , dalej clovek zisti ze tie materialy su vacsinou tie najlacnejsie , z ,,akustickej tehly,, je aj tak uplny paskvil a pocut je uplne vsetko, aj ked si sused prdne . Najhorsie co moze byt je kadejaka hydroizolacia - na to si ludia prosim dajte pozor, my mame po 3 rokoch prvy krat problem s presakanim stropu, nieco hrozne, nespim uz ani, bojim sa ako sa tie skvrny rozsiria.. a kedze je bytovka po zaruke, musite to riesit ako susedsky problem, lebo terasa nie je sucasou spolocnych priestorov bytovky, dalej to je zatekanie do podzemnej garaze, kde developer absolutne ignoroval reklamacie tak, aby sa cas riesenia pretiahol az po datum kedy konci zaruka na stavebne prace... potom to su naklady na energie -- napriklad v garazi, kde si 1 rok nabijali eketromobily a tieto naklady museli znasat obyvatelia bytovky , ale v obciansko-pravnom konflikte to je na lamparen... -- dajte si pozot na novostavby, 90% je paškvil -- developeri sa snazia spravit vsetko za co najmenej penazi, strasne sa setri a je to videt. Po kupe nehnutelnosti je vacsinou uz clovek bezmocny...
Ceny dole, úroky hore 😉