Poisté plnenie v prípade poistenia nehnuteľnosti - bytu

sterea
5. feb 2014

Chcela by som dať nanovo prepoistiť byt, t.j. nehnuteľnosť vrátane domácnosti. Našla som nejaké diskusie na túto tému a prečítala nejaké články a došla som k záveru, že dôležitejšie ako to, akú konkrétnu sumu budem platiť (aj keď samozrejme aj to považujrm za dôležité), je či poisťovňa v prípade poistnej udalosti robí obštrukcie a odmieta vyplatiť poistnú udalosť, resp. vyplatí minimum peňazí.
Preto vás prosím o svoje skúsenosti. Poprosím vás uvedte poisťovňu a dôvody prečo vám poistku nevyplatili, resp. na čo si treba dať pri podpisovaní novej zmluvy pozor, prípadne ak máte s nejakou poisťovňou dobré skúsenosti v prípade plnenia budem rada ak ju odporučíte.

ester1603
5. feb 2014

@sterea vždy je treba si dávať pozor na to čo presne mám v poistnej zmluve, aké je tam vlastne krytie a aké bude plnenie v prípade poistnej udalosti!!! Každá poisťovňa to ma presne uvedené vo všeobecných podmienkach zmluvy. Poistenie domácnostii a nehnuteľnosti ľudia vačšinou, veľmi podceňujú "veď hlavne že budem platiť čo najmenej" to je bezná fráza, no keď sa niečo stane, potom len nadavajú na poisťovne že pomaly nič nedostali a ešte aké im robili orácie okolo vyplatenia... Pri poistení nehnuteľnosti, vždy radšej uvádzať skutočnú hodnotu nehnuteľnosti, je veľmi dôležité , aby nebola podhodnotená, v prípade že sa niečo stane sa potom nebude musieť obávať že dostanete menej peňazí než budete v skutočnosti potrebovať. Ak nemáte človeka, ktorý Vám vyberie poisťovňu, ktorá je momentálne najvýhodnejšia čo sa týka nielen ceny ale hlavne krytia, tak určite sa pýtať pýtať a čítať, všetky podmienky zmluvy. Ak možem poradiť, na toto je dobrá Wustenrot alebo ČSBO poisťovna, no je to individualne podľa toho čo konkrétny človek potrebuje poistiť viac, čo menej. V podstate je jedno v akej poisťovni to mám keď viem za čo platím, čo mi to kryje lebo to si môže každý vybrať sám.

masinka
6. feb 2014

@ester1603, @sterea , tak tak, treba porovnat konkretne poistky, nie poistovne. my mame poisteny byt na tom istom mieste ako mama. Ked sme my vytopili susedov (moja blbost, nevsimla som si, ze hadica ktorou vyteka voda z pracky vypadla z vane) zavolala som , zaplatili mi novy koberec aj susedom malovku a nikto sa na to nebol ani pozriet. Ked mame praskla trubka pod bateriou, (co ani nebola jej chyba' a vytopila si cely byt a niekolko susedov, dosli na obhliadku a dali jej taku smiesnu sumu, ze nestacila ani na novu bateriu, nieto na zniceny koberec a nabytok.....
a zrejme je to aj trosku o stasti na koho natrafis ked poistnu udalost budu likvidovat.

frapper
7. feb 2014

@sterea ja by som odporúčala ALLIANZ,dajú sa poistiť všetky riziká,v OPTIMÁLE+domácnosť+zodpovednosť,to skutočne záleží na údajoch,rozmeroch a pri uzatváraní poistenia poisťovák by mal klientovi ponúknuť všetko čo je možné poistiť a klient sa rozhodnúť čo je pre neho dobré a čo chce a od toho sa odvíja aj platenie.Poistky nehnutelností,ktoré boli poistené pred 10, 15-20 rokmi sú už podhodnotené,tieto treba si dať nanovo prepočítať,aby potom klient nebol prekvapený v prípade poistnej udalosti.V ALLIANZ je aj akcia,že počas 3 rokov sa vám zníži poistné o 30%,ale poistná suma domu zostáva zachovaná ako pri uzatváraní.Pokliaľ pri poist.udalosti predložíte doklady,ktoré poisťovňa potrebuje,nemáte problém so zaslaním peňazí,dokonca do 14 dní máte ich doma.Len skutočne odporúčam pýtať sa pri poisťovaní čo máte záujem alebo klásť otázky poisťovákovi.Poistenie budov a domácnosti je na nové ceny bez zohľadnenia opotrebovania a veku budovy.

bublinka127
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
roman0
28. mar 2022

Neviem poradiť, ktorú poisťovňu vybrať, ale viem poradiť ktorej sa určite oblúkom vyhnúť. Doteraz som mal dom poistený v ČSOB poisťovni, najvyšší rozsah krytia Extra, teda aj najvyššia suma, ktorú som každý rok poctivo platil. Po zime som našiel prasknutý obklad okolo múra s poškodením omietky, vnútorná cementová výplň vysypaná von, odhalené elektrické káble... Vyzerá to katastrofálne. Mohli to byť hlodavce alebo sa tam dostala voda a tá zamrzla. Táto "poisťovňa" to dokonca odmietla prísť obhliadnuť osobne, musel som im natočiť video, samozrejme to zamietli, napriek tomu, že v zmluve je uvedené vyplatenie poistného v prípade živelnej udalosti zamrznutím, rovnako je tam zahrnuté poškodenie vonkajšej fasády hlodavcami. A zdôvodnenie? Ako príčinu uviedli dlhodobé pôsobenie chemických, biologických alebo atmosférických vplyvov. Dlhodobé pôsobenie to teda nebolo ani náhodou, objavilo sa to zo dňa na deň! Teda ani sa na to neboli pozrieť a hneď vedia na čo to zvaliť aby nemuseli platiť. Som si istý, že aj keby došlo k inej podobnej poistnej udalosti, tak budú robiť všetko aby sa vyhli plneniu, preto pre mňa ČSOB poisťovňa nikdy viac! Idem ju okamžite zrušiť a radšej prejdem ku konkurencii. Dobrá poisťovňa sa pozná podľa toho, že nechce len peniaze, ale v prípade poistnej udalosti aj vyplatí to čo sľúbila. Tu na fóre viacerí doporučovali poisťovňu Allianz, s ňou nemám skúsenosti, ale určite radšej ako ČSOBčka, rozmýšľam ešte o Generali, tá aspoň čo sa poistenia auta týka nerobila problémy. Pekný deň prajem.