Ahojte, viete mi prosím poradiť? Keď som išla ráno do práce, frkol mi kamienok od auta predomnou do čelného skla a sklo následne prasklo. Mám odfotenú ŠPZ auta. Havarijné poistenie nemám. Na koho sa obrátiť aby mi bola uhradená škoda? Ďakujem
@evelina86 pokiaľ nemáš havarijné alebo minimálne pripoistenie PZP na čelné sklo tak nič - platíš si opravu sama. Čo s tým má to auto 😀 teda pokiaľ ti cielene nehodil na auto balvan 😀
@alenah31 ok, dakujem za info, fotil to spolujazdec, nie ja
@petracandle
@gabrm netrep..ešte si asi nevidel do akej vzdialenosti dokáže doletieť taký odrazený kameň.. jazdím 20 rokov a toto je bežná a častá vec.
@evelina86 niekedy to bolo v pzp, že preplácali ak ti odletel kamienok, no už niekoľko rokov to nerobia, keďže klasika- poisťovniam sa nechce platiť. Navyše po cestách jazdia drahé autá, ktorých opravy nestíha pokryť tá nízka suma, ktorú ľudia za pzp platia. Preto už aj poisťovne avizujú navýšenie v blízkej budúcnosti
@livi
Neviem kto z nás dvoch tu trepe.. a nejdem sa hádam,kto tu toho viacej videl 🤣. Ja jazdím 29 rokov,ako s kamiónom,tak s autobusom. A keď som osobne zažil túto situáciu,nebol som si vedomý že by som spôsobil škodu,tak som trval na privolaní polície a keď som použil tento argument tak mi aj policajti dali za pravdu. 😀👍
@gabrm tak neviem, ci staci dodrzat bezpecny odstup... ten si myslim, ze odrziavam (az moc dakedy) a uz som to riesila 2x. Raz v ramci havarijneho a raz s pripositenim celneho skla. Pri tom mnozstve aut v BA fakt nie je problem dostat kamienkom do celneho skla. Raz mi ten kamienok na celnom skle pristal od oproti iduceho auta.
@simsalabim
Áno väčšinou rozbije sklo protiidúce auto. Ale veľakrát vidím v zrkadle,ako idú auta pár metrov za mnou,tak sa ani nečudujem koľko je tých poškodených skiel. A áno,jazdím aj po BA,ale aj po iných európskych mestách.
@evelina86
Áno ja ti verím,ale tu naozaj asi nevyriešiš nič a pokiaľ nemáš sklo vyslovene poistené,budeš si ho musieť zaplatiť zo svojho. A je jedno aké to bolo auto,skôr ti rozbije osobné auto ako nákladné,na nákladných nemáme na pneu lamely ako majú osobné na zimných pneu do ktorých sa chytajú kamienky a nákladné aj jazdia podstatne pomalšie ako osobné autá.
@evelina86 Pre plnenie z PZP iného auta treba dokázať, že to bolo ono a vinník to musí nahlásiť tiež. Z dôvodu ťažkosti dokazovania je preto lepšie sklá pripoistit, ročné poistné je od 30 € vyššie.
@evelina86 ako si stihla počas jazdy fotiť auto pred sebou ? Ako dokážeš, že tebou odfotené auto škodu spôsobilo? Nemáš šancu - pokiaľ nemáš v PZP pripoistené čelné sklo - budeš si ho platiť sama.