Poistka úveru a poistka domu

zuzinya
5. okt 2021

Chcem sa spytat, kolko platite mesacne za poistenie uveru - hypoteky za dom? A tiez vysku poistenia rocne za dom. Dakujem

lenkapap
6. okt 2021

Hypo nemam, ale ked som mala, tak to bolo zaratane v splatkach - netusim kolko eur to bolo, bolo to akoby 'skryte' v splatke a moc ma to netrapilo....ale dom mam poisteny na maximum vsetko mozne (vratane cerpadla v studni, plota a stromov v zahrade - ano aj to sa da poistit 😁) aj nehnutelnost aj domacnost, spolu tusim na 300 tisic = rocne 224 eur.

zafir01
6. okt 2021

@zuzinya dom ročná poistka okolo 300 eur. A potom mame obaja v životnej poistke rizík. Poistenie spolu na sumu 630 ročne.
Poistku na dom. Sme počas 7 rokoch bývania už 2 krát využili (prasknuty ventil a poškodené omietky a podlaha koli pretekajucej vode)

Sumy sa samozrejme hýbu podla hodnoty domu a výšky úveru. My mame úver aktuálne na 1/3 z ceny domu

simsalabim
6. okt 2021

@zuzinya dom+domacnost rocna poistka 180€ (nedavno aktualizovana), mame to najvyssie krytie. U Allianz. Hypo na dom nemame.

jakubvojcik
6. okt 2021

@zuzinya ono to je veľmi individuálne a záleží to od výšky úveru, vášho veku, pracovnej činnosti a predošlého zdravotného stavu. No a samozrejme podľa toho na koľko rokov chcete byt krytá.

Napríklad taký 30 ročný človek so zameraním IT bez zdravotných problémov na hypotéku 100.000€ bude platiť možno 30€ mesačne (iba odhad). 45 ročný človek na rovnaku výšku hypotéky, zamestnany ako operátor hutníckej výroby s prekonanim závažnej choroby kľudne 2/3x toľko mesačne. Čiže je to veľmi všeobecná otázka.

Poistenie domu tiež záleží na akú výšku, od toho akú ma hodnotu a aké hodnotne veci doma máte. Môžete mat poistenie aj 100€ ročne ale aj 400€.

Ďalej si treba dávať pozor na to, že nikdy si nepoisťujte hypotéku cez banku ale komerčne. To je základne pravidlo. A to kde je to najlacnejšie by som vedel povedať ale nepoznám váš konkrétny prípad, pri každom to môže vyjsť inde lacnejšie.

katkaseiner
6. okt 2021

my sme spekulovali ze poriesime poistenie k splatkam uveru a vychadzalo nam to na 30E mesacne... to mi pride celkom dost. Tym ze nehnutelnost mozme kedykolvek predat pretoze v nej nebyvame sme sa radsej rozhodli tie peniaze vlozit do mimoriadnej splatky. Ako jasne, ak by sa jednalo o dom v ktorom byvame, tak by som na to pozerala inak, clovek moze stratit pracu, byt uplne v zlej situacii... ale takto nie

renka30
6. okt 2021

Poistenie hypo neviem, to je vramci splatky ale dom+domacnost 232€ aj nejake centy (Uniqua - ale mame vela m2)

barrilla
8. okt 2021

@jakubvojcik súhlas. Ešte by som dodala, že niektorá poisťovňa zahrňuje k poisteniu domu aj poistenie napr. garáže na pozemku atď, čiže aj rozsah poistenia je rôzny

jakubvojcik
8. okt 2021

@barrilla áno tak v tom krytí je dosť rozdielov. Každá má v niečom aj výluku a obmedzenia, a niečo zas kryje naviac ako garáž, bicykel, ošetrenie domáceho zvieratka atď.

andreanova
10. aug 2022

@jakubvojcik - ahoj, zaujímalo by ma, prečo nikdy nepoisťovať hypo v banke? ak poistím tam, je aj nižší úrok....alebo, ide tam o nejaký háčik? poprosim info.dakujem