Zdravím...vysvetlite mi prosím...poistenie novorodenca keď jeden z rodičov,žije a pracuje vo Švajčiarsku. A matka a dieťa žijú a fungujú na Slovensku...kde vzniká povinnosť dieťa poistiť? Ja som dlhodobo poistená na sk. A dnes volala sk poisťovňa manželovi a tvrdili mu, že on mňa aj malého musí poistiť vo scvajci.. aj keď mi reálne žijeme na sk....ja už neviem prídem si na tomto SK ako na Marse.....
@sapetka ved a ja som poistená na sk v unikne. Doteraz už cca. 2r. Son si platila zdrav.sama...a teraz prišlo vyjadrenie že ma muž musí poistiť vo Švajčiarsku....cele na hlavu...
Nerozumiem preco. U nas je to tak (teda bolo) ze syn bol poisteny so mnou a manzel v inom state. Teraz sme sice vsetci spolu ale to je iny pripad. Na svk maju co sa tyka zahranicneho poistenia apod zmatky a nedostatok vedomosti si myslim🙈
viem že bolo tak, ak bola žena pred pôrodom zamestnaná, a počas MD a RD pracovný pomer trval, dieťa bolo poistené na sk ako aj matka. ale ak bola nezamestnaná, tak ZP dieťaťa bolo na zahraničie
Ak ty poberas uz len rodicovsky a ste manzelia, tak spadas pod poistenie manzela a dieta, samozrejme tiez.
Táto téma sa tu už opakuje veľakrát a zopakujem to zasa.Dieta bude poistené zdravotné v tej krajine,kde je Aspoň jeden z rodičov zamestnaný a pláti odvody.To znamená,že ak ty si nezamestnaná teda si na rodičovskej,ale tvoj pracovný pomer je ukončený..tak dieťa bude poistené vo Švajčiarsku
Dieta je poistene podla matky