Pohrebné poistenie a na zmluve chýba disponent!

ika00113
11. mar 2019

Mozno nam bude vediet niekto poradit v tejto situacii. Moj nevlastny otec nahle zomrel (nebolo zosobaseni s mamkou). Platil si pohrebnu poistku. Ma narok na vyplatenie €2000 aby sme mu urobili pohreb. Mamka dnes bola v Poistovni Slovenskej Sporitelni a tam jej oznamili ze pri zakladani zmluvy sa neuviedol disponent (mama bola pritomna a povedali ze to bude ona ta opravnena osoba) ale oni to nezaznacili. Ako mohla poistovna uzatvorit poistku bez takej dolezitej veci!? Vobec nevieme co dalej. Toto je posledne co sme cakali teda. Co teraz?

ave17
11. mar 2019

No ak nie je určený ten, komu to majú vyplatiť, ide to normálne zo zákona, t. z. manzekka, deti... Bohužiaľ, keď tam tvoja mama nie je uvedená, tak s tým nič nemá :(

zirafienka
11. mar 2019

@ika00113 toto je fakt zaujímavé. @ave17 a teraz ako má rodina postupovať. Komu vyplatia poistenie. Manželia neboli a ak ani deti spoločné nemali.

ika00113
autor
11. mar 2019

@zirafienka no prave, nemali deti spolu. Boli partnermi 15 rokov 😪

0silvia0
11. mar 2019

@ika00113 a má deti z predchádzajúceho vzťahu?

ika00113
autor
11. mar 2019

@0silvia0 nie nema ziadne deti z predchadzajuceho vztahu

zirafienka
11. mar 2019

@ika00113 Ivka úprimnú sústrasť. Viem, že teraz máte iné starosti. Ale ak nezabudneš, napíš, ako to dopadlo. Fakt ma to zaujíma a možno aj iné baby tu. Ja stále tvrdím, že poistka je najväčší podvod páchaný na ľuďoch. Tam je dobre, kým pcháš peniaze. Horšia sa likviduje škodová udalosť. Alebo takéto niečo, o čom píšeš vyššie. Dobre si napísala, ako vôbec mohla byť takáto poistka uzatvorená. A kto si má teraz uplatniť nárok na vyplatenie. To vám ako zdôvodnili?

0silvia0
11. mar 2019

@zirafienka tiež nechápem, ako to vôbec mohlo byť uzatvorené. veď sa hádam predpokladá, že keď je to pohrebné poistenie, že je uzatvorené na pohreb, ktorý si už sám zosnulý nezariadi, čiže musí byť suma vyplatená niekomu žijúcemu, ktorý by pri zriaďovaní poistenia mal byť bezpodmienečne uvedený.
@ika00113 veď toto musí byť chyba sporiteľne, choďte za vedúcou, žiadajte vysvetliť, ako môže byť pohrebné poistenie založené bez disponenta. Poprípade podajte nejakú sťažnosť, odvolanie, pýtajte sa a nedajte sa.

ave17
11. mar 2019

Poistka mohla byť normálne uzavretá, zas nehľadajte podvod tam kde nie je. 🤔 Bud si oprávnenú osobu určí poistený, alebo ako som písala, ide to zo zákona, normálne ako dedičstvo. Ak nemal deti, tak jeho rodičia, súrodenci, deti súrodencov atď...

0silvia0
11. mar 2019

@ave17 no áno, ale keď si už niekto uzatvára poistku tohoto druhu, tak ju chce použiť pravdepodobne na zafinancovanie svojho vlastného pohrebu a je mu jasné, že asi v hotovosti 2000 euro našetrené nemá, tak platí poistku a jednoducho ju potrebuje, aby pozostalí nemali problém zafinancovať jeho pohreb. Takže pri zakladaní poistky by mala byť od pracovníčky poisťovne zautomatizovaná otázka týkajúca sa disponenta. Lebo všetci vieme, že prípadné dedičské konanie netrvá 3 dni, ale oveľa dlhšie. Tu nejde o strašenie podvodom, ale o nelogickosť neuvedenia disponenta, ktorý je kľúčovou osobou v tomto prípade.

ave17
11. mar 2019

@0silvia0 to už je na tom, kto sa poistuje,ako sa rozhodne, ja som zmlúv tohto typu urobila niekoľko, a veeela ľudí povedalo neuvadzajte nikoho, ze vzťahy v rodine sa menia a oni to nebudú chodiť prehlasovať, ze nech si to podelia dedici, ale ak pán vedel, že chce niekoho konkrétneho, tak chybu urobila aj pracovníčka aj dotyčný pan:( teraz je už neskoro...

ika00113
autor
11. mar 2019

@0silvia0 👍presne to je moja pointa tejto situacii. Mamka bola pritomna pri robeni jeho aj jej zmluvy (robilo sa to v ten isty cas). Na jeho poistku uvazdali mamku a na jej poistku mna (dceru). Dnes si pytala kopiu zmluv a jej povedali ze uz to nemaju u nich. Tak som jej povedala ze nech ide zajtra spat a pytat si veducu k slovu! Tam je to administrativna chyba si myslim. To nie je mozne aby moja mamka zaplatila za pohreb a jeho surodenci (ktorych osobne nepozname) dostali tie financie formou dedicstva 😳

0silvia0
11. mar 2019

@ave17 mali si to všetci skontrolovať, ale bežného človeka, ktorý uzatvára nejakú zmluvu raz za 5-10 rokov toto nenapadne, verí pracovníkovi poisťovne, že vykoná to, na čom sa dohodnú. V tomto prípade tam mama zakladateľky diskusie mala byť zjavne uvedená tak, ako žiadala.

@ika00113 určite sa nedajte a choď s mamou radšej aj ty za vedúcou a pýtajte si určie kópie zmlúv, niekde to musí byť zaarchivované, nech si to vyžiadajú. Vy doma nemáte kópiu?

3009
11. mar 2019

@ika00113 ak nemáte na pohrebné, tak nech ho pochovajú dediči. Ak nemá nikoho môže ho pochovať aj obec na svoje náklady, ale neviem či to bude možné vo vašom prípade. Na papieri je pre vás cudzí človek.

katyav
11. mar 2019

@ika00113 Tieto peniažky sa vám nepodarí asi teraz vybrať. Avšak budú zahrnuté do dedičského konania. Samozrejme poznáme postupnosť - manželka, deti, poprípade žijúci rodičia, súrodenci. Viem ale, že nárok bude mať aj tvoja mamina, ak sa nezmenili zákony. Radšej sa poraďte s právnikom. Úprimnú sústrasť..

ejanjelik
12. mar 2019

Mali spolocny trvaly pobyt viac ako 1 rok? V tom prupade bude maat barok na dedicstvo a predpojladam, ze poistka pojde do neho

hettinka
12. mar 2019

@ika00113 pôjde to zo zákona, ak nemá deti, tak budú dediť jeho rodičia, súrodenci, ak ani tých, tak netere, synovci, alebo aj tetka v 24. kolena. Ak vôbec niečo dostane tvoja mama, budde to len istá časť, podiel.
Svadba NIE JE iba papier, ale "poistka" pre takéto prípady. Bohužiaľ, mali ste si zmluvu riadne skontrolovať pri podpise, prípadne oprávnenú osobu doplniť dodatočne, kým žil.

tykat
12. mar 2019

@ika00113 ....a mama nemá svoju a partnerovu kópiu zmluvy doma? Riešila by som cez právnika resp. cez nejakú bezplatnú právnu poradňu. Minimálne ak ste mali náklady s pohrebom tak by sa mali dať prihlásiť do dedičského konania (len si nechajte všetky doklady).

renatka100
12. mar 2019

@ika00113 napiste staznost, nasledne po odpovedi staznost do NBS prip, asociaciu poistovatelov

mogaa
12. mar 2019

@ika00113 to že bola tvoja mama pri podpise zmluvy(čo sa dá preukázať kamerovým systémom) neznamená, že musela byť zákonite disponentom. A nemusí to byť ani chyba poisťovne ak majú niekde zakotvené, že disponent sa dá doplniť aj dodatočne.....Urobili bohužiaľ chybu, mali si to pri podpise skontrolovať....Takto to pôjde do dedičského konania. Bolo by dobré sa dohodnúť so súrodencami nebohého že to bolo pohrebné poistnie, malo by slúžiť na tento účel, takže sa treba dohodnúť kto to zaplatí a tie peniaze sa mu po dedičskom konaní vyplatia z poistného plnenia.

ukulela
12. mar 2019

@ika00113 no ak aj nemal pan zavet, minimalne k sume za pohreb by ste sa mali dostat v dedicskom konani - ved naklady na pohreb sa odcitavaju z dedicstva ako prve. okrem toho ako pisal tusim niekto vyssie - aj ako partnerka ma narok na cast z dedicstva. (niekde davno tu pisala baba, co sa s priatelovymi rodicmi sice musela sudit o dedicstvo, ael daco vysudila - tiez spolu byvali.

fridi96
12. mar 2019

No neviem aká poisťovňa ale nemusí tam zapísať nikoho ako oprávnenú osobu...ide všetko do dedičského konania no neviem či vás o tom budú dako informovať keď neboli ani zosobášený ani nič lebo automaticky to ide že manželka,deti a tak ďalej...ja som už stretla takým prípadom že jednému pánovi zomrel otec a pánovi peniaze hodili na otcov účet no tým pádom nikoho nezaujímalo že sú to jeho peniaze účet zablokovala sociálna poisťovňa a aj jeho peniaze išli do dedičského...

ave17
12. mar 2019

@renatka100 a na co sa majú sťažovať, a ešte
na NBS??? Spravili by zo seba akurát tak blbcov... 🤔

ika00113
autor
12. mar 2019

Dakujem za komenty, budeme to riesit cez to dedicske. Vdaka

0silvia0
12. mar 2019

@ika00113 takže sa nenašli kópie zmluvy? Čo vám povedala pracovníčka poisťovne?

renat04
12. mar 2019

V prvom rade by som ti chcela vyjadrit uprimnu sustrast. K vasmu problemu, podla mna ineho vychodiska ako dedicske konanie ani nemat. Inak je velmi zaujimave, ze poistovna nepotrebovala mat tuto kolonku zaskrtnutu

ika00113
autor
12. mar 2019

@renat04 toto prekvapilo aj mna

ika00113
autor
12. mar 2019

@0silvia0 Vyjadrili sa ze s tym sa teraz uz nic neda robit. Ze ist za notarom to vsetko spisat, sdokladovat vsetky vydavky na pohred a ziadat to print dedicskom konani. Tak clovek sa uci na vlastnej kozi, ako sa hovori, fakt kontrolovat vsetko a nespoliahat sa ze to odbornici urobia tak ako sa ma.

labelo
17. mar 2019

@ika00113 ahoj v sporitelni na pobočke ste uzatvorili iba navrh pohrebne poistenie, bohužiaľ ste si mali pred podpisom všetko pozorne prečítať, vtedy by ste zistili, že na návrhu nie je zadaná ziadna oprávnena osoba mohli ste na to upozorniť, ked ste si to nevšimli hneď mali ste možnosť skontrolovať si zmluvu, ktorú poisťovňa do 10 dní od uzavretia návrhu pošle klientom. Teraz to bohužiaľ musíte riešiť iba dedičskym konaním

katulienkax
17. mar 2019

Ahoj ja len toľko ze pohrab su zo zákona povinní hradiť dedicia. Chod sa s dedičmi slušne poradiť s touto situáciou a ze peniažky za poistku musia vynaložiť na pohreb. Moja svokra musela dat tiez podiel za pohreb svojho EX kedže dcéra bola dedič. Vyhrážali sa jej sudom. Pohroz dedičom aj ty tak pokial sa budú vykrucat .