Poistenie bytu

lydion20
10. dec 2021

Ahojte, v marci 2021 sme kupovali byt na hypotéku cey banku, ale chcela by som tu poistku zrušiť v marci 2022,je to možné? Zrušia mi ju? Samozrejme hypotéku budem splacat ďalej a mam aj poistenie k hypotéke.
Ak by sa to nedalo zrušiť viem riešiť poistku cez inú spoločnosť, poprípade si ju znížiť na minimum?

Ide oto, že byt mame prerobený ale elektrinu nie, a keby sa niečo stalo tak by určite chceli revíziu vody, kotla a elektriny

Ďakujem

kaktusik
10. dec 2021

@lydion20 ak ste brali hypoteku, tak poistku mate vinkulovanu v prospech banky. Ak zrusite poistenie a tato info sa dostane do banky, je to porusenie zmluvnych podmienok a mozu vam uver aj zosplatnit. Ak chcete poistku vypovedat a nahradit inou, mozete dat vypoved 6 tyzdnov pred vyrocim zmluvy. Ak si urobite novu poistku je potrebne informovat banku, vyziadat nove vinkulacne tlaviva, potvrdit v poistovni a dorucit do banky. Dalsia vec - ja zo svojich skusenosti by som nikdy neplatila len tu najnizsiu poistku. V pripade, ze sa stane totalna skoda ako napr vybuch panelaku v Presove, tak poistovna vyplati hypoteku (lebo minimalne na vysku hypoteky to musite mat poistene) ale nic navyse. Ak ma byt hodnotu napr 120 000, ja urcite odporucam si to na tuto sumu poistit.

jakubvojcik
10. dec 2021

@lydion20 ak už ste si to zaplatili na ďalšie poistné obdobie tak sa informujte vo svojej poisťovni že od ďalšieho by ste si znížili čo sa dá ak veľmi chcete, ja by som to samozrejme neodporúčal ale dá sa to. Jedine si musíte nechať výšku hypotéky aby vám úver nezosplatnili ak sa dozvedia že nie je kryty a dostatočne vinkulované v prospech banky.

lydion20
autor
10. dec 2021

@jakubvojcik ďakujem

lydion20
autor
10. dec 2021

@kaktusik ďakujem

ivkazba
11. dec 2021

@lydion20 ešte podotknem, že áno, ak by sa niečo stalo, bude pre poisťovňu problém, ak nemáte urobené zákonom stanovené revízie. Nevyplatila by poistné plnenie, banka by vás žiadala o okamžitú nápravu nehnuteľnosti resp. zmenu založenej nehnuteľnosti a ak by ste tak neurobili, došlo by k zosplatneniu úveru. V rámci poistných podmienok ste povinní nehnuteľnosť udržiavať a starať sa o ňu a v rámci úverových podmienok máte tiež určité povinnosti. Túto situáciu teda aj pre osobné dobro treba riešiť tým, že urobíte revízie a nie tým, že zrušíte poistenie.

nippen
5. jún 2024

vobec neodporucam Allianz, uz im ide iba o zisk, podla finstatu naju najvacsie ciste zisky a uz uplne prestali akceptovat poistne skody a plnenia sa nedockate od nich ziadne...