Podnikanie v dvoch štátoch naraz

chances
29. nov 2013

Ahoj dievčatá, prosím o radu, ak máte s podobným skúsenosti. Som vydatá a žijem v Čechách, mám tu prechodný pobyt, trvalý stále na Slovensku. V súčasnej dobe som na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom ale zároveň som osoba samostatne zárobkovo činná, robím preklady. V Čechách som registrovaná na živnostenskom úrade, finančnom úrade, správe soc. zabezpečenia, mám tu zdravotné poistenie, podávam daňové priznanie atd… Chcela by som si založiť živnosť na preklady aj na Slovensku. Prosím, ako je to s podnikaním v dvoch štátoch naraz? Na čo dať pozor? Môžem si zdravotné poistenie a odvody sociálke nechať aj ďalej v Čechách? Ako je to s podávaním daňového priznania, podáva sa zvlášť v oboch krajinách za príslušné príjmy? Vopred veľmi ďakujem za každú radu.

angua27
29. nov 2013

@chances, ak už máš živnosť na preklady evidovanú v Čechách, nie je potrebné, aby si si na SK zakladala novú. ak chceš dodávať preklady na SK, stačí ak si v Čechách zažiadaš o tzv. obmedzenú registráciu DPH. Bude Ti pridelené IČ DPH, pod ktorým budeš faktúrovať služby v rámci EU.

chances
autor
29. nov 2013

@angua27 velmi pekne dakujem za radu. Znamena to, ze danove priznanie potom podavam len v CR? Slovenski klienti by vsak platby odosielali na moj slovensky a nie cesky ucet. Tusis prosim, ako sa to potom riesi s konverznym kurzom atd. pri danovom priznani?

angua27
29. nov 2013

@chances, daňové priznanie by si podávala potom iba v ČR. ako podnikateľ môžeš mať účet v rôznych krajinách. pri prepočte používaš kurz Českej národnej banky z dňa úhrady.

chances
autor
29. nov 2013

@angua27 velmi pekne dakujem za radu aj ochotu! Uz ma trapi (snad) len posledna vec: v CR su preklady volna zivnost, na SVK myslim viazana. V CR prekladam z anglictiny, talianciny a francuzstiny, ale na VS v CR som vystudovala len obor francuzstina. Domnievam sa, ze na Slovensko by som tym padom mohla dodavat len preklady Z/DO francuzstiny? Este raz velka vdaka!

angua27
29. nov 2013

@chances v tomto Ti bohužiaľ neporadím, nemám s tým skúsenosť. ale skús zavolať na Živnostenský register, tam Ti určite poradia, keď im takto situáciu vysvetlíš.

chances
autor
29. nov 2013

@angua27 velmi pekne dakujem za pomoc, si zlata. Vsetko dobre!

simca06022011
29. nov 2013

este dodam, ze nie len ze podavas danove iba tam.. ty musis podavat danove priznanie iba v jednej krajine, nie je mozne ho robit aj tam aj tam. V ramci EU budes iba fakturovat dodavky sluzieb, cize nic ine nie je potrebne, ako povedala angua27. A kedze mas zivnostensky list z CR, nemusi ta ani trapit ci podla SR legislativy je tato zivnost volna alebo viazana, pretoze on ziadat nebudes.

chances
autor
29. nov 2013

@simca06022011 Dakujem simca. Ja som niekde len tak mimochodom pocula, ze ked podnikas na Slovensku na iny nez slovensky ZL, musis aj tak splnat slovenske zakonne podmienky.. tak som z toho zmatena. Este si to pre istotu overim. Velka vdaka za informacie o danovom priznani!