Zdravým pracujem ako SŽČO, a som momentálne pn, pracujem ešte len prvý rok čiže som zatial oslobodený od platenia odvodov. Viem že zo sociálky nedostanem nič, noo v mojom urazovom poistení mám poistenú pn. Vraj mam dokladovať príjem za posledných 6 mesiacov. Už to niekto dokladoval? Ako áno ako? Lebo ja mám mzdu vyplácanú v hotovosti. Noo aj s faktúrou a dokladom a zaplatení. Uzná mi to poisťovňa??
V prvom rade ako SZČO nemáš mzdu.
Dostávaš uhradené faktúry a tými dokladuješ svoj hrubý príjem, pred odpočítaním nákladov.
@sweet20 mam aj faktúry od zamestnavateľa aj potvrdenie o vyplatení. Podľa mojho poisťovaka faktura nestačí lebo oni vraj memajú istotu že mi to bolo vyplatené.
@norbertkovac od zamestnávateľa môžeš mať výplatnú pásku,ak máš faktúru,tak nie si zamestnanec.
zase švarc systém...
@patka06 dostávam fakturu o popise práce kde/čo/kedy. Plus doklad o vyplatení s razítkom aj podpisom od zamestnávateľa. Od budúceho roku už budem platiť odvody lebo presiahnem príjem. Potom už budem mať pn aj od sociálky len momentálne nie kedže platím len zdravotku.
@norbertkovac Nemáš zamestnávateľa si SAMOSTATNE ZÁROBKOVO ČINNÁ OSOBA
a prečítaj si ešte
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...
@patka06 anoo tak. A jemu fakturujem za moju prácu. Plus s dokladom o zaplatení keď ma vyplatí.
@norbertkovac Nie je to k tvojej otázke, vieš o tom, že odvody do zdravotnej poisťovne musíš platiť aj za obdobie PN?
@patka06 ano ja viem… ale tie momentálne ešte neplatím kedže som ale len prvý rok. Odvody budem platiť až po DP za tento rok.
@norbertkovac Neplatíš do sociálnej poisťovne
Do zdravotnej si povinný platiť odo dňa založenia živnosti
@patka06 ano to platím začiatkom každého mesiaca 97e
Treba ku kazdej fakture dokladovat pohyb na ucte ze bola aj vyplatena. Je to logicke. Fa sama o sebe nie je dokladom o prijme.
@luna11 nooo ja dostavam plat momentálne v hotovosti 🙂) a bude stačiť potvrdenie o vyplatení. Takže už to je vybavené.
@norbertkovac musis mat nejaku fakturu alebo nieco.. ak chces napis mi a poriesime