Ahojte, chcela by som sa informovať, neviete náhodou,aké zmeny sa tu chystajú? Ako samostatne zárobkovo činná osoba /pozast.živnosť z dôvodu poberania RP/ si platim dobrovoľne PvN v určitej výške od narodenia dieťatka, myslela som,že to budem platiť 3 roky, teraz vraj stačí 2r a spriemeruje sa výška, pri vzniku naroku na podporu, no viem,že je momentálne aj nej.,,diera,,, ktorá pravdepodobne už dlho nebude, preto neviem,či platiť, či neplatiť? gapa, čo si o tom myslíš??? 😕
@gapa ahoj chcela by som sa spytat ja som prave pripad, ze som na RD, maly ma 7 mesiacov ale ked bude mat dva roky by som chcela otehotniet...aku matersku by som potom dostavala a ako na to aby bola co najvyssia, ak nechces sem napis prosim do IP🙂))
toto je ozaj iná téma
gapa dakujem, este by ma zaujimalo, vie sa aj ako to budu ratat,ci nam to klasicky spriemeruju za to obdobie 2 rokov? a davka by potom ostala to obdobie 6 mesiacov,ci menej?
Pekný deň, a ako je to v prípade, ak mi dá zamestnávateľ výpoveď v novom roku, tzn. 2011, /do konca roku 2010 čerpám rodič.dovolenku/. Oplatí sa ešte "zabojovať" pre maximálnu podporu, bude sa dať ešte získať aj v roku 2011? Ďakujem.
Ahojte dievčatá, chcela by som sa Vás spýtať jednu vec. Pred nástupom na materskú som si platila DPvN z minimálneho VZ a aj počas materskej a rodičovskej dovolenky (som nevedela, že počas RD sa nemusí). Momentálne uvažujem nad zmenou VZ pre DPvN nakoľko dcérka pôjde v septembri do škôlky a mne sa rysuje práca najskôr od októbra, nakoľko zatiaľ nemám nič isté. Otázka znie: Oplatí sa mi zmeniť VZ na max., aby som mala aspoň taký príjem v septembri ako mám teraz na RD?Ďakujem za odpoveď
ja by som chcela nadviazat na nikka 23. tiez som si v case nastupu na matersku zacala platit dobrovolne nezamestnanecke z minimalneho zakladu, cize si ho uz platim20 mesiacov. Celkom tomu nerozumiem, cize teraz by som si ho mala zvysit, alebo uz dokonca prestat platit? dcera dovrsi vek troch rokov az jul 2012.
sisaha to je uplne na tebe,podmienka je mat splnenych 24mesiacov zaplatenych z posl.3rokov ku dnu nastupu do evidencie na up. Takze,neviem z akej vysky si platis,zalezi na tebe,kolko chces podporu z takej si plat.
Ešte jedna otázka. Keď si budem teraz platiť 5 mesiacov z max. VZ, akú výšku podpory dostanem?
sisaha,len si precitaj aj prispevky v teme rodic.dovolenka a moznost poberat podporu po jej skonceni,ono nieco tam pisali,ze potom,ak ti trva prac pomer,je horsie ked si to vôbec platis z minima,ako by si si to neplatila vôbec,lebo mozu ti podporu potom ratat iba z dobr.poistenia v nezamestnanosti,lebo tam vedia tvoj vym.zaklad hned,tak si to este over a opytaj sa gapy
@anib
ja si platím. t.j. platila som pol roka a teraz som začala od začiatku oktobra nanovo s vyššieho vym.základu a budem platiť cca 7mesiacov. Treba si to vyrátať.
Diera je tam pre maminy, čo čerpú rodič.dovolenku v zaemstnaní a to nie je prípad teba ani mna (netrvá nám prac.pomer).
Jedine, že by dobr.poistenie zrušili, vtedy by sa to nedalo splniť. Ale to predpokladám nezrušia.
Ale ak by si ostala tehotná, tak to pre teba význam teraz nemá, ak by si poberala RP, Až znovu napr. od jedného roku novonarodeného dieťaťa/resp. od jeho narodenia, ak by stále v zákone ostalo, že sa treba splniť tie dva roky v posledných troch a z posledných dvoch rokov pred zaregistrovaním sa ráta podpora.