Poistenie v Českej republike

katkavrazelova
19. nov 2013

Ahojte budeme sa stahovat na moravu kvoli maželovej práci.Zatial na dva a pol roka pojdeme do prenájmu vobec neviem ako to mám zariadit s poistením.Či si mám dat na toho dva a pol roka trvalé bydlisko tam aby som sa mohla nahlásit na vzp alebo či možem nechat poistenie tu na slovensku.Chcem aby moje deti chodili do školky v čr vezmu mi ich aj ked su poistené v čr?možno je to hlupa otázka ale pre istotu by som to chcela vediet:D za odpovede vopred dakujem.

adeala
19. nov 2013

@katkavrazelova trvalý pobyt tu dostaneš po 2 rokoch prechodného + 1 rok z toho musíš byť rodina s občanom ČR alebo EU, kt. má v ČR trvalý pobyt alebo 5 rokov prechodného pobytu. Poistenie si môžeš buď zaplatiť alebo tu musíš pracovať. Stojí cca 14000 Kč na rok. Neviem presne ako je to s deťmi, či ich môžeš prihlásiť do poisťovne na manžela, keďže on bude mať české poistenie. Myslím, že áno, ale istá si nie som.

katkavrazelova
autor
19. nov 2013

@adeala moj priatel je čech a má aj v čr tvralé bydlisko takže by som ich mohla naneho skusit prihlásit?Ja som momentálne na materskej a končí mi na další rok v septembri potom by som tu chcela zohnat prácu takže ak by som mala zamestnávatela v čr tak by som získala aj nárok na poistenie chápem to dobre?:D

adeala
19. nov 2013

@katkavrazelova no ak tam má poistenie, tak by to malo ísť - to mať bude, keď tam začne pracovať. Neviem to na 100%, pretože pracovnice VZP sú milé ako... skús im tam radšej napísať. Keď si tu nájdeš prácu tak budeš normálne poistená, potom sa musíš odhlásiť zo slovenskej poisťovne a všetko sa za teba bude odvádzať tu. Dovtedy si môžeš buď zaplatiť to komplexné poistenie v ČR za tých 14000 (platí sa to jednorazovo), príp. každé 4 mesiace 4600 Kč alebo budeš mať iba to najzákladnejšie poistenie, na kt. ti stačí európsky preukaz poistenca.

katkavrazelova
autor
19. nov 2013

@adeala Dakujem vyskúšam tam napísat no viem si predstavit ako velmi budú "milé" ale s tým som už aj počítala:Dasi by som to skusila s tým komplex.poist.Dakujem velmi si mi pomohla.

adeala
19. nov 2013

@katkavrazelova mňa tam minule jedna ženská fakt dostala, pýtam sa jej niečo o poistení a ona na mňa vyštekne, že to mi ona nemôže povedať, tak sa jej pýtam akože prečo, veď to nie je nič protiprávne a ona sa na mňa pozrie ako na kýbeľ gitu so slovami, že ona to nevie.. Takže sa priprav na najhoršie 😀

katkavrazelova
autor
19. nov 2013

@adeala no pekne ....ved sú tam snád od toho aby človeku niečo povedali ked sa pýta preboha...ja mám za sebou teraz tiež perfektný zážitok bola som rušit pripoistenie a šialená ženská po mne vrieskala že ked umrem moje dieta dostane aspon 2500e ako keby to bolo bohviečo že to nemám rušit lebo samože stat čokolvek a kedykolvek ....takže som pripravená po tomto už mna nič neprekvapí:D

adeala
19. nov 2013

@katkavrazelova no, tak do hrobu ma tam teda ešte nikto neposielal 😅 ale o pár dní sa tam chystám, tak uvidíme, čo si pripravia 😀

katkavrazelova
autor
19. nov 2013

@adeala no čo asi skúšala taktizovat myslím že neakú slabšiu povahu by aj ukecala ved poistováci sú zato v podstate platený aj ked toto bolo už privela...daj potom vedtiet ako si pochodila.

adeala
19. nov 2013

@katkavrazelova no to ja by som jej tam vynadalaa, toto už je fakt moc, aby ti o smrti rozprávala, mňa hrozne štve neprofesionálny prístup. Inak keď tam už budem, tak sa skúsim aj na to tvoje spýtať, ale odpoveď nezaručujem 😅

irriss
19. nov 2013

@adeala 😀 ...prave ze jsou az moc "profesionalni", 😉 maji to profesionalky v pokynech...a umi odrikat jen tu brozurku..., ktera bohuzel konci "smrti"... 😎

monikaaaaa
23. máj 2015

@katkavrazelova aj prosim ta ako ste dopadli s tym poistenim? Islo pripoistit deti k manzelovi?