Len sa tak zamýšľam, vždy keď zomrie niekto mladý, tak spravia zbierku na hypotéku. To si naozaj nikto neplatí životné poistenie? Ja sa len pýtam zo zaujímavostí, lebo teda podľa mňa by mala byť hypotéka vyplatená z poistky pri smrti, pokiaľ má človek dobrú poistku.
@sweet20 tiež som si to myslela, ale dá🙄, ale tak možno závisí aj od sumy. Skôr tlačia na poistenie nehnuteľnosti.
Je to taky slovenský folklór... Novostavba, hypo na 30 rokov, žena na materskej a aspon tri deti,ale hádam nebudem živiť poisťovne.. Takže tak
Ano poistenie nehnutelnosti ale hned ponukaju v banke aj poistenie uveru.. to uz je potom na cloveku ci chce alebo nechce..
Cize ten clovek pri hypo sa s tym stretne
Aj ja som si myslela, ze sa neda … ja mam poistenu hypo nzacinajuc poistenie celeho domu aj zariadenia, nezamestnanostou, invaliditou a neviem cim konciac, ale uprimne som sa nad tym ani nezamyslala lebo mi to predali tak, ze to musi byt … 🙈
Ja sa nad tym tiez velakrat zamyslam. Ja zijem v zahranici, kedysi sme si s muzom brali pozicku na 12 000, a museli sme mat poistlenie, inak by nam ju nedali. A na SK prejde hypo bez poistenia. Ale presne, im ide o poistenie nehnustelnosti, nie cloveka, kto ju plati.
Ja si myslim, ze aj zalezi na financnikovi , ktory to uzatvara.. ak je to v banke tak mozno niekde nedavaju.. ale dolezite je kryt nehnutelnost aj dlznika... 🫣.. v banke to vychadza drahsie sa poistit.. neviem no.. ja tiez nechapem niektore zbierky..
Povinnosť poistenia pri hypotéke sa týka len nehnuteľnosti. Poistenie proti nesplácaniu úveru je dobrovoľné a týka sa len hlavného dlžníka (už nerobím s hypotékami, ale nezachytila som, že by sa to zmenilo). Ak teda je aj druhý dlžník poistený (nie poistenie úveru), v prípade úmrtia poistka nejde na úhradu dlžnej sumy. A samozrejme, ak vypadne jeden príjem domácnosti, hypotéka nie je jediný náklad, ktorý je nutné uhradiť. Takže aj preto sú tie zbierky - ad1 ľudia nie sú poistení a nemajú rezervu na čokoľvek, ad2 aj keď majú vyplatenú nejakú poistnú sumu, tak ju použijú na zvýšené výdavky (napr. pohreb, chod domácnosti, výdavky na deti a iné). Hypotéka sa dá vyčísliť, preto je jednoduchšie urobiť zbierku oproti sume na bežné výdavky.
A teda k otázke, my sme si pri hypotéke dali poistiť len nehnuteľnosť. Hypo sme dopoistili zvlast a zahrnuli to do zivotky. Čiže mame kryté choroby, liečenie všetko, ale aj úvery do výšky hypotéky. Platíme skoro 150 mesačne. Úprimne? Stojí mi to zato, radšej zaplatím pár eur v porovnaní s tým co by prišlo potom, keby sa dačo stalo
@autorka lebo najjednoduchšie je napísať srdcervuci príbeh a čakať kým ľudia naposielaju peniaze ako riešiť situáciu...
Hypo sa tiež dá poistiť, ale máš tam vyšší úrok potom samozrejme. Nie je to povinnosť.
A po ďalšie, co sa tyka poistiek, mnoho ľudí si myslí, že za 5€ mesacne, co by tak platili za nich niekto potom zatiahne 100k. 🤦♀️
@lienka.7 inak, toto je aj moja skusenosť - veľa ľudí sa uspokojí s poistením, že však poistenie má, ale veľa ľudí to má vo výške 10-15-20e mesačne. A potom čakajú, že im bude uhradená celá suma. Nám ponúkol poistenie kamarát z OVB (paradoxne), keď sme mu povedali svoje náklady, len poistka muža by nás stála 200e mesačne. A to sme vtedy ešte nemali hypotéku, ktorú by v prípade potreby bolo nutné kryť. Plus podľa správnosti by som ďalšiu poistku mala mať ja…
@gab1sol tak ale keď je niekto poistený na 150 tisíc, tak ako určite nepoužije všetky peniaze na pohreb a náklady na chod domácnosti. To je podľa mňa tá hlupota ľudí
@sweet20 ale to je poistenie nehnuteľnosti nie poistenie hypotéky. Poistenie nehnuteľnosti je povinné aby náhodou nehnuteľnosť nevyhorela napríklad a banka mala čo v prípade neplatenia zhabat.
No, lenže keby si videla tie reakcie ľudí, keď im povieš výšku poistky, tak povedia - toľko platiť nebudeme, vybavíme si lacnejšiu… A to sú tie 10-20e, lebo však finančný poradca im povedal, že vybaví lepšie (česť výnimkám, chválabohu za tých, čo to robia poctivo). Proste, človeka nemôžeš prinútiť.
@michal711 nikde nepíšem, že na základe príjmu, ale na základe nákladov. A to bolo cca 5 rokov dozadu. Bližšie som ponuku však už neštudovala, lebo sme takú poistku neuzatvorili a zariadili sme sa inak. Ale išlo skôr o príklad, kedy sú ľudia spokojní, lebo však majú poistku 10e/M (ktorá im v konečnom dôsledku nič neuhradí).
Je i otázka, kto berie uver a kto zomrel. Poistiť sa dá len žiadateľ, ak spolužiadateľ zomrie, poistka úveru veľmi nepomôže.
Lebo ľudia radšej poistku neplatia však na čo.
Manžel mal kolegu ktorý zomrel rok potom čo zobrali hypotéku. Chvalabohu jeho žena nemusela hypotéku platiť mal dobrú poistku aj hypo poistené. Inak neviem, neviem.
Mala dosť iných starostí a hypotéku by sama nepotiahla.
Pri hypo je automaticky poistenie, ktore kryje hypoteku.. bez toho sa hypoteka neda dat