Podpora v nezamestnanosti po návrate zo zahraničia

daniela2227
4. jan 2020

Ahojte.
Nájde sa tu niekto, kto zil v zahranici a po návrate na Slovensko žiadal podporu v nezamestnanosti?
Ďakujem vopred za všetky skúsenosti

mogaa
4. jan 2020

@daniela2227 nárok na podporu máš len zo štátu kde si platila odvody a týkajú sa ťa podmienky štátu z ktorého máš podporu....Slovenská strana bude len sprostredkovateľom, čiže na UP prinesieš všetky potrebné doklady, slovenská strana si všetky potrebné doklady overuje a následne po schválení vypláca sprostredkovane podporu....

daniela2227
autor
4. jan 2020

@mogaa dakujem 😊 vybavovala si to aj ty?

mogaa
4. jan 2020

@daniela2227 ja nie, kamarátka ...
https://www.socpoist.sk/aktuality-po-navrate-z-...
https://www.socpoist.sk › davka-v-nezamestnanosti-a-europska-unia

majkeel
4. jan 2020

Zalezi na vyske prijmu, co sa Ti oplati. Bud si vybavis podporu priamo v zahranici a budes dodrziavat ich podmienky (ponechas si bydlisko, korespondencnu adresu v zahranici, dodrzis hlasenie sa na urade) a budes dostavat (zväcsa vyssiu) podporu odtial (priklad AT je maximum 1650 Eur). Alebo sa zaevidujes na slovenskom urade prace, prinesies podklady zo zahranicia, oni to budu vyplacat a nechaju si to preplatit zahranicim a tam bola/je max.vyska vyplacanej podpory nejakych +- 950 eur.
Rozdiel je v max.vyske podpory a moznosti dodrziavat podmienky pre vyplacanie (bydlisko,...).

daniela2227
autor
4. jan 2020

@majkeel dakujem.krasne za vysvetlenie

syslik81
4. jan 2020

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/426401-n... zalezi kolko si bola v zahranici..ci si doma mala stred zaujmov alebo nie...

gabi000
4. jan 2020

@majkeel dobry vecer. Prosim Vas mate skusenosti? Vedeli by ste mi pomoct? Vratila som sa po 5r. zo zahranicia, mam vlastny byt na SVK. Platila som inkaso, dan z nehnutelnosti, mam ucet v banke. Napriek tomu mi zamietli z toho dovodu ze mala som stabilnejsie väzby k Svajciarsku (5rokov u jedneho zamestnavatela nadobu neurcitu, vypoved z mojej strany). Mozem napisat odvolanie len neviem vo mam uviest aby dobre bolo.

majkeel
4. jan 2020

@gabi000 No Svajciarsko je mimo EU, ma iba blizku asociaciu k EU. Chcelo by to nastudovat si zakon, skuste poguglit. Pri praci v EU je sk urad prace povinny vyplacat podporu po navrate, pri Svajciarsku neviem.
Vztah k Slovensku jednoznacne stanovuje obciansky preukaz a v nom uvedeny trvaly pobyt.

majkeel
4. jan 2020

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1131...
Tip: ked date link do googla a najde stranku, mozete kliknut na translate page a prelozi ju aspon priblizne do slovenciny,... ak niekto neovlada uplne dobre jazyk
Skusil by som sa obratit na iny urad prace, skusit ineho pracovnika a pri odmietnuti si nechat potvrdit cierne na bielom dovody zamietnutia.
Ono idu volby a nasa slavna socialna vlada mozno iba zaslala pokyny uradnikom, "znizovat" stavy nezamestnanych poberajucich podporu ich zamietnutim, aby "vylepsili" statistiky.